Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Fogaink megfelelő karbantartása nem csak esztétikai kérdés. Ha a fog letört, nagymértékben szuvasodott, vagy eltávolításra került, akkor fogpótlásra van szükség. Manapság már a hagyományos fogtömések mellett a legmodernebb fogpótlási eljárások és anyagok állnak rendelkezésünkre. Egy hiányzó fog pedig nemcsak önbizalmunkat veti vissza, hanem egész szervezetünk működésére is hatással van. Ha elveszítünk egy fogat, hamarosan a foghiány közvetlen közelében elindulnak úgynevezett kompenzációs mozgások, mellyel a szervezet próbálja a fog helyét korrigálni. A foghiányt határoló fogak idővel bedőlnek, a vele szemben lévő fogak pedig kiemelkednek. Ennek elkerülése érdekében mihamarabb érdemes a hiányzó fogat pótolni, melyre több módszer is rendelkezésünkre áll.

 

A fogpótlásokról

Mit nevezünk fogbetétnek, vagy inlaynek?

Fogpótlásnak nevezzük azokat a restaurátumokat, amelyekkel a fog egy hiányzó részét egészítjük ki, azaz nem feltétlenül hiányzik az egész fogunk, hanem hiányzó nagyobb részét koronával, vagy héjjal pótoljuk.

A fogbetétek -bár jobban hasonlítanak egy töméshez, mint egy fogpótláshoz- mégis a fogpótlások csoportjába tartoznak. A fogbetétek, azaz az inlayek valójában magas precizitású, fogtechnikus által készített tömések, melyek készülhetnek aranyból, vagy préskerámiából is. A fogbetétek tartóssága jelentősen túlszárnyalja a hagyományos, esztétikus tömések élettartamát.

 

Mik azok a kerámia héjak?

A héj, olyan vékony kerámiából készült felületi pótlása egy fognak, mellyel első sorban esztétikai korrekciót végzünk, még jól megtartott fogakon. Kitűnő esztétikát érhetünk el anélkül, hogy a teljes fogat lecsiszolnánk, mivel csak a fog külső felszínét borítja be az egyénileg égetett porcelán héj.

Például elszíneződött fogzománc, vagy balesetben lerepedt metszőfog éli része, amíg a fog többi része ép maradt, de előfordul, olyan is, hogy esztétikai részárásra alkalmazzuk.

 

Mikor érdemes megkoronázni egy fogat?

A borítókorona – a fentiekhez hasonlóan- olyan fogpótlás, amikor még nincs foghiány, de a fogkorona jelentős felszíne sérült, vagy pótolni kell. pl.: szuvasodás, trauma, kopás vagy erózió miatt.

Ilyenkor a fog anyagának további sérülését, repedését, gyakorlatilag a fog összeomlását előzhetjük meg azzal, ha a külső felszínét a koronával megerősítjük. A borítókoronákhoz a fogakat nagyításban vállas csonkpreparálással készítjük elő. A korona anyagának ma már inkább a fémmentes préskerámia és cirkón kerámia, vagy Nobel Procera™ CAD/CAM megoldásokat javasoljuk. Ezek mind esztétikájukban, mind anyagtani tulajdonságaikban a természetes fogzománchoz legközelebb állnak, így mind az esztétikai végeredmény, mind a használata is a legtermészetesebb hatást nyújtja.

A cirkónia koronák előnyei:

 • hosszú élettartam,
 • tökéletes esztétika,
 • fémet nem tartalmaz,
 • fémallergia esetén is biztonsággal alkalmazható,
 • precíz vállas csonkelőkészítés,
 • pontos illeszkedés,
 • mindez kedvező a fogágy számára.

 

Amikor egy fog hiányzik…

Egy hiányzó fog esetén két lehetőségünk van, attól függően, mit szeretnénk, illetve a foghiány területén milyen mértékű a fogelvesztés miatt kialakult csonthiány. Egy fog hiánya esetén a legegyszerűbb, hagyományos fogpótlás egy rövid híd fogpótlás. Amikor rövid híd készül, akkor csak egy hiányzó fogat pótlunk a hídtaggal, a szomszédos két fogat viszont le kell csiszolni ahhoz, hogy a hidat feltehessük a fogakra. Amennyiben a csiszolást szeretnénk elkerülni, illetve épek a szomszédos fogak, akkor inkább ajánlott a legkorszerűbb megoldást választani, azaz a fogbeültetést.

Egy hiányzó fog esetén a fogbeültetés a legkorszerűbb megoldás a fogászati implantáció.

Melyek a fogbeültetés előnyei a hagyományos híddal szemben?

 • Nem szükséges a szomszédos, ép fogakat lecsiszolni.
 • Az eredeti állapothoz leginkább hasonlító állapot visszaállítható.
 • Nincs idegen, ún. holttér, ami a hidak esetében hídtag és az íny között kialakul.
 • Plusz támasztékot nyerünk, ami elosztja a terhelést.

 

Amikor több fog hiányzik…

Több fog hiánya esetén szintén két fő kezelési irány közül választhatunk: fogbeültetés, vagy a hagyományos fogpótlások. Viszont bármennyire is szeretnénk elkerülni a műtétet, fontos tudni, hogy minél nagyobb a foghiány, annál kényelmesebbek és korszerűbbek a fogbeültetéssel készülő, rögzített fogpótlások.

Korszerű szakmai irányelvek szerint rögzített fogpótlás készítésére törekszünk, ezt sok hiányzó fog mellett már csak a fogbeültetéssel lehet megoldani.

 • Amikor több fog hiányzik még készíthető hosszabb híd a szomszédos fogak lecsiszolásával, de jelentősen terheli a pillérfogakat, ezzel pedig élettartamukat rövidíti.
 • Több hiányzó fog esetén implantátumok beültetésével rövidebb híd készíthető – a szomszédos fogak pedig megkímélhetőek a lecsiszolástól.
 • Ha óvni akarjuk a csiszolástól fogainkat, akkor implantátumot ültetünk az állcsontba, ezzel növelve a rögzítettséget. Így a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül, az implantátummal rövidül a hiány és statikailag egy biztonságosabb rövid híd készíthető.
 • Gyakori kérdés, ezért fontos kiemelnünk, hogy implantátumot nem szabad összekötni a pillérfogakkal.

 

Fogpótlások teljes fogatlanság esetén

Már a gondolatától is sokakat kiráz a hideg, hogy a teljes foghiány esetén a legegyszerűbb fogpótlás a hagyományos, teljes kivehető fogpótlás. A teljes protézis viselése valóban sok hátránnyal jár és megkeseríti viselőjének mindennapjait pl.: ízérzés korlátozottsága, nem megfelelő hőérzet, sorvadt fogívek esetén a protézis mozgása zavarhatja akár a beszédet is. A korszerű fogpótlási irányelvek szerint a rögzítés lehetőségeit kell felmérni egy teljesen fogatlan eset kezelésekor. A fogászati implantáció több korszerű rögzítési lehetőséget nyújt, melynek fokozatai és lehetőségei a meglévő csont mennyiségétől függenek.

 

Fogbeültetés teljes fogatlanság esetén

 • Lokátor: Alsó fogíven két darab implantátum beültetését követően úgynevezett lokátoros fogsor készülhet: Teljes fogatlanság esetén már két megfelelően beültetett implantátum is stabilitást biztosít a fogsornak. Rendelőnkben nagy sikerrel alkalmazzuk a Nobel Biocare™ implantátumos stabilizálást alsó teljes kivehető protéziseknél, ahol nagyfokú az állkapocs sorvadása. Ilyen esetben a fogsort leggyakrabban az implantátumba becsavart lokátor felépítmény segítségével rögzítjük. http://dentoplant.hu/szolgaltatasok/fogbeultetes
 • Stég: Négy darab implantátumra stéges felépítmény és egy erre rögzíthető fogsor vagy hídpótlás készülhet. Felső fogsoron négy darab implantátumra helyezzük a lokátoros fogsort is.
 • All-on-4® (all on four) a Nobel Biocare cég kezelési protokollja, melyet sok egyéb implantációs rendszer is igyekszik utánozni, de a szabadalmaztatott eredeti megoldás a Nobel Biocare™ nevéhez kapcsolódik. Az All-on-4® implantológiai kezelés, amely definíció szerint azt jelenti, hogy egy fogíven belül 4 db Nobel implantátumot speciális pozícióban helyezünk el, 2db meziális egyenes tengelyállásban, a 2 db disztális implantátum pedig 45°-os szögben döntve kerül beültetésre, majd erre fémvázas felcsavarozható fogsort helyezünk.
  (Forrás: Maló P, de Araújo Nobre M, Lopes A, et al. The All-on-4 treatment concept for the rehabilitation of the completely edentulous mandible: A longitudinal study with 10 to 18 years of follow-up. Clin Implant Dent Relat Res 2019; doi: 10.1111/cid.127692019 )
 • Multiunit és körhíd: Hat, vagy több implantátumra felcsavarozható kerámia híd, melyet speciális, multiunit felépítményekre helyezünk fel.

A fentiek alapján bátran kijelenthetjük, hogy a foghiányt több korszerű megoldással is orvosolhatjuk, azonban mivel minden eset egyedi, ezért a kezelési terv elkészítéséhez részletes vizsgálat és konzultáció szükséges.

Dr. Maráz Kinga
Dentoalveoláris szájsebész szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!