Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A kivehető készülékek talán a legjobban ismert és legrégebb óta alkalmazott eszközök a fogszabályozásban. A készülékek hatásmechanizmusa alapján a vizsgálatok azt az eredményt hozták, hogy a pontos diagnózis és kezelési terv alapján kiválasztott eszköz a fogszabályozó terápia igen hatásos eszközeként szolgál.

Alkalmazásuk sok esetben sikeres lehet, ha pár alapvető szabályt betartunk. A legnagyobb kihívás, amely a siker leggyakoribb akadálya is, az a viselési idő. A megfelelő eredmény csak akkor érhető el, ha az orvos utasításait betartva, kellő ideig hordjuk a készüléket!

 

Mennyi ideig szükséges a kivehető fogszabályozó készüléket viselni?

Általánosságban elmondható, hogy a csupán éjszakai viselés a legtöbb esetben nem elegendő! Napi 12-14 óra hordási idő nélkül a kudarc elkerülhetetlen. Emiatt napközben is minél többet a szájban kell legyen a fogszabályozó készülék, ami a felgyorsult életvitel miatt sokszor komoly nehézségekbe ütközik. Ezek a nehézségek érthető akadályai lehetnek a kezelésnek, a tényen azonban nem változtat, hogy a biológiai folyamatokat a szociális nehézségek és kifogások nem módosítják. A fogak elmozdulását csak a megfelelő hordási idő biztosíthatja!

 

Miért szükségesek a kivehető fogszabályozó készülékek?

A kivehető készülékek alkalmazásának két alapvető célja lehet. Az egyik a fogak mozgatása, ami különböző csavarokkal, rugókkal vagy egyéb aktív elemekkel érhető el. Ezen aktív elemek egy része a fogorvos utasításainak megfelelően a páciens által otthon is aktiválható.

A készülékek másik csoportja az úgynevezett funkciós készülékek, melyek az állcsontok növekedését hivatottak befolyásolni, elősegítve az állcsontok optimális fejlődését. Éppen ezért alkalmazásuk megfelelő időzítése a páciens növekedési üteméhez kötött. Sikeres alkalmazásuk a középarc növekedési időszakában lehet sikeres, így a nem megfelelő hordási idő okozta kudarc komoly és maradandó következményekkel járhat! Ezek a következmények sok esetben utólag csak állcsont orthopaediai műtétje révén korrigálhatók.

A kivehető készülékek segíthetnek a rossz szokások és különféle parafunkciók elhagyásában is, azonban fontos megjegyezni, hogy bizonyos típusú készülékeknek nem feladata a fogak elmozdítása! Sok szülő kudarcként éli meg, hogy a fogak pozíciója nem változik.

Ez azonban ezekben az esetekben nem is várható el, hiszen a készülék feladata az állcsontok repozícionálása, nem pedig a dentális esztétika javítása! A fő szempont a legtöbb ilyen esetben a növekedéshez kötött problémák felszámolása, hiszen az időérzékeny, míg a fogak mozgatása életkortól függetlenül, később is elvégezhető.

 

Hogyan kell otthon gondozni a kivehető fogszabályozó készülékeket?

Nagyon fontos feladat a kivehető készülékek megfelelő tisztítása. A viselés után minden alkalommal alaposan meg kell mosni őket. Használhatunk bármilyen fogkefét és bő vizes átöblítést. A fogkrémekben található abrazív szemcsék károsíthatják, felérdesíthetik a készüléket, így azok használatát kerülni kell. Amennyiben elszíneződés, lepedék, illetve fogkő felrakodás jelenne meg a készülék felszínén, hiperolos átöblítő folyadékban tanácsos áztatással megtisztítani azt. Erre a célra beszerezhetők speciális tabletták, melyek a kivehető protézisek tisztítására is használhatók. Tárolásuk szabad levegőn szellőzve történjen.

A kivehető készülékek sérülékenyek, ezért fokozottan óvni kell a különböző mechanikai behatásoktól. Egy elhibázott mozdulat (leejtjük vagy rálépünk) komoly kárt okozhat bennük, mely néha javítható, néha javíthatatlan károsodással jár. Sok esetben ilyenkor már csak új készülék gyártása lehet a megoldás, s ez plusz költséget jelent a szülőnek.

A baleset, illetve aspiráció elkerülése miatt a sportolás és aktív szabadidős-tevékenység idején nem javasolt a viselése.

 

Dr. Vadász Anna 
Fogorvos
Fogszabályozó szakorvos jelölt

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!