Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Az olyan szájsebészeti beavatkozások után, mint bölcsességfog eltávolítás, fogbeültetés vagy csontpótlás, az orvos tanácsainak pontos betartásával a páciens is sokat tehet azért, hogy a gyógyulási folyamat gyorsabb és panaszmentesebb legyen.

Alábbi blogcikkünkben összegyűjtöttük azokat a legfontosabb műtét utáni teendőket, amelyeket érdemes megismerni és betartani annak érdekében, hogy a gyógyulás problémamentesen menjen végbe és a műtétet követő napok könnyebben átvészelhetőek legyenek.

 

Ismerje meg az 5 legfontosabb szájsebészeti beavatkozás utáni teendőt!

1. Hűtés
Kiemelten fontosnak tartjuk a műtéti terület azonnali hűtését. A hűtés csökkenti a duzzanat kialakulását, megelőzheti a duzzanat kialakulása miatt jelentkező kellemetlen panaszokat. Ez történhet az operált területnek megfelelően az arcra kívülről ráhelyezett jegelő párnával, vékony textilbe csavart jégakkuval, jégkockával (10 perc hűtés, 10 perc pihenő váltogatva). Az azonnali hűtés mellett kisebb lesz a műtétet követő duzzanat és ennek visszatartása panaszaink kialakulásának kulcsa.

Ha nem készültünk fel, a fagyasztóban lévő fagyasztott zöldborsó is jó lehet, amíg egy családtag szerez valami alkalmasabbat. Emlékezzünk rá, hogy a műtéti beavatkozást követő pár óra a legfontosabb a hűtés szempontjából, tehát a beavatkozást követően ne induljon senki még ezt-azt gyorsan elintézni, hanem irány haza hűteni és pihenni!

 

2. Gyógyszerek

Minden esetben ellátjuk pácienseinket fájdalomcsillapítóval, ennek szedése rendszeresen nem, csak fájdalom esetén javasolt. Amennyiben kezelőorvosa antibiotikumot is írt fel, annak szedését pontosan be kell tartani. Legtöbbször már 1 nappal a beavatkozás előtti reggel el kell kezdeni.

A széles spektrumú antibiotikumok mellé minden esetben javasolt a bélflóra támogatása probitikumokkal. Ezeket patikában recept nélkül beszerezhetjük.

 

3. Szájhigiénia

Fordítsunk nagy figyelmet a szájhigiéniára, már az első este mossunk fogat de a műtét helyét hagyjuk ki. A műtéti területet varratszedésig fogkefével tisztítani nem szabad, mert ez a seb szétnyílásához vezethet.
Nem könnyű feladat, de igyekeznünk kell étkezés után kiöblíteni a szánkat és ahol hozzáférünk a fogfelszínekhez, ott alaposan megmosni a fogainkat. Fogmosásnál a vizet zubogtatni nem szabad, csak óvatosan átfolyatni az egyik oldalról a másikra.

Fogmosást követően használhatunk fogorvosunk által javasolt szájöblítőket is a szájhigiénia fenntartására.

 

4. Megfelelő étrend 

Amíg zsibbadás érezhető – azaz az érzéstelenítés hat – kerüljük az étkezést, mert félrenyelhetünk, megharaphatjuk a nyelvünket, ajkunkat vagy az orca belső felszínét. Folyadékot akár már a műtét után is fogyaszthat.

A beavatkozás után egyrészt pépesebb étrendet állítsunk össze, másrészt a műtétet követő 3 napban tejmentes ételeket fogyasszunk (javasolt étrend: tea, leves, üdítő). A seb sérülésének elkerülése érdekében kemény, darabos, magvas élelmiszer fogyasztása is kerülendő.

 

5. Dohányzás mellőzése

A megfelelő sebgyógyulás alapvető feltétele a szervezet optimális egészségi állapota. Nincs ez másként a szájüreg esetében sem. A szájsebészeti műtétek sikerességének egyik fő kockázati tényezője a dohányzás.
A kockázatmentes sebgyógyulás biztosítása érdekében már a műtét napján mellőzzük a dohányzást és a beavatkozást követő hetekben csökkentsük minimálisra a nikotin bevitelét!

Javasoljuk, hogy műtét után figyeljünk magunkra, lassítsuk le a tempót. Legyen olyan fontos az eredmény, hogy adjunk magunknak 1-2 napot, amit pihenéssel töltünk.

A pácienseket a műtét után naponta rendeljük vissza kontrollra. A sebtisztításon, varratszedésen való megjelenés rendkívül fontos, hiszen a kezelőorvos csak így tudja ellenőrizni a gyógyulás menetét.

 

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!