Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogszabályozó kezelés egy hosszú, ám igen kifizetődő folyamat, amely által visszanyerhetjük fogsorunk esztétikáját, megfelelő funkcióját. Tudni érdemes, hogy a fogszabályozó készülék viselése során, ha ritkán is, de felmerülhetnek bizonyos problémák, kellemetlenségek, amelyek megoldást igényelnek.

Minden esetben kerülendők azok a tevékenységek (és bizonyos ételek fogyasztása), amelyek a fogszabályozó készülék sérülését, elvesztését, fogakról történő leválását okozhatják, ugyanis a leváló, vagy sérült fogszabályozó elemeket a páciens belélegezheti, lenyelheti, vagy egyéb módon is sérülést okozhatnak.

Alábbi blogcikkünkben Dr. Vadász Anna fogszabályozó szakorvos gyűjtötte össze a fogszabályzó készülék leggyakrabban felmerülő problémáit, illetve azt, hogy a páciens részéről milyen teendők vannak az egyes esetekben.

 

Levált bracket

A fogak felszínére a fogszabályozó készülékek elemeit csak korlátozott kötőerővel lehet rögzíteni. A ragasztás erejének nem szabad túllépnie egy bizonyos erőtartományt, e felett ugyanis a fogszabályozó eltávolításkor károsodhatnának a fog keményszöveti rétegei. A zománc és dentin közötti kötőerő limitált, ha a ragasztáshoz alkalmazott kötőerő túllépné azt, akkor az eltávolításkor a zománc lepattanna, ami maradandó károsodás okoz, emiatt mindenképp kerülendő. A bracketeket érő kontrollálatlan rágóerő letörheti azokat a fog felszínéről. Ezt kizárólag kellő odafigyeléssel lehet elkerülni.

A páciens feladata, hogy óvja a fogszabályozót ezektől a sérülésektől, azaz kerülje a kemény ételek fogyasztását, illetve az arra hajlamosak ne rágcsálják például egy toll végét. A meglazult, levált bracketek az esetek többségében rajta maradnak a dróton, néha azonban teljesen elcsúsznak a helyükről. Az ilyen elmozdult, meglazult részeket a fogorvos rakja a helyére, de amíg nem jutunk el a rendelőbe, vonjuk be viasszal, ezzel csökkentve a nyálkahártya irritációját.

 

Eltörött, kicsúszott ív

A bracketekhez hasonló módon sérülhetnek a fogszabályozó ívek is egy-egy gondatlan harapó/rágó mozdulatnál. Amennyiben a baj megtörténik, a sérült elemeket javítani/helyettesíteni kell, mert a fogak visszamozdulhatnak és az elért kezelési eredményt elveszíthetjük.

A fogszabályozó ívek elcsúszhatnak oldalra is, valamelyik irányba. Ekkor a fogszabályozó hátulsó részén az ív „kibújik”, hosszabbnak érződik és szúrhat. Ennek megoldása általában az, ha a fogszabályozó szakorvos visszacsúsztatja a megfelelő helyre és ott rögzíti azt.

 

Nyálkahártya sérülések

A fogszabályozó készülék egyéb fém elemei szintén kisebesíthetik a nyálkahártyát. Ilyenkor speciális védőviasz alkalmazása csökkentheti a panaszokat. Ez a kezelőorvosnál, illetve gyógyszertárakban, drogériákban is beszerezhető.

Ha bármi szokatlant észlel, vagy sérül a készülék, a lehető leghamarabb értesíteni kell a kezelőorvost

 

Dr. Vadász Anna 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!