Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A palatinális gyorstágító készülék (elterjedt elnevezése: „hyrax készülék”) célja a felső állcsont tágítása. Azokban az esetekben szükséges az alkalmazni, amikor a felső állcsont szélessége nem megfelelő. Használata többnyire fájdalommentes, azonban mindennapos figyelmet és ellenőrzést igényel.

 

Miért szükséges a szűk felső állcsont tágítása?

A szűk felső állcsont a legtöbb esetben komoly funkcionális problémákat okoz, ami komplex hatást gyakorol az állcsontok fejlődésére is. Sokszor a szűk felső állcsont okozta helyhiány miatt fogtorlódást tapasztalunk, más esetekben pedig egyáltalán nincs is lehetősége előtörni bizonyos maradó fogaknak.

 

Mikor érdemes elkezdeni a kezelést?

Különböző típusú palatinális gyorstágító készülékek léteznek az anatómiai adottságoktól és a fogazati státusztól függően, ezek mindegyike rögzített fogszabályozó. A káros következmények megelőzése miatt ezt az eltérést a lehető leghamarabb érdemes felszámolni. Ez akár már a tejfogazati vagy vegyesfogazati időszakban is lehetséges, 6-7 éves kor környékén. Azonban a későbbiekben is elvégezhető a maradó fogakra rögzített készülékkel. Ez utóbbi előnye, hogy stabilabban lehet rögzíteni, mint a tejfogazatban alkalmazott verzióját, míg az előbbi az optimális, korai életkor miatt előnyös.

A korai beavatkozás csökkenti az állcsontszűkület okozta következményes károsodások kialakulásának esélyét. Fontos tudni, hogy ezzel a készülékkel a tágítás első sorban a középarc varratainak végső csontosodása előtt végezhető el, többnyire gyermekkorban. A későbbiekben sok esetben ez már csak komoly állcsont orthopaediai műtéti beavatkozással oldható meg. A korai diagnózis és terápia kritikus tényező!

 

Mire kell figyelni a felhelyezést követően?

Ezek a készülékek fokozott odafigyelést igényelnek mind a szülő, mind a gyermek részéről. Az aktív tágítási időszakban általában napi rendszerességgel kell tekerni a készülékbe épített csavart, mely többnyire a család valamely tagjára hárul. A készülék legkisebb sérülése és elmozdulása is veszélyeztetheti a kezelési eredményt, így azok azonnali észlelése és a kezelőorvos értesítése elengedhetetlen! Ezután hosszabb passzív időszak következik, mely során az elért eredmény stabilizálódik.

 

Hogyan folytatódik a kezelés?

A különböző szakaszok hosszának, valamint a napi tágítás mennyiségének a meghatározása mindig a kezelőorvos feladata.

A tágítás első szakaszában a metszőfogak között általában nagyobb rés nyílik. Ez azonban a legtöbb esetben pár hét alatt, a tágítási időszak befejezése után, spontán záródik részben, vagy egészben. A tökéletes eredmény eléréséhez szinte minden esetben szükség van további fogszabályozásra, ugyanis a tágítás csupán a kezelés első szakasza, melyet a későbbiekben további terápia kell kövessen. A tágítás általában teljesen fájdalommentes!

A készülék felhelyezése előtt azonban szükség lehet a fogak „szeparálására”, mely során a fogak közé apró gumigyűrűket helyeznek azért, hogy a fogak között ideiglenesen rés nyíljon, így a gyűrűs készülék fájdalommentesen felhelyezhető legyen. A gumik viselése minimális feszítő érzéssel járhat.

A készülék viselése során fokozottan ügyelni kell a megfelelő szájhigiéniára. Bizonyos szempontból nehezítettebbé válik a fogmosás, de ma már rengeteg szájápolási termék nyújt segítséget, amelyekkel kellő odafigyeléssel és hatékony technikával biztosítható a tökéletes tisztaság. A fogköztisztító kefékkel a készülék karjai alatti terület szépen tisztítható. Az étkezések során kerülendők a nagyon ragacsos és kemény ételek és mindig szükséges leellenőrizni, hogy a készülék stabilan a helyén van-e.

A fentiek alapján bátran kijelenthetjük, hogy bár a szűk felső állkapocs súlyos problémának tűnhet, kezelésére már kiváló eszközök, és tapasztalatok állnak rendelkezésünkre. Amennyiben úgy gondolja, Ön, vagy gyermeke érintett lehet, várjuk rendelőnkben egy alapos vizsgálatra, és konzultációra.

 

Dr. Vadász Anna
Fogszabályozó szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!