Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogszuvasodás, különböző fogágybetegségek, esetleg baleset okán elvesztett fogak pótlása nemcsak esztétikai és az ehhez kapcsolódó szociális, pszichés okok miatt fontos, hanem az egészségügyi kockázatok elkerülése végett is.
A Dentoplant Fogászati és Implantológiai Rendelőben Dr. Maráz Kinga dento-alveoláris sebész szakorvos 20 éves szakmai tapasztalattal és kiemelkedő sikeraránnyal végez fogbeültetéseket. A hiányzó fogak pótlására a Nobel Biocare cég legkorszerűbb implantátum rendszereit használjuk, hiszen ezek biztosítják a mai legmodernebb és leghatékonyabb technológiai lehetőségeket. Emellett 2014 óta a Nobel Biocare Esthetic Alliance program mentorközpontjának is rendelőnk ad otthont.

Blogcikkünk célja, hogy az elmúlt 20 év tapasztalataira építve átadjuk mindazt az ismeretet a fogbeültetésről, amit egy páciensnek tudni érdemes, valamint betekintést nyújtsunk a rendelőnkben végzett fogbeültetések részleteibe.

 

Mi is az a fogbeültetés?

A fogbeültetés, más szóval fogászati implantáció a hiányzó fogak pótlásának korszerű módszere. Legyen az egy fog hiánya vagy a teljes fogatlanság állapota, az implantációval visszanyerhető a megfelelő rágóképesség és az esztétikus mosoly. Az elveszett fogak pótlására egy vagy több titán implantátum csavar kerül az állcsontba, melyre koronát vagy hidat helyezük.

 

8 tény a fogbeültetésről, ami segíthet a helyes döntésben

1. Épek maradnak a megmaradt, szomszédos fogak

Ha implantátummal pótolunk egy foghiányt, ilyenkor nem kell a szomszédos fogakat lecsiszolni, hogy rögzített fogpótlást készítsünk. A fogpótlást kizárólag az implantátum tartja. Egy specialista jól tudja, hogy saját fogat implantátummal összekötni nem szabad.


2. Elkerülhető a kivehető fogpótlás

Rögzített fogpótlást kaphat olyan szituációban is, amikor több foga hiányzik. Implantátummal egy, vagy akár több fog hiánya is rögzített híddal kezelhető. A rögzített fogpótlások előnye a kivehető fogpótlásokkal szemben, hogy sokkal inkább visszaadják az eredeti fogak érzetét, könnyebben megszokhatóak és mind az esztétikai, mind a higiéniai adottságaik jobbak.


3. Számítógépes digitális tervezés és 3D pozícionálás

Számítógépes digitális tervezéssel és 3D pozícionálással mind a fogbeültetés műtéti folyamata, mind a fogpótlás igen pontosan tervezhető. A Nobel Biocare DTX Studio tervező programjával digitálisan is modellezzük a foghiányokat, software segítségével virtuálisan „előre elvégezzük“ az implantációs műtétet. A Dentoplant Fogászati Rendelőben a fogbeültetések előtt 3D CT felvételt készítünk, majd ennek segítségével előállítunk olyan műtéti sablont, amellyel az implantátumok helye pontosan meghatározható. Így lesz harmonikus és esztétikus a végleges implantátumos fix fogpótlás.
(Forrás: ITI Treatment Guide)


4. Nem mindegy, hogy milyen korona kerül az implantátumra

Ma már tudjuk, hogy stabilabb, hosszú távú eredményt hoznak a csavar rögzítésű koronák – nincs ragasztócement, nincs később rejtett gyulladás.
(Forrás: Cemented and screw retained implant reconstructions: A systhematic review of the survival and complication rates” Sailer I., Mühlemann S., Zwahlen M., Hämmerle CH., Schneider D. Clin. Oral Implants Res. 2012 Okt; 23 Suppl 6: 163-206 )

  • Frontfogak pótlásakor: A Nobel Biocare által kifejlesztett ASC csavarozású Procera™ felépítményeket alkalmazzuk, melyek lehetővé teszik a frontfogak implantátumainak „rejtett rögzítését“. Apróságnak tűnik, de a szögben történő csavarozás lehetőséget teremt, arra, hogy a rögzítőcsavar egy frontfognál a belső oldalra kerüljön. Az ASC jelentése: Angulated Screw Channel, azaz „kanyarcsavaros” vagy szögben történő csavarozási eljárás, ami 25° szögkorrekciót enged meg a javunkra.
  • Őrlőfogak pótlásakor: szintén a ragasztócement nélküli, úgynevezett csavarozott fogpótlások a legjobbak (Procera, Goldadapt, Multiunit mind kiválóan működő lehetőségek). A csavarbemeneti nyílást több rétegben el tudjuk tüntetni, mint egy esztétikus tömést egy fogban.


5. Akkor is lehet fogbeültetést végezni, ha nincs megfelelő csontos alapzat

Igen, ebben az esetben csontpótlással, vagy arcüregemeléssel szükséges kiegészíteni a műtéti tervet.
Sok páciens érkezik rendelőnkbe azzal, hogy máshol már tájékoztatták arról, hogy nincs megfelelő mennyiségű csontja, ezért nem lehet fogbeültetést végezni. A mondat második fele persze igaz, ugyanakkor számtalan olyan csontpótlás technika ismert, amellyel az implantátumok számára megfelelő csontos alapzat alakítható ki. Ezeket a beavatkozásokat nevezzük csontpótlási eljárásoknak a szájsebészetben.
Csontpótlásról, arcüreg emelésről többet tudhat meg honlapunkon: https://dentoplant.hu/szolgaltatasok/szajsebeszet !


6. Az implantátum beültetése helyi érzéstelenítésben elvégezhető

Meglepő lehet, de az implantátum beültetése kevesebb panasszal jár, mint egy fogeltávolítás. Más kérdés, ha csontpótlást, vagy kiegészítő arcüreg emelést is végzünk egyidőben. Ilyen esetekben aneszteziológus által vezetett éber szedálás kérhető, hogy pácienseink a legkevesebb kellemetlenséggel vészeljék át a műtétet. A műtét utáni teendőkkel kapcsolatban a kezelőorvos tanácsait mindig érdemes követni.
Részletes információk a műtét utáni teendőkről és a szedálásról: https://dentoplant.hu/betegtajekoztatok!


7. Az implantátum nem esik ki a csontból

Mindenki hallotta ezt a mondatot már a szomszédjától, aki hallotta valakitől … és mégsem igaz. A mai implantológia a hosszú távú eredményekre koncentrál. A szakirodalmi adatok szerint sikerességi rátát 92-99% között határozzák meg.
(Forrás: 2017 EFP World Workshop)


8. Élethosszig tartó garancia

Hallott már arról, hogy egy cég élethosszig tartó garanciát vállalna bármire is? Pedig ez a Nobel Biocare cég implantátumaira igaz. A garancia részleteiről a Nobel Biocare weboldalán olvahat: https://www.nobelbiocare.com/en-int/warranty-program!

Összegezve, a rendelőnkben is alkalmazott Nobel Biocare implantátum rendszerek biztosítják a mai legmodernebb és leghatékonyabb technológiai lehetőségeket az elvesztett fogak pótlására. Az implantációs kezelés sebészeti eljárásnak minősül, amelyhez egy szakképzett, tapasztalt specialista is szükséges, hogy Ön a lehető legjobb, személyre szabott kezelésben részesülhessen.

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!