Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A Dentoplant Fogászati Rendelőben a mindennapi fogászati kezelésekhez a legkorszerűbb 3 dimenziós röntgen diagnosztikát tudjuk biztosítani helyben pácienseink számára. A cone beam CT felvétel segítségével orvosaink pontosabb diagnózist tudnak felállítani. 

Az ilyen korszerű 3D felvételeken keresztmetszeti képen is vizsgálni tudjuk a kérdéses területet. Szájsebészeti és implantológiai indikációja mellett bonyolultabb gyökérkezelésekhez extra nagy felbontású minidózis felvételt is tudunk készíteni vele. 

A technikai háttér korszerűsödése mellett a korábban alkalmazott röntgenfelvétel típusnak is megvan a maga indikációja és nem feltétlenül egy CT felvétellel kell kezdeni a vizsgálatot.

 

Panoráma röntgenfelvétel

A panoráma röntgenfelvételt inkább áttekintő jelleggel használjuk. Rendelőnkben minden újonnan érkező páciensről készül úgynevezett kiindulási felvétel, ami egyrészt rögzíti a beérkezéskor adott állapotot, másrészt kiindulási alap az összehasonlító felvételekhez. 

Az állcsontok területén pontos diagnózis felállításához önmagában sokszor nem elegendő csak egy panoráma röntgenfelvételt készíteni.  Ezt a hagyományos panoráma felvételt úgy kell elképzelnünk, mint egy 3 dimenziós kép kétdimenziós vetületét. Sokszor az egyes rétegek egymásra vetülnek és tipikus területeken fedések és árnyékok is kialakulnak, ami megnehezíti a pontos diagnózis felállítását.

 

Periapikális intraorális röntgenfelvétel

Kisebb területről ad pontos képet az úgy nevezett helyi, vagy periapikális röntgenfelvétel. Ez a fog keményszöveteiről, az approximális területekről, a fogágyról és a gyökércsúcs körüli területről ad részletes tájékoztatást. 

Rendelőnkben a periapikális röntgenfelvételek is digitális Digora szenzorral és számítógépes képfeldolgozó rendszerrel kerülnek kiértékelésre. Mind a röntgenfelvétel felbontása mind a képminőség, mind pedig a minimális sugárdózis tekintetében a legbiztonságosabb és legkorszerűbb képalkotó rendszerekhez tartozik.

 

Cone Bean CT felvételek

A Dentoplant Fogászati Rendelő 3 dimenziós CT berendezése egy olyan csúcskategóriájú képalkotó rendszer, amelynek segítségével pontos diagnózist tudunk pácienseink kezeléséhez biztosítani. A megfelelő felvétel a diagnózis alapja.

Míg a hagyományos ortopantomogramm röntgenfelvételen az állcsontok és a fogak „síkban“ábrázolódnak, addig a 3. dimenzió a fogászati diagnosztikában kritikus fontossággal bír. Keresztmetszeti képnek tudjuk vizsgálni az állcsontokat, az arcüreget, a fogak területét és az állkapocsízületet is.

Szájsebészet, fül-orr-gégészet, implantológia mellett a rendkívül nagy felbontású funkciója gyökérkezelésekhez is speciális felvételeket biztosít. A jó képi felbontás mellett alacsony sugárdózissal működik és a gyermekek részére külön speciális beállításokat tartalmaz.

  • Kimagasló képminősége részletes képet ad a vizsgált területről – pontos diagnózis.
  • Különböző felvételezési méretek állíthatók be – alacsony sugárterhelés.
  • Speciális állkapocs ízületi felvétel készíthető – kiemelkedő diagnosztikai érték.
  • Speciális felvételek gyökérkezeléshez – kiemelkedő diagnosztikai érték.

 

A fogászat mely területein használjuk leggyakrabban a CB CT felvételeket?

Szájsebészetben: gyulladások, cysták kiterjedésének és eredetének felderítésére, bölcsességfogak eltávolításakor a helyzet megítélésére, arcüreg, impaktált fogak, csírák állapotának vizsgálatára.

Gyökérkezelések során: gyökércsatornák felderítésére, elzáródások, vagy oldalcsatornák detektálására.

Fogbeültetéskor: a csontkínálat megítélésére, anatómiai képletek lokalizására.
Csontpótlások előtt, és után a csontmennyiség megítélésére, arcüreg megítéléséhez, számítógéppel tervezett sebészi sablonhoz.

Navigált fogbeültetések tervezéséhez, számítógéppel tervezett sebészi sablonhoz a mintákról készült stl. fájlok cbct felvétellel történő összefésülésével.

 

Dr. Maráz Kinga
Dento-alveoláris sebész szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!