Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Sokan gondolhatják úgy, hogy a fogszabályozás mindössze azt jelenti, hogy a fogszabályozó készülék egy-két év alatt a megfelelő helyre mozgatja a fogakat, majd a kezelés végén a feladat elvégeztével lehet gyönyörködni a tökéletes mosolyban.
A dolog valójában egyáltalán nem ennyire egyszerű. Amint véget ér az aktív fogszabályozó kezelés, megkezdődik a fogszabályozás retenciós fázisa. A retenciós időszak általában 1,5-2 évig tart. Ezt a periódust legalább annyira komolyan kell venni, mint a rögzített fogszabályozós időszakot, hisz annak a végeredménye csak így lesz tartós. A retenciós készülékek feladata az elért eredmény megőrzése. A sikeres fogszabályozás nem sokat ér, ha az elért állapotot nem tartjuk fenn hosszú távon. A fogak részleges visszamozdulása az elért eredmény ellenére előfordulhat. Ez egy természetes, de nem kívánatos folyamat. Megakadályozása kivehető és fix retenciós készülékekkel lehetséges.

Miért szükséges a retenció?

A fogszabályozó kezelési eredményei potenciálisan instabilak, ezért a retenció biztosítása három szempont miatt fontos:

  1. A gingivális és parodontális szövetek érintettek a fogmozgatás során, ezért a készülék eltávolítása után időt igényel a reorganizációjuk.
  2. A kezelés után a fogak helyzete instabil, a lágyrészek által kifejtett erők folyamatos visszarendeződési tendenciát tartanak fent.
  3. A növekedés által okozott változások elronthatják a kezelési eredményt, így a retenciót nem szabad felfüggeszteni a növekedés befejeződéséig.

Mondani sem kell, mennyire kellemetlen, ha a több évig tartó kezelés után a fogak azonnal elkezdenek az ideális fogívhez képest elvándorolni. Rések nyílhatnak, vagy éppen újból fogtorlódás jöhet létre, melynek megoldására az újbóli fogszabályozás nyújthat segítséget.
Alapvetően a fogak addig hajlamosak a visszarendeződésre, amíg nem stabilizálódnak új helyükön – ugyanakkor az is előfordul, hogy húsz évvel a fogszabályozás után is megfigyelhető a fogak vándorlása. Ez azt jelenti, hogy meg kell akadályozni a fogak visszarendeződését azt követően is, hogy a rögzített fogszabályozó készülékre már nincs szükség.

 

A retenciós készülékek típusai

A kivehető retenciós készülékek a kivehető fogszabályozó készülékekhez hasonlatos eszközök, vagy speciális műanyag fólia sínek. Ezek a teljes fogazatot stabilizálják, de a fogakat már nem mozgatják a fogszabályozó készülékekkel ellentétben. Általában alváshoz kell hordani őket, de rendszeres viselésük és időszakos ellenőrzésük elengedhetetlen. Ha a páciens nem viseli előírás szerint őket, akkor a fogak elmozdulhatnak, ami komoly feszülést okozhat, amikor újra szájba kerül a készülék. Ez az erő károsíthatja a fogakat, így a megfelelő hordási időt fontos betartani.
A fix retenciós készülékek a frontfogak stabilitásáról gondoskodnak. Ezek azok a fogak, amelyek legkönnyebben visszamozdulhatnak. Emiatt olyan speciális íveket/drótokat fejlesztettek ki, melyek tömőanyaggal rögzíthetők a fogak nyelv felöli részére, és hosszú távon kényelmesen viselhetők, ezzel biztosítva a tökéletes esztétikai eredményt. Az angol „life-long retainer” kifejezés is arra utal, hogy ezek az apró drótelemek hosszú távra lettek tervezve, és akár több évtizedig is gond nélkül viselhetők.

 

Mennyi ideig szükséges hordani a retenciós készüléket?

A retenciós készülékeket a szakirodalom szerint legalább kétszer annyi ideig kell hordani, mint a rögzített készüléket, hogy megakadályozható legyen a fogak visszarendeződése, tehát alapvetően egy-két évig mindenképpen.
A fogszabályozást végző szakorvossal folytatott rendszeres konzultáció ebben a szakaszban is elengedhetetlen, bár ezek idővel egyre ritkábbak lesznek. Nagyon fontos, hogy a páciens betartsa az orvos utasításait, és ne hanyagolja el a készülék viselését. Ha ugyanis hosszabb időre a dobozban marad a retenciós készülék, a fogak gyorsan elmozdulhatnak. Bár azokat a készülék visszaszorítja a helyükre, egyfajta hintázásba kezdenek a fogak, ami egyáltalán nem segíti a mihamarabbi stabilizálódást.
A kutatások azt mutatják, hogy a fogak mozgása, ismételt torlódása sokkal jellemzőbb az alsó fogsornál. Az alsó metszők sokkal kevésbé stabilak. A hosszú távú vizsgálatok szerint tíz évvel a kezelés után az alsó metszőfogak az esetek 80 százalékában már visszatorlódtak, húsz év távlatában pedig csak az esetek kevesebb, mint tíz százalékában nem volt megfigyelhető a fogak elmozdulása. Emellett az is kimutatható, hogy az összetorlódott fogakhoz képest a rotáció, illetve súlyos helyzeti rendellenesség kezelése után a visszarendeződés jóval nagyobb arányban következik be.

 

A fogak tisztítása fix retenciós készülék mellett

Nem szabad elfelejteni, hogy a rögzített retenciós készülékek miatt a fogak tisztítása külön odafigyelést igényel. Fogselymet ugyanis ezekkel a készülékekkel nem lehet használni a front területen. Ezért speciális fogköztisztító kefét érdemes beszerezni, hogy a nehezen vagy fogkefével egyáltalán nem tisztítható részeket is el lehessen érni. A napi rutin szintjén ez nem igényel plusz energiát a szokásos fogmosáshoz és fogselymezéshez képest. Ritkán előfordulhat, hogy nagyobb erő hatására egy-egy ponton elengedi a ragasztó a fogat. Ilyenkor nem szabad a drótot leszedni vagy eltörni, hanem egyből jelezni kell a problémát a kezelőorvosnak, aki könnyen ki tudja javítani a hibát.

Rendelőnkben nagy figyelmet fordítunk a fogszabályozó kezelés befejeztét követő passzív retenciós fázisra, továbbá az elért eredmény nyomon követése, amelyet további felvételek elkészítésével és összehasonlításával is tudunk analizálni.

Dr. Vadász Anna
Fogorvos
Fogszabályozó szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!