Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Páciensünk életében új fejezet kezdődik és ismét felszabadultan mosolyoghat. Dr. Maráz Kinga vezető szájsebész kollégánk a napokban készült el egy olyan kezeléssorozattal, mellyel sikerült visszaállítani a gyermekkori balesetben sérült két jobb felső metszőfog esztétikáját, ezúttal fogbeültetéssel. A kezelést nehezítette, hogy a sérült és az évek alatt sokat gyökérkezelt metszőfogak körül egy nagyméretű gyulladásos cysta alakult ki, amely a nyálkahártyán keresztül rendszeresen ürült. Bár így páciensünk panaszai csökkentek, viszont panaszok hiányában későn fordult orvoshoz és a gyulladás által okozott csontleépülés jelentős méretű lett.

A kiindulási képeken jól látható a foghiány és a legelső ideiglenes híd alatti óriási csonthiány. A fogeltávolításokat követően fél évet vártunk, majd egy klasszikus csontpótlást végeztünk Gore Ti erősített membránnal. Ezt követően 8 hónapot vártunk a gyógyulásra, majd számítógéppel tervezett sebészi sablonnal helyeztük be az 2 db NobelActive® implantátumot. Természetesen a fogbeültetés előtt már modelleztük számítógéppel a végleges felcsavarozható koronákat, azok pozícióját és az átmenőcsavar pozícióját az antagonista fogakhoz. Az implantátumok behelyézesekor még lehetőség volt egy membránnal és csontpótlóval kontúr augmentációt végezni, illeteve a feszes ínyen szélesíteni.
Az implantátumok közötti pótolt interimplantáris csont lapos maradt. Így a fogközök területén az ínypapilla kialakítása és támogatására volt szükség, ami kiemelten nehéz feladat. Tekintettel arra, hogy páciensünk igen kitartó volt, a hosszú műtéti sorozat után még beleegyezett, hogy a papillákat Dr. Maráz Kinga megemelje egy kötőszövetes szabadlebeny beültetéssel. A szájhigiénia betanítását követően a gyógyulási periódus végén kezdhettünk neki az egyedi lenyomatvételi fejek megmintázásának.

Az esztétikai területen végzett fogbeültetések kivitelezése során napjainkban számtalan fejlesztés segíti az orvos munkáját. Már a műtéti tervezés során a DTX Studio programja is ad olyan 3D tervezési lehetőséget, mellyel már a műtét előtt a fogpótlás felépítményeit be tudjuk helyezni virtuálisan. Erre az alapos tervezésre van szükségünk olyan esetekben is, amikor az esztétikai területen frontfogakat pótolunk implantátumokkal és a páciens harapása csak nagyon pontos implantátum behelyezés mellett engedi meg az esztétikus eredményt.

Ugyanakkor a végleges felépítmény típusa sem mindegy, A NobelActive® implantátumokhoz A NobelBiocare cég az Nobel Procera™ cirkónia egyedi felépítményeket javasolja, melyek speciális, egyedileg formázott lenyomati fejekkel vett lenyomattal és számítógépes szkenneléssel és CAD/CAM frézeléssel készülnek.

Rendelőnkben évek óta alkalmazzuk a NobelBiocare által fejlesztett ASC csavarozású Procera™ felépítményeket, melyek lehetővé teszik a frontfogak implantátumainak „rejtett rögzítését“. Apróságnak tűnik, de a szögben történő csavarozás lehetőséget teremt, arra, hogy a rögzítőcsavar egy frontfognál a belső oldalra kerüljön. Az ASC jelentése: Angulated Screw Channel, azaz „kanyarcsavaros” vagy szögben történő csavarozási eljárás, ami 25° szögkorrekciót enged meg a javunkra. A szájpadlás felőli oldalon lévő csavarbemeneti nyílást Te fóliával, majd speciális rétegzésű esztétikus töméssel zárjuk.

A kezelés tervezése, fotózása, a csontpótlás, fogbeültetés és több ínyplasztika mind vezető szájsebész kollégánk, Dr. Maráz Kinga munkája. A felcsavarozható Nobel Procera® egyedi felépítmények és koronák Pálmai Gergely fogtechnikus mester (Designdent Tata) munkáját dicséri. Hosszú utat tettünk meg együtt, több műtétre volt szükség, mert páciensünk kitartott amellett, hogy az eredeti állapothoz leginkább hasonlító implantátumos koronákat szeretné.
Számtalanszor láttuk megtörténni, hogy akár pár frontfog helyreállítását követően páciensünk önbizalma és mosolya magabiztossá válik. Páciensünk öröme a mi sikerünk, mosolyt teremtünk!