Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Az esztétikai területen végzett fogbeültetések kivitelezése során számtalan fejlesztés segíti a szájsebész és fogorvos munkáját, hogy minél pontosabb és esztétikusabb fogpótlások készülhessenek a fogbeültetésekre. Rendelőnkben a Nobel Biocare minőségi implantátum rendszereit alkalmazzuk, melyhez a prémium minőségű, fémmentes és egyedi Nobel Procera™ fogpótlásokkal esztétikus és időt álló megoldásokat kínálunk. Páratlan esztétika, kiemelkedő garancia, időtálló érték a Procera fogpótlás.

 

Mit nevezünk Nobel Procera™ fogpótlásnak?

A Nobel Procera™ a Nobel Biocare cég saját CAD/CAM rendszere, azaz egy fogpótlás készítési eljárás, melyet a Nobel cég neve fémjelez. A Procera egy olyan digitális fogpótlás készítési technológia, mellyel kiemelkedő minőségű és esztétikájú koronák és hidak készíthetőek implantátumra és természetes fogra egyaránt.

Ilyen eljárással készülhetnek:

  • Egyedi felcsavarozható cirkónia koronák implantátumokra.
  • Felcsavarozható hidak és több implantátumra teljes Titán vázak is.
  • Természetes fogakra is kínálnak megoldásokat –» a Procera rendszerrel készíthetőek alumínium-oxid kerámia koronák és héjak.

 

Nobel Procera™ technológia az élen jár

A Nobel Procera™ a világon az első CAD/CAM módszerrel előállított fogpótlást gyártó rendszere. 1983-ben Matt Anders úttörő munkájának eredményeként Procera néven indult útjára a digitális fogtechnika forradalma. Mivel évtizedek óta sok százezer ember visel ilyen fogpótlást, számtalan tudományos kutatási eredménnyel rendelkezünk a rendszer viselkedésével kapcsolatban és ezáltal lehetőség is adódott a tökéletesítésre. A szakirodalmi eredmények egyértelműen igazolják a Nobel Procera fogpótlások pontosságát és hosszútávú időtállóságát a CAD/CAM rendszerek között.

Az eljárás lényege, hogy a hagyományos lenyomatokat szkennelik, számítógéppel tervezik és ezt követően zárt rendszerben, az eredeti gyárban gyártják le. Az így kapott adatok hihetetlenül pontosak, ezek kerülnek továbbításra a világ minden tájáról a Procera Centrumba, Svédországba, ahol szintén számítógép által támogatott technológiával kerülnek elkészítésre a koronák és hidak vázai, majd postázódnak a megrendelő országba. Ez a technológia biztosítja azt a tökéletes pontosságot, mely révén a Procera fogpótlások tökéletesen illeszkednek, ami kényelmet és esztétikus megjelenést kínál a felhasználó számára.

 

Procera cirkónia™ egy tartós megoldás esztétikai fogbeültetéskor

Esztétikai zónába történő fogbeültetéskor a megoldást a fémmentes kerámia pótlások jelentik. A megjelenésük teljesen természetes, beleidomul a környezetébe, nincsen zavaró fémszél. Másik, nagyon fontos előnye, hogy ezek az anyagok biokompatibilisek, nincsen allergizáló hatásuk. Mivel fémmentes, megszűnik a szájban bekövetkező szélsőséges hőmérsékleti változások iránti érzékenység. A fémmentes koronák lehetővé teszik az ínyszövetek újbóli növekedését a pótlás körül, ezáltal sokkal természetesebb hatást eredményez. A koronákat CAD/CAM technológiával tervezik és készítik, biztosítva ezzel, hogy az mikroszkopikus pontossággal illeszkedjen a lecsiszolt foghoz. Ezek kiküszöbölik a hagyományos koronák rossz illeszkedésének esélyét és abból eredő ínyt irritáló hatásokat, valamint azok rendelői módosítása sem szükséges. Implantátumra készülő fogpótlásoknál is kifejezett és talán még nagyobb jelentősége van annak, hogy ne egy pontatlan felület érintkezzen az implantátumot körbevevő ínyszövettel.

 

Miért nem alkalmasak a hagyományos fémkerámia fogpótlások implantátumokra?

Hányszor vettük észre a velünk beszélő ember régi koronái mellett szürkés csíkot az ínyszél mentén….
A hagyományos porcelán fogpótlások alapanyaga a nikkel-mentes kobalt-króm. A hagyományos korona készítési eljárás során a fogtechnikus egy viaszmintázatot készít, majd azt megönti fémből, ez lesz a fémkerámia korona alapja vagy váza. Erre a fémvázra égetik rá több rétegben a kerámia felszínt, ami megadja a korona végleges formáját. A fémváz igen kedvezőtlen hatása, hogy az ínyszélt szürkére elszínezi, ami frontfogak esetén ez kifejezett esztétikai problémát jelenthet.
Hagyományos öntési eljárás mindig pontatlanabb, mint a számítógépes szkennelés, vagy a CAD/CAM és a hagyományos koronaszél egy érdes felület, ami folyamatos irritációhoz és később az íny gyulladásához vezethet. Ez hosszútávon akár az implantátum elvesztését is eredményezheti, tehát nagyon fontos a megfelelő anyag és technológia kiválasztása a fogpótlás készítésénél. A siker kulcsa, ha a maximális pontossággal és biokompatibilis anyagból készült korona elkészítése, erre a legmegfelelőbb a CAD/CAM és zárt technológiai rendszerben készülő fémmentes anyagok.

 

A Nobel Procera™ fogpótlások előnyei:

  • Esztétikus. Mivel nem tartalmaz fémet, ezért lehetetlen, hogy a fog és az íny találkozásánál kilátszódjon a már megszokott szürke csík, mely valójában a fémváz széle volt a régi fémkerámia megoldásoknál.
  • Biokompatibilis.
  • Procera fogpótlásokat fémallergiában szenvedő páciensek is használhatják.
  • Pontos. A Procera rendszer kényelmi előnyeiről sem szabad megfeledkezni, mely a gyártási technológiának köszönhető, hiszen a Procera felépítmények pontossága olyan mértékű, mintha Ön a saját fogait kapta volna vissza. Nincs kényelmetlen ínyvisszahúzódás, valamint nincs kényelmetlen érzés az illeszkedés hiánya miatt, hiszen tökéletesen pontos az egyedi méretezés.
  • Időtálló. Hosszútávú szakirodalmi adatok támasztják alá a működését. Ma már hosszú távú eredmények és szakirodalmi adatok is rendelkezésre állnak
  • A Procera rendszer teljes egésze olyan technológiát kínál, mely a legerősebb alapanyagokat és a legújabb gyártási technológiát ötvözi, hogy a felhasználó végül valóban úgy tudja használni a fogait, mintha azok eredetiek lennének Procera fogkorona teljesen természetes hatású, használata egészséges és kényelmes
  • 5 éves Garanciát vállal a Nobel Biocare a Nobel Procera munkákra

Int J Prosthodont. 2015 Sep-Oct;28(5):509-11. doi: 10.11607/ijp.4359.

Marginal and Internal Discrepancies of Posterior Zirconia-Based Crowns Fabricated with Three Different CAD/CAM Systems Versus Metal-Ceramic.

Ortega R, Gonzalo E, Gomez-Polo M, Suárez MJ.

 

Dr. Maráz Kinga
dentoalveoláris sebész szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!