Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fognyakról lehúzódó íny először nem okoz panaszt, a legtöbb ember számára fel sem tűnik a változás, de idővel egyre látványosabban halad előre a folyamat. Azonban ekkor már nem csak esztétikai problémát eredményez, hiszen az íny pozíciójának változása megváltoztatja a fogágy felépítését is.

Kezdetben az íny lehúzódását minimális csontvesztés követi, majd a fogak külső felszínén a fognyaki területen a gyökércement is szabaddá válik. Ettől a pillanattól kezdve már magunkon is észlelhetjük a „lehúzódott ínyt”. Az „ínylehúzódást” a fogorvosi szakirodalom ínyrecesszió néven említi.

A fognyaki terület védtelenné válik, ami jelentkezhet klasszikus fognyaki érzékenység formájában is. Idővel ezen a területen a nem megfelelő fogmosási technika hatására tovább romlik a helyzet, és nyaki kopás, azaz egy lépcső alakul ki a fogon. Ennek tisztán tartása nehéz, mert, ha nem mossuk a fognyaki területet az érzékenység következtében, akkor fogszuvasodás indulhat meg, ha pedig túl erősen mossuk, akkor az íny lehúzódása gyorsul fel.

Az „ínylehúzódások” vizsgálatakor a kezelőorvos pontosan felméri a pácienst és az ínyrecesszió kialakulását okozó faktorokat. Ezek ismeretében lehet minden egyes esetet egyedileg kiértékelni, majd kezelni.

Fontos feltárni, hogy a szabaddá vált gyökérfelszínen ép gyökércemet helyezkedik-e el, vagy már kialakult a fognyaki léziók valamely formája.

Szintén nagyon fontos kérdés, hogy milyen a páciens szájhigiéniája, motivált-e, és hajlandó-e a műtét érdekében változtatni szájhigiéniás szokásain.

Ínyrecessziók műtéti kezelésekor sokan a műtétet tekintik a célnak, amely során a sebész visszahúzza az ínyt és visszaáll az eredeti állapot. Az igazi siker valójában a műtéti eredmény megtartása. Amikor a páciens partnerré válik, akarja és megtanulja fenntartani a betanított szájhigiéniát.

 

Az ínylehúzódások (ínyrecesszió) lehetséges okai:

Ahhoz, hogy a megfelelő kezelést ki tudjuk választani fontos, hogy feltárjuk az ínylehúzódás pontos okát. Az ínylehúzódás okai igen változatosak lehetnek:

 • túl erős fogmosás,
 • nem megfelelő szájhigiénia, fogkő,
 • fogágybetegség,
 • bruxizmus -fogcsikorgatás,
 • túlterhelt fog, korai érintkezések,
 • parafunkció,
 • anatómiai okok, dehiscencia, fenesztráció,
 • piercing,
 • fogszabályozás.

 

Ínyrecessziók osztályozása

Az ínyrecesszió mértéke különböző fokú lehet.

A fogágybetegségek jelenlegi klasszifikációs rendszerét 2017-ben egységesítették, ettől kezdve használjuk az RT1-3 beosztást. A besorolás komplexitását mutatja, hogy ez a rendszer egyszerre veszi az íny, mind a fog állapotát.

Az íny oldaláról az ínylehúzódás mélységét, az íny vastagságát és a keratinizált íny mértékét is egyszerre veszi figyelembe. Míg a fog oldaláról a zomác-cement határ meglétét, illetve 0.5mm fognyaki kopás („lépcső”) diagnosztikai jelentőségével is számol.

( Mucogingival deformities and other conditions around teeth (Cortellini & Bissada 2018)
Pierpaolo Cortellini , Nabil F Bissada: Mucogingival conditions in the natural dentition: Narrative review, case definitions, and diagnostic considerations J Periodontol. 2018 Jun;89 Suppl 1:S204-S213. )

 

Értékelési szempontok: (Mucogingival condition with gingival recession)

 • az ínyrecesszió mértéke,
 • az íny fenotípusának ismerete, azaz az íny vastagsága és a keratinizált íny szélessége,
 • a fog gyökérfelszínének állapota,
 • zománc- cement határ megléte, vagy hiánya,
 • a fog pozíciója,
 • a frenulum,
 • egyszeres, vagy többszörös recesszió.

A fog állapotának megítélése szintén fontos: Az ínyrecessziók igen gyakran kombinálódnak fognyaki kopásokkal. A fognyaki kopások a fognyaki léziók egy típusa. A fogak nyaki részén lévő ínyrecessziók alatt a fogban a keményszövetben kialakuló anyaghiányok, vagy egyéb elváltozások elváltozások az életmódról árulkodnak. Diagnosztikai szempontból fontos ezeket az elváltozásokat elkülöníteni. Elkülönítésük a kezelés irányának meghatározása szempontjából is jelentőséggel bír.

On the value of the 2017 classification of phenotype and gingival recessions
GiovanPaolo Pini Prato, Riccardo Di Gianfilippo: 24 October 2020 https://doi.org/10.1002/JPER.20-0487

 

Ínyplasztika, az ínyrecesszók műtéti megoldási lehetőségei (recession covering surgery)

Arról, hogy a fognyakról lehúzódott íny helyreállítható-e ínyplasztikai beavatkozással, egy tapasztalt szakorvos is alapos vizsgálatot követően tud döntést hozni. Sokszor követni kell a pácienst és a műtéti beavatkozás előtt alaposan elő is kell készíteni.

A műtéti beavatkozás többféle lehet, számtalan esetben a koronálisan csúsztatott lebenyek, más esetekben a tunnel, vagy módosított tunnel technikák a megfelelőbbek a páciens számára. A Dentoplant fogászati Rendelőben sok olyan műtéti beavatkozást is végzünk, melynek során a fenti műtéti technikákat ki kell egészíteni a szájpadlásból vagy tuberből kivett kötőszövetes szabadlebennyel is.

Egyes esetekben az íny plasztikai műtéti helyreállítása tökéletes prognózissal végleges megoldást eredményez, és a fognyaki érzékenység is megszűnik. Előrehaladottabb recessziók, a feszes íny hiánya, vagy nem megfelelő szájhigiénia esetén azonban műtéti eredmény nem marad fent hosszú távon.

 

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy az ínylehúzódások hosszan tartó eredményes kezelésére a szakorvos és a páciens teljes körű, szoros együttműködése esetén van lehetőség.

Dr. Maráz Kinga
Dento-alveoláris sebész szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!