Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogszabályozó kezelés célja a harmonikus mosoly kialakítása az állcsontok egészséges dimenzióinak létrehozása mellett. Az esztétikus fogazat megvalósítása során számtalan módszer alkalmazását kell mérlegelnie a fogszabályozó szakorvosnak.

A fogszabályozás történetének legrégebbi, és máig egyik legvitatottabb kérdésköre fogak sorba-állításához szükséges hely megteremtésének módja.

Többféle helyteremtési módszert alkalmazunk és ennek típusát mindig a kezelt eset kiértékelését követően egyedileg határozzuk meg. A helyteremtés lehetőségének eldöntése és helyes megválasztása a fogszabályozó szakorvos feladata, az orthodonciai kezelési terv része.

 

Milyen helyteremtési módszereket alkalmazunk a modern fogszabályozásban?

  • Fogeltávolítás

Sokak által jól ismert módszer a fogeltávolítás, mely az egyik legalapvetőbb lehetőség a fogszabályozó szakorvosok körében. A fogszabályozási módszerek fejlődésével már sokkal ritkábban van szükség fogeltávolításra, mint a múltban volt. A modern készülékekkel és horgonylati eszközökkel ez ma már legtöbbször elkerülhető. Egy azonban biztos, mindig lesznek olyan helyzetek, amikor a foghúzás reális alternatíva lehet, és mindig lesz olyan helyzet, amikor elkerülhetetlen.

Azonban az indokolatlan fogeltávolítás komoly esztétikai hátrányt okozhat, ugyanis az ajkak alátámasztottságát ronthatja, ezzel az egész középarc esztétikájára negatív hatást gyakorolhat. A gondos tervezés tehát a fogszabályozás legfontosabb része, melyben kulcsszerepe van a helyteremtési lehetőségeknek.

  • Mikro implantátumok

Napjainkban már elérhetőek olyan fogszabályozó elemek, – mikro implantátumok (csavarok) és lemezek – amelyeket a fogszabályozás alatt az állcsontokban rögzítenek. Ezek a horgonylati elemek olyan speciális fogmozgatási módokat tesznek lehetővé, melyek önmagukban, csak fogszabályozó kezeléssel nem végezhetők el. Ezeknek az elemeknek köszönhetően több olyan eltérés kezelhetővé vált, ami 20 évvel ezelőtt még nem, vagy csak nehezen, sok kompromisszum árán volt megoldható. Számos fogmozgatási feladat ellátására használatóak fel mind a minicsavarok, mind pedig a mini lemezek például helyteremtés céljából a fogak testes hátra mozgatásához is.

A horgonylati elemek behelyezése és eltávolítása helyi érzéstelenítésben, kisebb szájsebészeti beavatkozás keretében történik, azonban az ezzel járó kellemetlenségek általában elhanyagolhatók az általuk biztosított terápiás előnyökhöz képest. A normál fogászati implantátumokkal szemben ezek a speciálisan fogszabályozás céljára kifejlesztett csavarok nem csontosodnak be, így könnyedén eltávolíthatók.

  • Strippelés

A helyteremtés másik módja a fogak méretének minimális csökkentésére irányul (interproximal enamel reductions [IPR] – „strippelés”). Ez pár tized milliméteres elcsiszolással kivitelezhető a fogak oldalsó, egymás felé néző részén. A sok apró felszabaduló hely összeadódik a fogív mentén és jelentős, akár milliméterben mérhető mennyiségű helyet szabadít fel. Ez a beavatkozás a fogak egészségét a legkisebb mértékben sem veszélyezteti. Általánosan, világszerte használt, ellenőrzött és kutatott módszer az 1940-es évek óta, így biztonságosságát rengeteg tapasztalat támasztja alá.

Rendelőnkben kortól és nemtől függetlenül minden páciens számára személyre szabott kezelési tervet állítunk fel, amelynek eredménye a funkcionalitásában és esztétikájában is gyönyörű mosoly. https://dentoplant.hu/fogszabalyozas

 

Dr. Vadász Anna
Fogorvos
Fogszabályozó szakorvos


További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az
űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!