Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A technika fejlődésének köszönhetően ma már úgynevezett szkeletális horgonylatok állnak a rögzített fogszabályozó kezelések szolgálatában.
Alábbi blogcikkünkben Dr. Vadász Anna fogszabályozó szakorvos gyűjtötte össze mindazt a fontos információt, amit laikusként a szkeletális horgonylatokról tudni érdemes.

 

Mit jelent a szkeletális horgonylat?

Napjainkban már elérhetőek olyan fogszabályozó elemek, – mikroimplantátumok (csavarok) és lemezek – amelyeket a fogszabályozás alatt az állcsontokban rögzülnek. Ezek a horgonylati elemek olyan speciális fogmozgatási módokat tesznek lehetővé, melyek önmagukban, csak fogszabályozó kezeléssel nem végezhetők el. Ezeknek az elemeknek köszönhetően több olyan eltérés kezelhetővé vált, ami 20 évvel ezelőtt még nem, vagy csak nehezen, sok kompromisszum árán volt megoldható.
A horgonylati elemek behelyezése és eltávolítása helyi érzéstelenítésben, kisebb szájsebészeti beavatkozás keretében történik, azonban az ezzel járó kellemetlenségek általában elhanyagolhatók az általuk biztosított terápiás előnyökhöz képest. A normál fogászati implantátumokkal szemben ezek a speciálisan fogszabályozás céljára kifejlesztett csavarok nem csontosodnak be, így könnyedén eltávolíthatók.

 

Miért fontosak a szkeletális horgonylatok?

Mint tudjuk, a fogszabályozó kezelés alatt kétféle erő keletkezhet. Az egyik a fogakat a fogszabályozó szakorvos által kívánt pozícióba mozgatja, a másik ezzel egy időben, de ellentétes hatással bizonyos fogakat helytelen pozícióba kényszeríthet. Éppen emiatt fontos a horgonylat megtervezése, melyet a nemkívánatos fogmozgás ellenerejeként definiálhatunk.
A horgonylat megtervezése függ a fogszabályozó készülék típusától, az alkalmazott technikától és a készülék által kifejtett erőktől. Hagyományosan a fogakat, illetve az extra- és intraorális készülékeket használták a horgonylat fokozására. Ám ezek nem képesek tökéletes horgonylatot biztosítani, emiatt mindig számítani kellett nemkívánatos fogelmozdulásokra. Ebből adódóan régóta keresték a megfelelő eszközt, amely képes abszolút horgonylatot biztosítani a fogszabályozó kezelések alatt.

 

Milyen típusú szkeletális horgonylati elemeket használunk?

MIKROIMPLANTÁTUMOK

A mikroimplantátumok titán ötvözetből készülnek. Kisméretű, általában 6-12 mm hosszúságú és 1,2-2 mm átmérőjű, apró csavarok, melyek a csontba behelyezve a fogak mozgatását segítik, kiküszöbölik a nem kívánt mellékhatásokat, vagy stabilitást biztosítanak bizonyos fogcsoportok számára. A fogászati implantátumokhoz és ízületi protézisekhez hasonló anyaguk miatt ezeket a speciális segédeszközöket a szervezet nem löki ki a csontból.
Egyik leggyakoribb behelyezési területe ezeknek a mikroimplantátumoknak a fogak fölötti, ínnyel borított rész, ahol a fogak gyökerei közötti csontban rögzülnek. A másik ilyen terület a szájpadlás csontos állománya. A behelyezési procedúra helyi érzéstelenítésben, minimális diszkomfort érzéssel, de teljesen fájdalommentesen elvégezhető. Az eltávolításuk szintén fájdalommentes, és általában a fogszabályozás végén történik.

 

MINILEMEZEK

A minilemezek a mikroimplantátumokhoz hasonló célú, de azoknál fejlettebb és bonyolultabb segédeszközök. Ezek szintén a szájon belül, de a fogaktól távolabbi, masszív, fogatlan csontfelületeken rögzíthetők kis szájsebészeti műtét keretében. A lemezek nagy része az íny által fedve helyezkedik el, csupán egy kis részük bújik át a lágyrészeken keresztül a szájüregbe. Ezek segítségével a legbonyolultabb fogmozgatások is elvégezhetők. Teherbírásuk és alkalmazhatóságuk messze felülmúlja a mikroimplantátumokét, de valamivel nagyobb műtéti terheléssel jár a behelyezésük.

 

Mire használhatóak a szkeletális horgonylati elemek?

Számos fogmozgatási feladat ellátására használatóak fel mind a minicsavarok, mind pedig a minilemezek. Az állcsontok közötti gumihúzásra, mellyel az állcsontnövekedést kedvező irányba igyekszünk befolyásolni, a fogak testes hátra vagy előre mozgatásához, részáráshoz vagy épp résnyitáshoz, foghiány felé dőlt fogak felegyenesítéséhez, ezáltal megfelelő körülményeket teremtve a protetikai rehabilitációhoz. Továbbá szűk felső állcsont tágításához, intrúzióhoz is alkalmazzuk.
Az implantátumok behelyezése nem bonyolult, akár azonnal terhelhetőek, egyszerű a használatuk és az eltávolításuk sem igényel invazív beavatkozást.

Ha szeretne többet megtudni a fogszabályozó szakorvos és szájsebész szakorvos szoros együttműködését igénylő legkorszerűbb fogszabályozó eljárásról, akkor kérjen konzultációs időpontot rendelőnkbe!

 

Dr. Vadász Anna
Fogszabályozó szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!