Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogzománc felületén igen gyakran alakulnak ki fehér foltok, amelyek a frontfogakon először csak esztétikai problémát okoznak, majd később a fog szerkezeti meggyengüléséhez és szuvassághoz is vezethetnek. A nemzetközi kutatási eredmények alapján az utóbbi években jelentősen megemelkedett az ilyen típusú elváltozások gyakorisága. (1986 és 2012 között 1,2%-ról 30,4%-ra -US Oral Health Surveys)

De mi is az a fehér folt a fogakon?

A fehér folt a zománc felszíni vagy feszín alatti demineralizációját jelenti üregképződés nélkül. Éppen ezért fontos, hogy fogorvosunk eldöntse, hogy a fehér folt milyen formájáról van szó. A fehér folt a fogfelszín leszárításával mindig intenzívebbé válik. A fogfelszínen kialakuló krétafehér foltok mögött a zománc meggyengülése és kioldódása állhat. Ilyenkor a fogszövet szerkezetében mikroszlópikus rések, porózus szerkezet alakul ki, melynek korszerű kezelése fájdalommentes, fogfúrást nem igényel. A felületes elszíneződések kezelésére szolgál az úgynevezett ICON kezelés, melyről többet is megtudhat blogcikkünkből.

 

Mi okozhat fehér foltokat a fogzománcon?

 • Leggyakrabban korai, felületi zománckioldódás.
 • Korai, felületes szuvasság talaján kialakult fehér, enyhén opálos elváltozás.
 • Gyermekkori trauma vagy betegség.
 • Fluorózis – gyermekkorban túlzott mennyiségben bevitt fluorid (amikor amaradó fogak fejlődnek).
 • Elégtelen szájhigiénia rögzített fogszabályozó készülékes kezelés során.
 • Problémák vagy betegségek terhesség/koraszülés alatt.
 • Rossz szájhigiénia.
 • Magas cukortartalmú étrend.
 • Genetika.

A jelenség oka elsősorban a zománc ásványi anyag szerkezetének megváltozása. Akár azománc fejlődése során, akár a már áttört fog esetében valamilyen külső tényező hatására.

 

Fehér foltok a fogszabályozó kezelés során:

Rögzített fogszabályozó készülék eltávolítása után előfordul, hogy az elégtelen fogmosás miatt a bracketek körül tartósan megtapadt lepedék a fogzománcot károsítva fogerózióhoz vezet. A demineralizálódott terület fehér foltok formájában jelenik meg esztétikai problémát okozva. Ilyenkor szükség lehet a felület polírozására valamint helyreállító kezelésre.

 

Milyen kezeléssel lehet a felületes fehér foltokat eltüntetni?

Az ICON kezelés egy non-invazív megközelítés a fogak külső felszíni elváltozásainak javítására, pontosabban a fehér foltok vagy a foltos megjelenés megszüntetésére. Összetétele alapján az ICON egy rezin infiltrációs kezelés, amely a mélyben lezárja a megnyílt mikropórusokat. Eltávolítja az előnytelen foltokat, egységes színt kölcsönözve a fog természetes felületének. A kezelés során nem használunk fúrót és injekciót sem, teljesen fájdalommentes. Fontos kiemelni, hogy bizonyos esetekre ez az eljárás nem jelent megoldást. Ennek eldöntésére egy konzultáció keretein belül kerülhet sor. Például az ICON kezelés a fogak formáját nem befolyásolja, csak a fehér foltok javítását teszi lehetővé. Mélyebb, kifejezett üregképződéssel járó szuvasodások ellátására nem alkalmas. Amennyiben ezen kritériumok nem teljesülnek, úgy másfajta kezelést kell választani, mindig olyat, ami az adott helyzetben megfelelő megoldást biztosít.

 

Miből áll az ICON kezelés folyamata?

A kezelés úgy történik, hogy először egy gélt viszünk fel a fogra, amely megnyitja a felszíni pórusokat, így lehetővé válik és helyet biztosít egy bizonyos műgyanta behatolásához. Miután ezt leöblítettük és megszárítottuk, felkenjük az előbb említett infiltráns gyantát – ez fényre keményedik és blokkolja a savas behatásokat, így segít megóvni a fogat a további szuvasodástól. Végül ezt eltávolítjuk, hogy azonnali és lenyűgöző eredményt kaphassunk.

 

Melyek az ICON kezelés előnyei?

 • Megtartható az egészséges foganyag.
 • Nő a fog várható életideje.
 • Visszaállítja a fehér, foltos fogak külső színét ezáltal a mosolyába vetett bizalmát is.
 • Gyors – foganként mindössze 20 percet vesz igénybe.
 • Minimálisan invazív, ami elengedhetetlen a fogak hosszútávú egészségének megőrzése szempontjából.
 • Egyszerű és fájdalommentes.
 • Megbízható eredményt ad.
 • Használata biztonságos.

A fentiek alapján bátran kijelenthetjük, hogy a fogaink egységét megtörő fehér foltokat egy igazán gyors, és fájdalommentes kezeléssel könnyedén eltávolíthatjuk, ráadásul a kezeléssel fogaink élettartamát is növelhetjük.

 

Dr. Vadász Anna
Fogorvos
Fogszabályozó szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!