Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A Dentoplant Fogászati Rendelő második alkalommal csatlakozik ahhoz a szájápolás jelentőségét népszerűsítő ún. „Egészséges íny napja” programhoz, amely az Európai Paradontolóusok Szövetségének (EFP) kezdeményezésére járja be a világot. Az European Gum Health Day kezdeményezés célja, hogy mindenkiben tudatosuljon a helyes szájápolás fontossága és a fogágybetegségek korai felismerésének jelentősége egészségünk megőrzésében.

A fogágybetegségeket 2010 óta már a világ 6. leggyakoribb megbetegedéseként tartják számon, becslések szerint világszerte több mint 700 millió embert érint.

A 2018-as év mottója a várandósok szájápolásának fontossága, illetve a terhesség alatt kialakuló fogágybetegséggel összefüggésbe hozható elváltozások megelőzése.

Kiemelt figyelemmel kell kísérnünk a terhesség alatt fogászati szűrésre jelentkezőket, mert az EFP statisztikái szerint a várandósok 70% -nál tapasztalható ínyvérzés. A fogágy gyulladása következtében kialakuló terhességi komplikációk és koraszülések száma mára már szakirodalmi adatok.

A terhesség során természetesen emelkedett hormonszint jelentős hatással van arra, hogy az anyai szervezet eltérő módon a dentális plakk baktériumok jelenlétre. A hormonális hatásra a plakk jelenléte ínyduzzanatot és ínyvérzést, ínygyulladást okozhat, ami elősegítheti egy sokkal komolyabb ínybetegség, a fogágybetegség súlyosbodását. Tudományosan igazolták, hogy összefüggést van a fogágybetegség és terhességi komplikációk között. Egy elhanyagolt fogazatú, ínygyulladásban szenvedő terhes nőben lényegesen nagyobb a rizikója annak, hogy koraszülés következzen be, vagy egy alacsony testsúlyú csecsemőnek adjanak éltet.

Szájüregi tünetek a várandósság során: Ellenőrizze a betegség nyílvánvaló tüneteit a szájban. Különösen legyen figyelemmel a gyulladás jeleire az ínyben és a vérző ínyre. Azonban figyelnie kell más egyéb jelekre és tünetekre is – ilyen a rágáskor fellépő fájdalom, a rossz lehelet, az íny visszahúzódása és a mozgó fogak. Ha ezekből egy vagy több tünetet észlel, forduljon fogorvoshoz vagy a fogászati team más tagjához.

Ínyelváltozások a terhesség alatt: Ínygyulladás nagyon gyakran előfordul terhesség alatt, de ez nem ok pánikra. Megfelelő megelőző intézkedésekkel ez a gyulladás csak átmeneti és szülés után az íny állapota normalizálódik. Azonban, ha azt veszi észre, hogy az ínye duzzadt, akkor azonnal fogorvoshoz vagy a dentális team más tagjához kell fordulnia a szakszerű diagnózis felállítása céljából.

Megelőzéssel, rendszeres szájhigiéniai kezeléssel, a szűrővizsgálaton való megjelenéssel mindenki tehet egészségéért! 
Az egészség érték, együtt többet tehetünk!

Dr. Maráz Kinga