Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Mi az az arcüreg emelés?

Az arcüreg emelés egy speciális csontpótlási technika, amely az arcüreg alapjának helyi érzéstelenítésben végzett „feltöltését” jelenti, hogy a beültetendő műgyökér sikeresen be tudjon csontosodni. A hiányzó felső őrlőfogak helyére sokszor azért nem lehet implantátumot beültetni, mert az arcüreg felőli csont nagyon vékony. Ezt részben egyéni anatómiai adottságok okozzák (tág arcüreg, vagy arcüregbe benyúló foggyökerek), de kialakulhat korábbi gyulladt foggyökerek, fogeltávolítások következtében is, amikor a felső állkapocs ezen a területen sorvad, ennek következtében az arcüreg lejjebb ereszkedik.

 

Milyen előkészítést igényel az arcüreg emelés?

Minden esetben preventív széles spektrumú antibiotikum adása mellett végezzük az arcüregemelést, tekintettel arra, hogy az orrüreg nyálkahártyája „fertőzött” területnek minősül, és a sinus lift műtét során indirekt módon mindig mikrosérülések keletkezhetnek a membránon.
A széles spektrumú antibiotikum szedése szükségessé teszi a bélflóra támogatását is probiotikumokkal, Pl.: Enterol 250mg 2X1, illetve étrendkiegészítőkkel, pl.: Inulinnal.
Ha valaki szezonális allergiára hajlamos, akkor mindenképpen érdemes a műtéti beavatkozáshoz egy olyan időszakot választani, amikor enyhébbek a tünetek.
Nyitott arcüreg emelést megelőzően egy friss vérkép eredmény elemzését végzünk, hogy a beavatkozás biztonságát előkészítsük.

 

Arcüreg emelés műtét típusai

Az arcüreg emelés fokozatait a szakirodalom pontosan leírja. Attól függően, hogy mennyi az arcüreg alapján meglévő csontállomány, illetve, hogy a meglévő arcüreg alapjának lefutása egyenes vagy ferde, különböző műtéti indikációs csoportokba soroljuk az eseteket. Az arcüreg emelés technikája lehet zárt és nyitott. (Jensen, Wallace, Boyne, Tatum, Lundgrenn )

Zárt arcüreg emelés, vagy Summers technika (Crestal approach)

Akkor alkalmazzuk ezt a csontpótlási módszert a felső fogak pótlására tervezett implantátum behelyezésekor, amikor a megfelelő méretű implantátum felett mindössze 1-2 mm csontos alapzat hiányzik. Azaz a fogbeültetéskor ahhoz, hogy elkerüljük az arcüreg nem kívánt perforációját a csontfészek kialakítását 1-2 mm-re az arcüreg alapjától tervezzük, majd speciálisan erre kialakított sinus lift műszerekkel tompán beemeljük az arcüreg alsó lemezét, és az arcüreg nyálkahártyáját (a Schneider membránt), majd a fúraton keresztül csontpótlóval tömörítve felemeljük a nyálkahártyát, és az implantátumot behelyezzük. A Summers technika (1994) tapasztalt szájsebész kezében csak egy kis kiegészítése a fogbeültetésnek, a páciens egy-két kopogtatást észlel csak a műveletből. Helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás.
(Források: Sinus floor elevation procedures to enable implant placement and integration: techniques, biological aspects and clinical outcomes ,Stefan Lundgren, Giovanni Cricchio, Mats Hallman, Måns Jungner, Lars Rasmusson, Lars Sennerby
First published: 21 December 2016 https://doi.org/10.1111/prd.12165)

 

Nyitott arcüreg emelés (Lateral approach)

A nyitott arcüreg emelés műtét:

  • történhet úgynevezett kétszakaszos technikával, amikor az első műtét során csak az arcüreg csontpótlását végezzük el, majd a 6-12 hónap gyógyulási időt kivárva helyezzük be az implantátumokat.
  • szimultán arcüregemelés és fogbeültetés egyben, amikor az arcüreg alapján meglévő csontállomány elegendő ahhoz, hogy az implantátum primaer stabilitását biztosítsa

A nyitott arcüreg emelés technikáját 1977 óta ismeri a szakirodalom. (Tatum) Megbízható, jól körülírt műtéti technika, ami jó minőségű csont képződését eredményezi. A nyitott sinus lifting során a szájüreg felől végzett feltárásból egy csontablakot készítünk, majd a Schneider membrán elemelését követően a membrán és a sinus alapja közti teret töltjük ki csontpótló anyaggal. A membrán elemelése és annak „távtartása” már önmagában is a csontképzést beindítja.
Megfelelő csontkínálat esetén, amikor arra elegendő a csontos alapzat, hogy az implantátum primaer stabilitását biztosítsa, de ahhoz nem elég, hogy az implantátumot maradéktalanul fedje, lehetőség van úgynevezett implantátum beültetéssel szimultán végzett arcüregemelésre. Ilyenkor szintén a szájüregen keresztül végzett feltárásból a fent említett csontablakon keresztül emeljük el a sinus nyálkahártyáját, majd ezzel egy időben vizuális kontroll mellett kerülnek az implantátumok behelyezésre. Az implantátumok és a Schneider membrán közé pedig csontpótlót helyezünk.

 

Arcüreg csontpótlásának megtervezése

Az arcüreg emelést ugyanúgy meg kell tervezni, mint más szájsebészeti műtéteket. A legfontosabb mindig a páciens általános állapota, majd az érzéstelenítés, illetve annak megállapítása, hogy szükséges-e aneszteziológus közreműködése.
Ezt követi az implantológiai kezelési terv, mert ott van szükség a csontpótlásra, arcüregelemésre, ahová később az implantátumot szeretnénk behelyezni. Amennyiben mindez adott, akkor a CBCT felvételen kiértékelésre kerül a sinus üreg falának lefutása, annak szöge, szeptumok jelenléte és a csontban futó erek lefutása.

Fontos azt is megemlíteni, hogy pontos protokoll alapján méri ki a szájsebész, hogy az arcüreg fala milyen kategóriába tartozik, és ehhez milyen műtéti megközelítést választ. A protokoll alapján döntjük el, hogy:

  • egy-, vagy kétszakaszos technikát végzünk,
  • van-e annyi csont, ami lehetővé teszi a fogbeültetést, és a csavarok primer stbilitását és emellett szimultán sinus csontpótlást, vagy csak 6,8,12 hónap múlva helyezhetőek be az implantátumok. (ITI Treatment Guide )

 

Érzéstelenítés és műtéti utókezelés

A sinus lift csontpótló műtétek a szájüregen át történnek, általában helyi érzéstelenítéssel, de kiterjedtebb csontpótlások esetén aneszteziológus közreműködésével professzionális fájdalomcsillapításra és szedálásra is van rendelőnkben lehetőség. A műtét után előfordulhat minimális fájdalom és duzzanat, ami pár nap alatt rendeződik, amennyiben a páciens betartja a szájsebészet műtét utáni teendőket, és betartja az orvosi előírásokat. Ezek a csontosodás szempontjából is nagyon fontosak, rendelőnkben ezekről a teendőkről mindig pontos tájékoztatást kap a páciens.
További részletes informácik a műtét utáni teedőkről: https://dentoplant.hu/betegtajekoztatok.

Rendelőnkben csúcstechnológiás eszközök és felkészült, nagy tapasztalattal bíró szájsebész specialisták biztosítják a professzionális szintű ellátást, legyen szó nyitott vagy zárt arcüreg emelés műtétről.

Dr. Maráz Kinga
Dentoalveoláris szájsebész szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!