Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

avagy a legkorszerűbb szájhigiéniás kezelés

Rendelőnkben a legkorszerűbb szájhigiéniás kezeléseket alkalmazzuk, hogy pácienseink fogai tiszták, fogpótlásaik pedig jól karban tartottak legyenek. Fontos számunkra, hogy egy kezeléssorozat befejeztével örömmel térjenek vissza hozzánk szájhigiéniás kezelésekre.

A személyre szabott szájhigiéniás programunkat Dobó Huanita iTOP akadémia által minősített dentálhigénikus vezeti. A hagyományos fogkőeltávolításra használt piezo és sópolírozó rendszerek mellett már egy éve használjuk nagy sikerrel a svájci EMS cég Airflow Prophylaxis Master készülékét is, amely pácienseink által igen kedvelt kezelésünk lett.

 

Airflow Prophylaxis Master készülék – a legkorszerűbb szájhigiéniás eszköz

A svájci EMS Airflow Prophylaxis Master készülék segítségével egy fájdalommentes és nagyon kíméletes polírozási protokoll segítségével tisztítjuk meg a fogakat a fogkőtől, lepedéktől és a legapróbb elszíneződésektől. A készülék ma a világ legkorszerűbb dentálhigiéniás eszköze, melynek segítségével az úgynevezett irányított biofilm terápiát (Guided Biofilm Therapy®) végezzük.

 

Mi az irányított biofilm terápia?

Az irányított biofilm terápia a dentálhigiéniai kezelések legmodernebb változata. A kezelés célja az íny feletti és íny alatti biofilm alapos és rendkívül kíméletes eltávolítása. Az irányított biofilm kezelés egy kockázatértékelésen alapuló, nyolc lépésből álló kezelési protokoll, mely a szájüreg egyensúlyát és hosszútávú egészségét segít fenntartani.

 

Mi az a dentális biofilm és miért szükséges az eltávolítása?

A fogak, fogtömések, fogpótlások és implantátumok felszínén megtapadó baktériumokat nevezzük így. A biofilm felelős a fogszuvasodás, fogágybetegség és implantátum körüli gyulladások kialakulásáért, ezenkívül a biofilmben található baktériumok a véráramba kerülve a szervezetben máshol is megjelenhetnek és növelik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát (pl.: szív és érrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladások, cukorbetegség). Ha a biofilmet nem távolítjuk el, akkor ínygyulladást okoz, és idővel elmeszesedik, így jön létre a felszínén a fogkő.

 

Milyen esetekben ajánlott az irányított biofilm kezelés alkalmazása?

Önnek ajánljuk professzionális kezelésünket, ha:

  • Idejében szeretné megelőzni a fogszuvasodást és a fogkőképződést, vagy a fogágybetegség kialakulását.
  • Fontos Önnek a szájüregi egészség hosszú távú megőrzése.
  • A fogpótlások, implantátumok, fogtömések élettartamának meghosszabbítása a cél.
  • Szeretne részese lenni a mai legmodernebb szájhigiéniai kezelésnek.
  • Ha Ön fogágybetegségben szenved és szeretné a fogait minél tovább egészségesen megőrizni.
  • Fogszabályozó kezelés alatt a nehezen tisztítható területek szeretné karban tartani.

 

Miért érdemes a fenti esetekben az irányított biofilm terápiát választani?

Egészséges fogak megőrzése
A káros baktériumflóra letisztításával a saját, egészséges szövetek védelmét biztosítjuk. A lepedék okozta gyulladásos epizódok megelőzésével az AIRFLOW® hosszú távon eredményes a szájüregi egészségünk megőrzésében. minimálisan invazív mindenféle fogászati szövetre: dentin, cement, zománc és íny.

 

A fogszuvasodás felismerése és megelőzése korai fázisban

A bakteriális biofilm nem látható szabad szemmel, de a plakkfestő tabletta alkalmazásával mindenki számára láthatóvá tehető. A tiszítással megelőzhető az ínybetegségek kialakulása gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt, a fogágy az eredeti, természetes állapotára áll vissza. A cariogén baktériumok eliminálásával pedig a fogszuvasodás is megelőzhető.

A szuvasodás gyakran olyan helyen alakul ki, amely nem elérhető a polírozó gumival vagy fogkefével, beleértve a fogközi területeket és repedéseket. Az AIRFLOW® még a nehezen elérhető helyekről is eltávolítja a biofilmet. A végső ellenőrzés egy pontosabb, precízebb korai szuvasodás felismerését biztosítja a tiszta felületeken.

 

Fogszabályozó készüléket viselő páciensek fogainak karbantartására

Az orthodontológiai készülékek növelik a biofilm kialakulását olyan területeken, amelyek nem érhetők el a mindennapi fogmosás és hagyományos megelőzés során. A biofilm fogínygyulladást és fogszuvasodást okoz. Az AIRFLOW® Master és a PLUS por együttes hatásának köszönhetően könnyedén eltávolítható a biofilm, mivel teljes mértékben hozzáfér a kritikus területekhez, biztonságos és hatékony a fogakra nézve. Alkalmazásával megelőzhető a fogszuvasodás és az ínygyulladás.

 

Ínylehúzódások, ínyrecessziók tisztántartása és kezelése

A biofilm eltávolítható a fogakról az AIRFLOW® PLUS por segítségével, a kezelést egészen addig folytatjuk, amíg a színezés el nem tűnik. Az AIRFLOW® PLUS por melegített vízzel maximális kényelmet nyújt minimális érzékenység mellett.

 

Ínygyulladás, azaz gingivitis kezelése

AIRFLOW® PLUS por könnyen és biztonságosan távolítja el az éretlen biofilmet a korona és sulcus felületekről is. PIEZON® PS NO PAIN eszköz pedig minimálisan invazív módon távolítja el a fennmaradó fogkövet.

 

Fogágybetegségek kezelése és gondozása

Hatékonyan eltávolítja a subgingivalis biofilmet az üledékes mély tasakokból. PIEZON® PS NO PAIN eszköz pedig eltávolítja a maradék fogkövet minimálisan invazív módon.

A végső ellenőrzés biztosítja, hogy a fogkő maradéktalanul eltávolításra kerüljön.

 

Implantátumok egészségének hosszú távú megőrzése

Az implantátumok felületén megtapadó baktériumok eltávolítása mindig is kiemelt felkészültséget igényelt. Évtizedek óta tudjuk, hogy nem szabad hagyományos fogkőeltávolító eszközöket használni az implantátumok felületén, mert azok összekarcolják az eredeti felszínt. Rendelőnkben hosszú idők óta óta a szakirodalom által ajánlott Teflon bevonatú műszerekkel dolgozunk, ezt a palettát bővítjük tovább az irányított biofilm terápiával. Az AIRFLOW® és a PERIOFLOW® PLUS por alkalmazása a nemzetközi szakirodalomban is elismert eredményekkel rendelkezik az implantátum tisztításának területén. Gyengéden és célzottan távolítja el a szennyeződéseket és így hosszú távra biztosítja az implantátumok egészségét.

 

Fogpótlások esztétikus megőrzése hosszú távon

Az ínyrecesszió kritikus az esztétikus fogpótlásnál. Ennek elkerülése érdekében a biofilmet rendszeresen el kell távolítani. Ez a terápia segít hosszabb ideig távol tartani a szennyeződéseket és az elszíneződéseket.

A fentiek alapján látható, hogy a korszerű anyagok használata, és a rendszeres ellenőrzés lehetővé teszik a maximális szájhigiénia megtartását.

 

Dobó Huanita
a Dentoplant Fogászati és Implantológiai Rendelő vezető dentálhigiénikusa

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!