Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A természetes fog keményszöveti felépítése, rétegzése és ellenállóképessége egy mestermű. A helyreállító fogászat mai legkorszerűbb irányzatának a biomimetikának a célja, hogy a természet által megteremtett szerkezetet lemásolja. Napjainkban gyakran emlegetett biomimetikus fogfelépítés során a fő szempont, hogy a helyreállítás során olyan biokompatibilis anyagokat alkalmaznak, melyekkel mind esztétikailag, mind mechanikailag a fog eredeti struktúrájhoz hasonló fogfelépítés készíthető.

Melyek a fogak letörésének leggyakoribb okai ?

  • Fogszuvasodás

Kiterjedt, mély fogszuvasság nagy kiterjedésű anyaghiányt okozhat, melyet szakszerűen kell pótolni, ha hosszútávú eredményt szeretnénk elérni. Caries kialakulhat régi tömés mellett is, mint másodlagos szuvasodás. Ilyenkor a gondot az okozza, hogy a korábbi tömés mellett már mélyebb rétegek is felpuhulhatnak, ami jelentős „gyengülést” okozhat a foganyagban. A fogszuvasodás által okozott anyaghiány a fog mechanikai egységét ezzel megbontja, melyet egy hagyományos tömés nem képes a megerősíteni.

  • Gyökérkezelt fogak

Tovább nehezíti a helyzetet, ha gyökérkezelt fogról van szó. A gyökérkezelés már önmagában nagyobb anyaghiányt feltételez, ami pedig statikailag gyengébb fogszerkezetet eredményez. Az „élettelen” fog kevésbé ellenálló a rágóerőnek és hajlamosabb arra, hogy megrepedjen. Amikor pedig egy repedést nem veszünk időben észre, az sajnos a foganyag letöréséhez vezethet. Rendelőnkben a gyökérkezelések befejezésekor már eleve figyelembe vesszük, hogy egy ilyen fognak speciális felépítésre van szüksége. Érdemesebb időben betétet, vagy koronát készíteni a gyökérkezelt fogakra, mert az előre gondolkodással későbbi problémákat előzhetünk meg.

  • Fogak baleseti sérülései

A frontfogak törése leginkább traumás sérülés miatt következik be, amelyről egy külön cikkben írunk.

  • Fogcsikorgatás

A rágófogak, főként a kisörlő fogak csücskeinek törése a folyamatos stressz (rágás, csikorgatás, fogszorítás) következtében kialakult repedések és azok tovaterjedése miatt következhet be. Egy nagy kiterjedésű tömés anyagtani tulajdonságai miatt képes további stresszt létrehozni a fogszövetben, ami a meggyengült fog fizikai paramétereit tovább rontja. Ezért nagyon fontos a megfelelő anyagválasztás és a fogak biomimetikus ellátása ezekben a kompromittált szituációkban.

Hogyan tudjuk megerősíteni a fogat?

A fog megerősítése élő fogak esetében lehet speciálisan rétegzett tömés, betét, vagy korona. Külön fejezetet érdemel, ha borítókorona alatt szuvas egy fog. Ilyenkor az új fogpótlás elkészítése előtt ún. csonkfelépítést készítünk.
Amennyiben a keményszövethiány mértéke szükségessé teszi a megerősítést, úgy egy speciális üvegszállal megerősített tömőanyag használatával pótoljuk a fog belső szerkezetét (dentin). Ez az anyag nagyon hasonlít az eredeti szövetre és legfontosabb tulajdonsága, hogy képes a repedések kialakulását és tovább terjedését meggátolni. A külső keményszövetet (zománc) pedig betétettel (inlay, overlay) állítjuk helyre. A betét, mint egy kupola képes összetartani a fog szerkezetét ezáltal megerősíteni és meghosszabbítani a kezelt fog élettartamát.
Gyökérkezelt fogak esete azért speciális, mert ott a gyökértömés lehetőséget ad arra, hogy abba mélyebben preparálva csapos megerősítést is készítsünk. Az üvegszállal, vagy egyedileg készült indirekt csapokkal helyreállítható akár egy íny szintjében eltört fog is. A csappal megerősített fogcsonkokra szóló korona, vagy hídpillérként híd fogpótlás is készülhet.

Mikroszkóp használata a törések megítélésében

A tömés és a szuvasság eltávolítását követően, Rendelőnkben lehetőség van arra, hogy 25X nagyításban, Zeiss mikroszkóp segítségével is megvizsgáltuk a fog szerkezetét és a további repedések meglétét.

Amikor egy letört fog nem menthető

A letört fogak megmentésének is vannak határai, azaz létezik az a kedvezőtlen lefutású törés, vagy repedés, amit még a legkorszerűbb technikákkal sem lehet megtartani. Ilyenek a fogak hosszanti törései, vagy a gyökér középső harmadában átfutó törésvonal, vagy csontszél alatti mély törések. Minden esetben egyénileg kell megvizsgálni az adott fogat.

Rendelőnkben elsődleges szempont, hogy minden páciensünk számára a lehető legmagasabb esztétikai és funkcionális igényt kielégítő innovatív megoldásokat nyújtsunk. A letört fogak megmentésében a legkorszerűbb biomimetikus eljárások alkalmazása hosszú távon is tartós és sikeres megoldásnak bizonyulnak.

Dr. Néma Viktória
Endodontus szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!