Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A gyökérkezelés szó hallatán sokan összerezzennek, hiszen azt gondolják, hogy egy fájdalmas és kellemetlen fogorvosi beavatkozásról van szó. Valójában napjainkban a gyökérkezelés egy fájdalommentes, fogmegtartó kezelés, amit nagy nagyításban specialista fogorvos végez. Éppen ezért, amikor már fáj egy fog érdemes mielőbb felkeresni az endodontus fogszakorvost, mert szakszerű kezeléssel elkerülhető a fogvesztés és a fog jó eredménnyel megtartható.

Ha a fogbélbe vagy a fogat környező szövetekbe baktériumok jutnak be, az a fogbél fertőződéséhez és gyulladásához vezet. Azt pedig már sokan tudják, hogy egy fogbélgyulladást átvészelni, bizony komoly fájdalommal járhat. Ilyen esetben leggyakrabban a gyökérkezeléssel menthető meg egy fog, igen ritkán lehet „megúszni” a gyökérkezelést.

Alábbi blogcikkünkben endodontus kollégánk, Dr. Hajsz Márton foglalta össze mindazt, amit a gyökérkezelésről, annak sikerességéről, valamint a gyökérkezelt fogak gyógyulásáról tudni érdemes.

Mikor kell gyökérkezelni egy fogat?

  • Súlyos fogszuvasodás: Az üreg vagy a fogszuvasodás a fog keményszövetének baktériumok általi befertőződése, lebontódása. Ez akkor fordul elő, amikor a baktériumok lebontják az ételekben és italokban lévő cukrokat, és savakat hoznak létre, amelyek megtámadják a zománcot, majd tovább terjednek a fog mélyebb szövetei felé.
  • Törött, töredezett vagy megrepedt fogak: A baktériumok a fog bármely nyílásába beszivároghatnak, és átterjedhetnek a fogbélre (ereket, idegeket tartalmazó lágyrész, aminek befertőződése általában gyökérkezeléssel jár).
  • Fogágybetegség (parodontitis): a fog körüli szövetek fertőzése és gyulladása. A fogágybetegség előrehaladtával a baktériumok mélyebb, fogon belüli szövetekhez is bejuthatnak. Előrehaladott, jelentős csontveszteséggel járó fogágypusztuláskor kialakulhat az gyökércsatorna „retrográd” fertőződése, endo-paro léziók kialakulása.
  • A fog baleseti sérülései: A fog sérülése akkor is megsértheti a fogbelet, ha nincs látható repedés. A sérülés fogékony a fertőzésre.

 

A gyökérkezelés a leggyakoribb fogmegtartó kezelés

Az előzőekben taglalt problémák esetében a kezelési lehetőségek a következők.

Gyökérkezelés, amelynek célja a fertőzés megszüntetése, a szövődmények megelőzése és a fog megtartása. A sikeres gyökérkezelés a gyökércsúcs körüli szövetek gyógyulását jelenti. Ez az általános eljárás eltávolítja a fog fertőzött belső szöveteket, és feltölti a helyet anyaggal, hogy megakadályozza az újabb fertőzést. Az eljárás után a fognak vissza kell állnia a normál állapotba, bár szükség lehet egy koronát fedő pótlásra a gyökércsatornák hermetikus lezárására védelmére. Ha megfelelően ápoljuk a helyreállított fogat, az egy életen át tarthat.

Antibiotikumok szerepe: Ha a fertőzés a tályogos területre korlátozódik, akkor sok esetben nincs szükség antibiotikumra, de előfordulhat, hogy fogorvosa ajánlja őket, hogy segítsenek a fogászati ​​kezelésben. Fontos tudni, hogy bár ez a gyógyszer segíthet a megmaradt baktériumok leküzdésében, nem szabadul meg a fertőzés okától, vagyis az érintett fogtól, tehát az antibiotikumos kezelés CSAK kiegészítés lehet.

Végső esetben előfordulhat, hogy a fogat nem lehet megmenteni, mivel már olyan mértékű a destrukció, és előfordulhat, hogy fogorvosának ki kell húznia azt.

 

Miért fontos az időfaktor?

Fájós foggal nem érdemes várni. Ha túl sokáig halogatjuk a gyökérkezelést, az gyakran fogvesztéshez vezethet. Ez általában akkor fordul elő, ha a fertőzött fog gyökerét olyan sokáig nem kezelik, ami csontvesztéshez vezet. Súlyos esetben a csontban olyan mértékű pusztulás jön létre, ami már nem helyrehozható és sokszor már késő lehet a gyökérkezeléshez, és ki kell húzni a fogat. A hosszú ideig tartó, krónikus fertőzések során létrejöhet egy, a baktériumok által termelt anyagból összetevődő hálózat, ami megvédi a benne tartózkodó baktériumokat tisztító anyagoktól és az antibiotikumoktól hatása ellen is.

 

Hogyan gyógyulnak a gyökérkezelt fogak ?

A fertőzésben résztvevő baktériumok hatására a fog gyökere körül gyulladás alakul ki, ami idővel csontlebontódáshoz vezet, majd ennek következménye egy gyulladás indukálta szövettel kitöltött üreg. Ez az oka, hogy az elhalt, vagy gyulladt fogakról készült röntgenfelvételeken a gyökércsúcs körül sötét zóna látható. A gyökérkezelés célja a baktériumok elpusztítása és ez által egy tiszta környezet biztosítása, ami a gyulladás megszűnését, illetve ezek után a csontátépülés következtében az ”üreg” csontos kitöltődését eredményezi. Ez a folyamat szükséges ahhoz, hogy a fog visszanyerje az eredeti funkcióját.

A gyógyulási folyamat során a panaszok teljes megszűnése pár napon belül megtörténik, így további panaszokat nem okoz a pácienseknek. A röntgenen is látható eredmény már 6 hónap alatt detektálható, de a teljes csontosodási idő a páciens egészségi állapota és a korábbi csontlebontódás méretétől függően 6 hónaptól 1 évig is tarthat.

A Dentoplant Fogászati Rendelőben Dr. Hajsz Márton endodontus szakorvos irányításával egy endo-gondozási program is működik, melyben a gyökérkezelésre került fogakat 6 hónap múlva rendszeres visszarendeléssel kontrolláljuk.

 

Esetbemutatás

Röntgenfelvételi előtte és utána képekkel szeretném bemutatni, hogy hogyan néz ki a csontosodási folyamat. Ezen esetek 4-6 hónap után kontrollröntgeneken teljesen gyógyultást, vagy a gyógyulás jeleit mutatják. A páciensek teljesen panaszmentesek lettek a gyökérkezelés befejezése után, és azonnal megkapták a végső koronai fogpótlásukat.

A Dentoplant Fogászati Rendelőben magas szakmai színvonalú gyökérkezeléssel állunk pácienseink egészségének szolgálatába, továbbá endo-gondozási programunk biztosítja a hosszú távú, fenntartható eredményt!

Dr. Hajsz Márton
endodontus szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!