Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fog eredetű gócról, avagy fokális infekcióról

Sokan csak erős fogfájdalom, vagy panasz esetén fordulnak fogorvoshoz, azonban egy beteg fogból fogfájdalom nélkül is kialakulhat olyan góc, ami egész szervezetünk egészségét károsan befolyásolja.
A fájdalom elkerülése is lehet szempont, mégis szeretnénk rávilágítani arra, hogy sok esetben panaszmentesen is kialakulhat olyan fog eredetű betegség, ami egész szervezetünkre hat. pl.: elhalhat egy fog panaszmentesen is, vagy kialakulhat egy ciszta.

Ezért érdemes betartanunk a rendszeres fogászati kontroll vizsgálatokat és az ahhoz tartozó alapos röntgen vizsgálatot is. A Dentoplant Fogászati Rendelőben kezelt és gondozásra visszajáró pácienseknél a rendszeres kontrollvizsgálatok alkalmával felderítésre kerülnek a fent említett panaszmentes, de röntgentünettel járó fogászati gócgyanús esetek. Ugyanakkor a rendelőnkben dolgozó kollégáktól nap, mint nap kérnek tőlünk góckutatást egyéb szakterületeken dolgozó szakorvos kollégák is, hogy egy betegség okát felderítsék.

 

Mit nevezünk fogászati gócnak?

A góc olyan patogén baktáriumdepó, amely a helyi gyulladás mellett a test más szerveiben is betegségeket okozhat. A kiváltott gyulladásos betegség a gócbetegség, a kiváltó ok maga a góc. Ebből a kérdéses gyulladásos gócból időnként kórokozók, immunkomplexek, vagy toxinok jutnak a szervezetbe.

Gócnak tehát az eredeti gyulladásos betegség kiindulópontját nevezzük, ami a fogászati góc esetében legtöbbször olyan beteg fog, ami nem okoz panaszt. Klasszikus definíció szerint a fogászati góc: a fogakkal összefüggően jelen lévő, de helyileg tüneteket alig okozó, letokolt, krónikus gyulladásos folyamat.

Fogászati góc lehet:

 • elhalt fog,
 • nem megfelelően gyökérkezelt fog,
 • ciszta,
 • tályog,
 • granuloma,
 • fogágybetegség,
 • krónikus ínygyulladás,
 • részben impaktált, gyulladt bölcsességfogak,
 • visszamaradt foggyökér.

 

A fogakon kívül is lehet góc a szervezetünkben

Fontos tudni, hogy gyulladásos góc nem csak a fogak területéről indulhat el, hanem a mandulák, az orrmelléküregek, a középfül, a petefészek, az epehólyag, a vakbél, vagy a prostata gyulladásaiból is. A gócból kiindulva, attól függően hogy milyen kórokozó, vagy toxinja, melyik szervben telepszik meg, a gyulladás úgynevezett másodlagos betegségeket okozhatnak.

Milyen panaszokat okozhat a fogászati góc?

A leggyakoribb ilyen másodlagos, góc eredetű betegségek:

 • foltos hajhullás,
 • ekcémák,
 • allergiás bőrkiütések,
 • szív- és érrendszeri betegségek,
 • szemgyulladások egyes típusai,
 • ízületi gyulladások,
 • érgyulladások,
 • vese gyulladásos megbetegedései,
 • légzőszervi betegségek, (COPD, aspirációs pneumónia)
 • emésztőrendszeri megbetegdések, (gyomorfekély, nyombélfekély, Crohn betegség)
 • idegrendszeri megbetegedések,
 • makacs, visszatérő fejfájás.

A gócból, jelen esetben fogászati gócból azaz egy beteg fogból időnként baktériumok, vagy toxinjaik esetleg immunkomplexek jutnak ki a szervezetbe. Ezt követően különböző mechanizmusok révén de megbetegíthetnek egy távolabbi szervet.

 

A gócbetegség kialakulása 3 fő mechanizmusba foglalható össze röviden:

1. Metasztatikus infekció bakteriaemia révén, az anachoresis:
A gyulladásos szövetek magukhoz vonzzák a virulens kórokozókat, ilyen virulens kórokozók pl.: fogágybetegség esetén a plakkban lévő baktériumok. A patogén biofilmből kijutó kórokozók egy gyulladt, laza fogágyból kijuthatnak a váráramba és pl. a szívbillentyűk felszínén megtapadnak. Ezzel a mechanizmussal myocardialis infarctust, a nagyerek thrombophlebitise, vagy intracranialis terjedés esetén agyi tályog is kialakulhat.

2. Metasztatikus gyulladás immunkomplex képződéssel:
Antigén -antitest keresztreakció miatt pl egy A csoportú béta haemolitikus Streptococcus által okozott mandulagyulladás során az emberi szervezet olyan antitesteket termel, amely szívizomgyulladást okozhatnak. Antigé-antitest reakciót követően olyan makromolekuláris komplexek jönnek létre, melyek vesegyulladást, a kis erek gyulladását, vagy ízületi gyulladást okoznak. Klasszikus példa ilyen esetben az akut rheumás ízületi gyulladás megjelenése.

3. Toxinok révén okozott gócbetegségek:
Az endotoxinok hatására kiemelten neurológiai kórképek alakulhatnak ki. Neuralgiák, neurodegeneratív elváltozások.

 

Mi a fogászati góckutatás?

A fogászati góckutatás egy alapos fogorvosi vizsgálat, melynek során röntgenfelvétel is készül, további gyanú esetén fogászati CBCT is annak tisztázására, hogy van e fogászati góc. A fogászati góccal élő páciensek -a fent említett tünetmentesség miatt- gyakrabban keresnek fel a másodlagos betegségekkel összefüggően szakorvost. Leggyakrabban bőrgyógyász, nőgyógyász, vagy fül-orr-gégész kolléga kéri szakvéleményünket arról, hogy a fogászati és radiológiai vizsgálat során fogászati góc gyanítható-e egy adott betegség hátterében.

 

Hogyan gyógyítható a fogászati góc?

A fogat és a fogbetegséget is kezelni kell. Ez jelenthet egy sikeres gyökérkezelést, fogágybetegség kezelését, vagy akár fogeltávolítást is.

Blogcikkünk mellett bemutatásra kerül Dr. Maráz Kinga dentoalveoláris sebész kollégánk két esete, melyben láthatjuk, hogy két teljesen különböző módszerrel is lehet sikeres egy fogászati góc kezelése.

 • Gyökérkezeléssel: Az egyik esetben a bal felső kismetsző körül kialakult panaszmentes gyulladásos elváltozást a fog megtartása mellett gyökérkezeléssel sikeresen be tudtuk fejezni.
 • Fogeltávolítással: A másik esetben a páciens gyógyulásához a jobb alsó őrlőfogat sajnos el kellett távolítanunk, majd a gyulladás kezelését követően csontpótlást és fogbeültetést végeztünk.

Ha azt vette észre, hogy hónapok óta hullik a haja, gyakrabban fájnak az ízületei, szokatlan bélpanaszok gyötrik, esetleg addig nem jellemző fejfájása kezdődött, szakorvosa valószínűleg fogászati góckutatásra is el fogja küldeni. Ha pedig már felkeresett több szakrendelést, de a fogorvosi vizsgálat kimaradt, jusson eszébe, hogy a fogorvosi góckutatás is egy lehetőség, mellyel esetleges fogászati góc felderíthető, és a probléma is orvosolható.

 

Dr Maráz Kinga
dentoalveoláris sebész

 

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!