Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Fontosnak tartjuk, hogy a hozzánk forduló páciensek a lehető legmagasabb szakmai színvonalú, fájdalom- és stresszmentes ellátásban részesüljenek. Mindezt a különböző fogászati szakterületek specialistáiból álló csapattal, professzionális eszközök használatával és innovatív eljárások alkalmazásával biztosítjuk.

Ha szájhigiéniáról és fogkőeltávolításról vagy szó, akkor sem kötünk kompromisszumot, így a lehető leglátványosabb eredményt biztosító, innovatív irányított biofilm terápiát alkalmazzuk szegedi rendelőnkben.
Mi is az az irányított biofilm terápia, milyen előnyökkel bír a hagyományos fogkőeltávolítással szemben, kinek ajánljuk és milyen lépésekből áll? Blogcikkünk mindenre választ ad!

 

Innováció a szájhigiéniában: irányított biofilm terápia a Dentoplant Fogászati Rendelőben, Szegeden

Az irányított biofilm terápia (Guided Biofilm Therapy®) a dentálhigiéniai kezelések legmodernebb változata, a jelenlegi leghatékonyabb szájhigiéniás technika Európában. A kezelés célja az íny feletti és íny alatti biofilm rendkívül alapos, de kíméletes és fájdalommentes eltávolítása. Az irányított biofilm kezelés egy kockázatértékelésen alapuló, nyolc lépésből álló kezelési protokoll, mely a szájüreg egyensúlyát és hosszútávú egészségét segít fenntartani. Minden esetben alapos állapotfelméréssel és személyre szabott kockázatértékeléssel kezdődik.

 

Mi az a dentális biofilm ? Miért szükséges a biofilm eltávolítása?

A fogak, fogtömések, fogpótlások és implantátumok felszínén megtapadó baktériumokat nevezzük így. A biofilm felelős a fogszuvasodás, fogágybetegség és implantátum körüli gyulladások kialakulásáért, ezenkívül a biofilmben található baktériumok a véráramba kerülve a szervezetben máshol is megjelenhetnek és növelik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát (pl.: szív és érrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladások, cukorbetegség). A biofilm idővel elmeszesedik, így alakul ki a fogkő.

 

Miért válassza az irányított biofilm terápiát?

A Dentoplant rendelőjében elérhető innovatív terápia számos előnnyel bír a hagyományos fogkőeltávolítással szemben. Ezek a következők:

 1. kíméli a fogzománcot és a gyökérfelszínt
 2. plakk festéssel szemlélteti a fogakon megtapadó biofilmet, fogkövet
 3. a hagyományos polírozó technika számára nehezen elérhető területeken is jól kezelhető, pl.: fogközök, fognyaki területek, az íny alatti területeken, fogbeültetések nyaki részén, fogszabályozó készülékek körül, nyálkahártyán, nyelven
 4. egy lépésben tisztít és políroz
 5. csökkenti az ultrahangos és kézi eszközök szükségességét
 6. nem sérti a fogpótlások és implantátumok felszínét
 7. fájdalommentes kezelés

Pácienseink, akik már megtapasztalták a biofilm terápia eredményeit, többet nem is kérik a hagyományos eljárás.

 

Milyen esetekben ajánlott az irányított biofilm kezelés alkalmazása?

Önnek ajánljuk professzionális kezelésünket, ha:

 • fontos Önnek a szájüregi egészség hosszú távú megőrzése
 • szeretné megelőzni a fogszuvasodást és a fogkőképződést, vagy a fogágybetegség kialakulását
 • a fogpótlások, implantátumok, fogtömések élettartamának meghosszabbítása a cél
 • szeretne részese lenni a mai legmodernebb szájhigiéniai kezelésnek
 • a fogágybetegség kezelésének befejezésével figyelmet szeretne fordítani a gondozási fázisra
 • fogszabályozó kezelés alatt a nehezen tisztítható területek szeretné karban tartani.

 

Hogyan zajlik a kezelés?

 1. Felmérés: a kezelés első lépése mindig a megfelelő diagnózis. Megvizsgáljuk a
  fogait, ínyét szájnyálkahártyáját, meghallgatjuk panaszait, észrevételeit.
 2. Plakkfestés: megmutatjuk a fogak felszínén megtapadó egyébként szabad szemmel nem látható biofilmet, problémás területeket
 3. Motiválás: segítünk az otthoni szájápolás betanításában és kialakításában
 4. Airflow: eltávolítjuk a biofilmet, elszíneződéseket és kíméletesen polírozzuk a fogait
 5. Perioflow®: letisztítjuk a fogak és implantátumok mély íny alatti felszíneit
 6. Ultrahangos és kézi fogkőeltávolítás: a makacsabb megmaradt fogkövek, lerakodások eltávolításra kerülnek speciális Piezon® NO PAIN fájdalommentes technológiával ellátott ultrahangos eszközzel
 7. Ellenőrzés: gondosan ellenőrizzük, hogy minden területen tökéletesen tiszta lett
 8. Gondozásba vétel: A gondozás a páciens szempontjából a legfontosabb befejező fázisa egy lezárt kezelésnek. A gondozási program során kerül betanításra egy új fogpótlás tisztításának módszere, melyet személyre szabottan kell kialakítani és begyakorolni. Dobó Huanita vezető dentálhigiénikus kollégánk vezetésével „recall” rendszerben működik szájhigiéniás visszarendelési programunk. A visszarendelés intervallumának időzítéséhez a berni programot is alkalmazzuk. A rendelőnkben végzett fogbeültetéseket követően évente, előrehaladott fogágybetegség kezelését követően fél évente, súlyos alapbetegség mellett 4 havonta végzünk professzionális szájhigiéniás tisztítást.

Az irányított biofilm kezelés és az azt követő gondozási program a biztosítéka annak, hogy a páciens és az orvos is hosszú távon lesz elégedett az eredménnyel.

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

 

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!