Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Ahhoz, hogy megértsük miért szükséges egy szuvas fogat fogtöméssel ellátni és hogyan kerülhető el a fog elhalása, elengedhetetlen tudnunk hogyan épül fel fogazatunk, továbbá meg kell ismernünk azt a folyamatot is, ahogy a fogszuvasodás kialakul.

Ha azonban már megtörtént a baj, szakorvosként az a feladatunk, hogy elkerüljük a fog elhalását és életben tartsuk a fogat. Ebben van segítségünkre egy újra felfedezett bevált módszer, a pulpotómia.

Nem győzzük kiemelni, mennyire fontos a megelőzés, így az alábbi sorok elolvasása bízunk abban, hogy prevenciós hatással lesz majd olvasóinkra.

 

Hogyan épül fel az emberi fogazat?

A fogat kemény és lágyszövetek komplexe alkotja, amelyek minden eleme nélkülözhetetlen. Ezért is törekszünk ennek a maximális mértékű megtartására. A zománc adja a kopással szembeni ellenállást, ez a szervezetünkben fellelhető legkeményebb szövet. A dentin a fog színét határozza meg, illetve a zománc számára egy rugalmas alapot biztosít, amivel egy kemény, de mégis rugalmas szövetet hoz létre. A fog belsejében lévő fogbél pedig ereket és idegeket tartalmazó lágyszövet, a fog érzékelési képességéért felel, illetve bizonyos védelmi mechanizmusokat is ennek köszönhetünk.

 

Mitől alakulhat ki a fogszuvasodás?

A szájüregbe táplálkozás során bejutó egyszerű szénhidrátokat a szájüregben megtalálható baktériumok lebontják, amely bontási folyamat eredményeképpen savak alakulnak ki. Ez a savas közeg a szájüregi pH-t olyan irányba befolyásolja, ami a fog keményszövetei által tartalmazott ásványi anyagok kioldódáshoz vezet, amit szuvasságnak nevezünk.

Ha ez a folyamat eléri a már korábban említett fogbelet, akkor ott kezdetben gyulladás alakul ki, ha pedig nem lépünk közbe, akkor az a fogbél elhalásához vezet, amely akár komoly fájdalommal és a fog elvesztésével is járhat.

 

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

A legfontosabb eszköz a megelőzés, aminek az eredménye, hogy a lehető legkisebb beavatkozás árán a lehető legtöbb foganyagot tudjuk megtartani. A megfelelő szájhigiéniai eszközök beszerzése mellett a technikára is figyelni kell. Alapvető fontosságú a fogaink megfelelő tisztítása, amelynek megfelelő kivitelezéséről rendelőnkben részletes tájékoztatást nyújtunk pácienseink számára.

A rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatokon való megjelenéssel nem csupán megelőzhetjük a nagyobb problémákat, de financiálisan is kedvezőbb a kimenetel.

 

Elkerülhető lehet a gyökérkezelés?

Ahogy a szervezetben bárhol, úgy a fogbél esetében is igaz, hogy baktériumok jelenlétében gyulladás alakul ki, egészen addig, amíg a baktériumokat el nem távolítjuk. A gyulladás mértéke a baktériumok számával növekszik és egy nagyon gyors lefolyású, visszafordíthatatlan reakció alakulhat ki, amit időben kezelve még megállíthatunk. A modern anyagok és nagyítási eljárások segítségével még egy lehetőségünk van a gyulladásos állapot leküzdésére, ez a pulpotómia.

 

Mi az a pulpotómia?

A baktériumok és a gyulladt fogbélrészek eltávolítása, egy esély a fog életben tartására.
Az eljárás már régóta ismert, viszont csak az utóbbi években kezdték el használni maradó fogak esetében is. Az előbb említett tisztítási folyamat elvégzése során el lehet dönteni, hogy gyulladás a csak a fog koronai részében van-e, ekkor a pulpotómia a megoldás, ha viszont a gyulladás már tovább terjedt, akkor a gyökérkezelés felé indulunk el.

Jó diagnózis és megfelelő körülmények megteremtése esetén a pulpotómia megfelelő alternatívája lehet a gyökérkezelésnek, illetve beleillik a minimálinvazív szemléletbe, amely meghatározza napjaink fogorvosi hozzáállását.

Az adott fog és a beavatkozási terület előkészítése az egyik kulcs a siker felé, ami nélkül elképzelhetetlen lenne egy gyökérkezelés, különösen egy, a még inkább technika szenzitív pulpotómia kivitelezése.

 

Mit értünk izoláció alatt?

Az izolálás a munkaterület elkülönítését jelenti a környezetétől, a szaknyelvben kofferdam izolálásként, vagy csak kofferdamként emlegetjük.

A kezelni kívánt fogat leválasztjuk egy szilikon lappal a környező fogaktól és a szájüreg egyéb területeitől. A célunk a munkaterület nyáltól és abban lévő baktériumoktól való elzárása, illetve a páciens védelme a kezeléseink során használt kémiai anyagoktól, hogy tökéletes biztonságban történjen a beavatkozás.

Blogcikkünk végére tartogattunk egy konkrét esetbemutatást, amelyen keresztül pontosan bemutatható a pulpotómia fontossága és folyamata is.

 

Esetbemutatás:

 • Panasz:
  A páciens fájdalmasan elhúzódó hideg- meleg és édesérzékenységre panaszkodott, amelyet a fog elülső felszínén kialakult, mély szuvasodás okozott.
 • Vizsgálat:
  A röntgenen jól látszódott a mély szuvasság (sárga vonal), amelynek kiterjedése a fogbelet is elérte, így veszélyezteti annak vitalitását.
 • Kezelési terv:
  Ekkor a páciens panaszai és a fog ”előélete” alapján került megfontolásra, hogy a beavatkozás a gyökérkezelés helyett, az úgynevezett pulpotómia lesz.
 • Kezelés:
  Ahogy minden fogászati kezelést, így ezt is a megfelelően izolált körülmények megteremtésével kezdtem (kék színű gumilepedő), hogy a baktériumok és a nyál jelenlétét kizárjuk a műtéti területről. A szuvasság eltávolítását követően, a fogbél gyulladt szövetrészei is eltávolításra kerültek, amelyre egy speciális tömőanyag került, végül egy esztétikus tömőanyagot helyeztünk rá.

A bemutatott fog azóta is panaszmentes és megfelelően funkcionál.

 

A pulpotómia a mai fejlett eszközpark és nagyítás mellett egy lehetséges kezelési módja lehet egy fognak, melynek során gond nélkül életben tartható. Ugyanakkor csak szűk határokon belül hozható meg ez a döntés, időben észlelt tünetek és még jó állapotú élő fogbél mellett végezhető el biztonságosan.

Dr. Hajsz Márton

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!