Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Az első fog megjelenése nagy esemény egy baba életében, de a fogzás sajnos nem mindig zökkenőmentes a később előtörő fogak esetében sem. Álmatlanul töltött nyűgös napok sorát szeretnénk elviselhetőbbé tenni pár tanáccsal. Az első gyermekes szülők sokszor megriadnak a tünetektől vagy nem tudják hogyan segítsenek gyermeküknek átvészelni ezt az időszakot. Minél többet tud a szülő a folyamatról, annál jobban gyermeke segítségére lehet, hogy közösen vészeljék át ezt az időszakot.

 

Mi a fogzás sorrendje?

A fogzás sorrendje nem kőbevésett dolog, így ne tekintsünk rá úgy, mintha kötelező érvényű lenne az időrend betartása minden babára nézve. Semmiképpen se hallgassunk a szomszédra, inkább érdemes szakember tanácsát kérni, ha elbizonytalanodunk. A fogelőtörés sorrendjét vizsgáló fogorvosok által megadott átlagértékek között is több hónapnyi különbségek vannak, így ne ijedjünk meg, ha a fogak nem pontosan ennek megfelelően törnek elő.

Általános jellemzők

  • alsó metszők előbb jönnek, mint a felsők
  • párosával törnek elő a fogak, jobb és bal oldalon egy időben
  • lányoknál hamarabb kezdődik a fogzás
  • 2,5-3 éves korra általában az összes fog előtör
  • közel fél éves eltérések is lehetnek gyermekek között!

Átlagos áttörési idők

középső metszők

8-12 hónap

oldalsó metszők

9-13 hónap

szemfogak

13-19 hónap

első tejmolaris

16-22 hónap

második tejmoláris

25-33 hónap

 

Melyek a fogzás jelei?

Az egyik leggyakoribb tünet fogzáskor, hogy fokozottabb a nyáltermelődés, ami miatt köhögés és náthára hasonlító tünetek is felléphetnek. Megjelenhet irritáció is az áll területén, amely úgyszintén a fokozott nyáltermelődésnek köszönhető. Az íny fogzáskor sokkal érzékenyebbé válik, megduzzad (főként a nagyőrlők és az első fogak környékén). Harapással és rágcsálással, igyekszik a baba a fogzást kísérő kellemetlenségeket csillapítani. A fájdalom kisugározhat az arcra és a fülre, ezért ezeket a területeket gyakran dörzsölgetheti. Nyugtalanság, rossz alvás kíséri általában a fogzást. Ritkább esetekben hőemelkedés, alacsony láz, orrfolyás és hasmenés is előfordulhat.

 

Fogzás és köhögés? Mi a kapcsolat?

A nyálmirigyek extrém munkájának eredményeként nő a kiválasztott nyál mennyisége, melyet a baba nem győz nyelni, megállás nélkül folyik a szájából, átnedvesíti a ruháit. Pihenés alatt, de napközben is előfordulhat, hogy a sok nyál visszafelé is csorog vagy leszippantja, ami köhögteti a babákat.

 

Orrfolyás a csecsemő fogzás idején?

Az ínyben és az egész szájüregben a fokozódó vérkeringés az orrnyálkahártyára, ezzel együtt pedig a nyálkát termelő sejtek munkájára is hatással van, serkenti a működésüket. Így fordulhat elő a náthához hasonló orrfolyásos tünet. A gyermek fogainak növekedése idején tapasztalt orrváladék áttetsző, vizes állagú, amennyiben ez sűrűbbé válik, nehezen tisztul, akkor azt az immunrendszer gyengülése melletti vírusfertőzés megjelenése okozza, ezzel már érdemes gyermekorvoshoz fordulni.

 

Ez okozza a hasmenést fogzás idején

Sok szülő beszámol a fogzást kísérő hasmenésről. Nos ennek legfőbb oka, a rágással, harapdálással a szervezetbe juttatott kórokozók, melyek fertőzést idéznek elő. A gyerekek sokszor a saját öklüket harapdálják, miközben a földön kúsznak másznak, tehát nem árt szappannal és vízzel sűrűbben megmosni a kezüket, a szájba vett játékokat pedig rendszeresen fertőtleníteni kell a gyomorfertőzés elkerülése érdekében. Itt is igaz, hogy a hasmenés tüneteit tapasztalva konzultálni kell egy gyermekorvossal is!

 

A legjobb otthoni módszerek fogzásra

A fogzó baba megnyugtatására, a tünetek enyhítésére számos módszer létezik. Hűthetjük finoman a területet, masszírozhatjuk, ecsetelhetjük, a lényeg azonban az, hogy a fogzás idejére sem hagyhatjuk abba a szájüreg tisztítását.
Az alábbiakban felsorolunk néhány bevált módszert, amivel enyhíthetjük a fogzással járó kellemetlenségeket. Fontos, hogy ha már van előbújt foga a kisgyermeknek, a fogzási fájdalom ellenére se hanyagoljuk el a fogak tisztítását, mert a fogmosás hiányában kialakuló ínygyulladás tovább ronthatja a tüneteket.

 

Rágcsálás, rágóka, ínymasszázs

A kicsik sokszor ösztönösen rágják az öklüket ilyenkor. Rágható és hűthető dolgokat adjunk a kezükbe, mint például a lehűtött fogzási karikák. Egy általunk nagyon kedvelt „rágóka” a Curaprox™ cég Curaprox Baby játéka, amelynek arányai és rugalmas tartása miatt hatékonyan maszírozza az ínyt.

 

Fogzásra gél és fogíny ecsetelés

A kifejezetten fogzás jelei enyhítésére készült tinktúrákat a patikában készen is megvásárolhatjuk. Nagyobb fájdalom esetén alkalmazhatunk olyan zselét illetve gél állagú készítményt (Dentinox: helyi érzéstelenítőt tartalmaz (lidocain), ezért maximum napi 3x alkalmazható. Borsónyi mennyiségű gélt kell tiszta kézzel vagy fültisztító pálcikával a fájdalmas területre felvinni és finoman bemasszírozni), amely helyi érzéstelenítőt tartalmaz, azonban fontos odafigyelnünk az adagolásra.

 

Általános láz – és fájdalomcsillapítók

Kisgyermekeknek az ibuprofen (pl. Nurofen) illetve paracetamol (pl. Panadol) tartalmú szuszpenziók ajánlottak. Megkönnyítik az éjszakákat, leviszik a lázat.

 

Száj- és fogápolás fogzás idején

A fogak előbújásának pillanatától szülőként nagy a felelősség, hogy mivel és hogyan itatjuk és etetjük a kicsiket. A rossz fogakat nem lehet örökölni, csak a gyengébb szerkezetét, ami nem jelenti automatikusan a fogak romlását és elvesztését. Mindig a szájhigiénia hiánya, -a rendszertelen és nem megfelelő fogmosás- az, ami a fogakat kiszolgáltatottá teszi a baktériumoknak, az ételek savasságának.

 

Praktikus tanácsok szájápoláshoz

Cumisüvegből történő itatásra csak tiszta „babavizet”, vagy szűrt vizet használjunk. A cukros babateákat, gyümölcsleveket kerüljük el. Ásványvizeket kerüljük, mivel ásványianyag tartalma nem a baba szervezetéhez van kalibrálva. A baba megnyugtatására soha, semmilyen körülmény között ne adjunk cukorba vagy mézbe mártott cumit.
Minden étkezés után, – még a mellről való táplálás esetén is – a fogatlan szájat töröljük át pelenkával, s amint előbújnak az első fogak erre fokozottan figyeljünk. Az első fogkefe és fogkrém kiválasztásában pedig a gyermekfogorvos szívesen ellátja tanáccsal a hozzá forduló szülőket. A gyermekfogászati szűrést nem lehet elég korán kezdeni, hiszen minél hamarabb hozzászoknak a kicsik ehhez a programhoz, annál kevésbé lesz szükség később fájdalmas beavatkozásra.

 

Dr. Vadász Anna
Fogszabályozó szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!