Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A SARS CoV-2 vírusfertőzések okozta járvány berobbanása és az a tény, hogy cseppfertőzéssel terjed, szükségessé tette a Dentoplant Fogászati magánrendelő felkészítését az ellátó személyzet és a páciensek egészségének megőrzésének érdekében.

2019. decemberében már aggasztó hírek érkeztek a kínai Wuhanból, amely egy eddig ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járvány megjelenéséről szólt. 2020. január 30-án a WHO járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus pandémia miatt.

A megbetegedések hátterében egy új koronavírust (SARS CoV-2) igazoltak, amely emberről emberre is képes terjedni. A koronavírusok családja ismert víruskészletünk része, melyek a lipidburkos RNS-vírusok közé tartoznak. Többnyire madarakat, emlősöket fertőznek meg, de egyes fajok és étkezési szokások komoly humán kockázatot jelentenek. A humán koronavírusok 7 fajtáját ismertük meg eddig, melyek közül 4 enyhe lefolyású, míg a további 3 halálos kimenetelű megbetegedéseket okoz.

Az első koronavírus által okozott tüdőgyulladásos megbetegedésre a 1960-as években figyeltek fel. Majd 1964-ben June Almeida skót mikrobiológus írta le elsőként az elektronmikroszkópban látott képet, melyet a Nap koronájához hasonlító tüskefehérjéinek jellegzetes képéről „koronavírusnak” neveztek el. (Wikipédia)

A COVID-19 betegség egyes embereknél különböző tüneteket vált ki. A legtöbb fertőzöttnél enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású betegség alakul ki, amelyből a gyógyulás kórházi ápolás nélkül bekövetkezik. A gyakori kérdéseket illetően tájékozódjon hiteles forrásból a WHO tájékoztató weboldalán: https://www.who.int
A Magyarországon aktuális járványügyi helyzetről a koronavírus.gov.hu honlapján tájékozódhatnak.

A koronavírus fertőzés leggyakoribb tünetei:
láz
száraz köhögés
fáradékonyság, levertség

A koronavírus fertőzés kevésbé gyakori tünetei:
fájdalom
torokfájás
hasmenés
kötőhártya-gyulladás
fejfájás
a szaglás/ízlelés elvesztése
bőrkiütés, vagy elszíneződés az ujjakon/lábujjakon

Bizonytalan, korai jelek:
Szaglás és ízérzés elvesztése

 

Hogyan védekezzünk a koronavírus fertőzés ellen a mindennapokban?

 1.  A koronavírus elleni védekezés érdekében fontos, hogy rendszeresen és alaposan mosson kezet, majd szárazra törlést követően alkohol tartalmú fertőtlenítő folyadékkal fertőtlenítse. Érdemes a nagyobb nyugat európai gyártók professzionális 90%-os alkohol tartalmú kézfertőtlenítő szereit alkalmazni. Munkahelyen, iskolai a mosdókban is használni kellene ezeket a kézfertőtlenítőket. WC használat előtt és után is szükséges a kézfertőtlenítés.
 2. Kerülje a szájhoz, archoz, szembe, orrba nyúlást.
 3. Viseljen maszkot, ezzel mások és saját egészségét is megvédheti. Tanulja meg a maszkviselés szabályait, ne igazgassa, az orrot és szájat együttesen eltakarva hordja.
 4. Kerülje a zsúfolt tereket, tömeget, tömegrendezvényeket.
 5. Tartson távolságot! A szükséges megbeszéléseket ha lehet kertben, udvaron, szabad levegőn tartsák meg.
 6. Amennyiben rosszul érzi magát, lázas, vagy köhög, ne menjen közösségbe. Hívja fel háziorvosát!
 7. Otthonában és munkahelyen a kilincsek, fogantyúk, kapcsolók rendszeres fertőtlenítése javasolt
 8. A ruhákat minimum 60 fokos mosóprogramon szükséges kimosni.
 9. Gyermekek által használt játékok, plüssök rendszeres fertőtlenítő mosása és az asztalok, székek rendszeres fertőtlenítése is javasolt!
 10. Munkahelyen és otthon is szellőztessenek sokat.
 11. Sportoljon, végezzen minél több aerob edzésformát.
 12. D- vitamin rendszeres szedése javasolt.

 

Milyen szabályokat vezettünk be a koronavírus elleni védekezés érdekében a Dentoplant Fogászati Rendelőben?

A SARS CoV-2 koronavírus fertőzéses megbetegedésekkel összefüggésben kialakult járványügyi helyzetben rendelőnk, minden eszközzel felkészült a járványhelyzet átvészelésére. Rendelőnk személyzete több műszakban dolgozik, az egyes műszakok nem találkoznak egymással, és a kezelések közötti fertőtlenítési folyamat is hosszabb. Az alábbi belső rendszabályok szakszerű betartása közös érdek, egészségünk megőrzése a tét, melyhez az Önök segítségét is kérjük:

Tisztelettel kérjük pácienseinket, hogy lázas, náthás, influenzaszerű tünetek esetén legyenek szívesek lemondani az időpontjukat, ne jelenjenek meg a rendelésen. Hívják háziorvosukat!
Telefonáljanak! Forró Henrietta páciens koordinátor kolléganőnk válaszol kérdéseikre. Időpontot telefonon +36302645024, vagy info@dentoplant.hu emailben kérjenek.
Új páciens felvételekor e-mailen vagy telefonon keresztül kockázatbecslést végzünk, egy előzetes kérdőívet szükséges kitölteni.
A rendelőbe való belépést követően homlokon infrahőmérővel testhőmérséklet mérést végzünk.
Hogy rendelőnk tisztaságát megőrizzük, kérjük a lábzsák automata használatát. A kezelőkbe utcai cipővel belépni tilos!
Kérjük, hogy NE személyesen a recepción próbáljanak informálódni. Csak az a páciens léphet be a váró területére, akinek egyeztetett időpontja van.
A váró területén max. 1 fő ülhet. A műtétre érkezők kísérője készüljön fel, hogy adott helyzetben az autóban várakozik, vagy időpontra jön vissza a páciensért.
Igyekszünk az időpontokra fokozottan odafigyelni, de kérjük Önöket is hogy legyenek szívesek pontosan érkezni.
Kérjük pácienseinket, hogy amint a rendelő területére belépnek, azonnal mossanak kezet, majd legyenek szívesek a kihelyezett szenzoros adagolóból a fertőtlenítőt is használni.
A kezelésre érkező páciens kísérő nélkül érkezzen, gyermek pácienst 1 fő felnőtt kísérheti.
Kérjük, ne fogjanak kezet munkatársainkkal, kerüljék a fizikai kontaktust.

 

Mit tesznek a Dentoplant Fogászati Rendelő kollégái az Önök biztonsága érdekében?

 1. Betartatjuk a belépési szabályokat és a triaget
 2. Nem kezelünk COVID gyanús pácienst
 3. A fogászati kezelés megkezdése előtt szájöblítőt alkalmazunk a páciensnél, mellyel a szájüregben lévő csíraszámot jelentősen le lehet csökkenteni
 4. Ki kell térnünk a fogászatban használt védőeszközök speciális rendjére: Speciális FFP2, FFP3 sebészi maszkokat viselünk, hosszú ujjú köpenyt, vagy Tyvec overallt, steril kesztyűt, műtős sapkát és védőplexi pajzsokat. A korábban csak műtéti beavatkozások alkalmával használt beöltözési protokoll már mindennapjaink része.
 5. A kezelések alatt aerosol elszívó készüléket működtetünk
 6. Speciális „prion” programon megy a sterilizálás az autoklávokban
 7. A kezelőkben UV germicid lámpát működtetünk
 8. Rendszeresen végzünk kollégáinkon SARS CoV-2 PCR tesztet

A fentiek betartásához fegyelmezett és együttműködő páciensek támogatására is szükségünk van. Együttműködésüket köszönik a Dentoplant Fogászati és Implantológiai Rendelő munkatársai! Vigyázzanak magukra és embertársaikra!