Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Sokak számára már a fogászati szűrővizsgálaton való részvétel is valóságos rémálom, azonban rendkívül fontos a szemléletváltás, hiszen, ha rendszeresen megjelenünk a fogszakorvos rendelésén, úgy akár elkerülhetjük a későbbi kellemetlen beavatkozásokat.

 

Miért fontos fogászati szűrővizsgálaton is rendszeresen megjelenni?

Sokan már csak akkor fordulnak fogorvoshoz, amikor szájüregi panaszuk van, leginkább, ha valami fáj. Pedig érdemes leküzdeni szorongásunkat és halogatás helyett inkább rendszeresen látogatni fogorvosunkat. Felnőtteknek évente, gyermekeknek fél évente javasolt a fogászati szűrővizsgálaton való megjelenés.

 

Miért érdemes a fogászati szűrővizsgálaton időben megjelenni?

1. Korai felismerés

A rendszeres ellenőrzések során időben felismerhető a fogszuvasodás, ínygyulladás, fogágybetegség és számtalan szájüregi egészségünket veszélyeztető kórkép. Korán felismerve kisebb kezelésekkel helyreállítható a szájüreg egészsége. Minél tovább halogatjuk, annál bonyolultabb, vagy hosszabb időt igénybe vevő kezelést kell végigcsinálnunk.

Gondoljuk egy egyszerű estre: a frissen kialakult fogkő eltávolítása egy rutin szájhigiéniai kezelés. Bár a fogkő alatt mindig kialakul egy kis ínygyulladás, de az eltávolításával megszűnik az irritáció, csökken a gyulladást előidéző baktériumok száma és pár nap alatt visszaállítható az íny egészsége. Ha azonban a felrakódott fogkővel hónapokat várunk, alatta az íny gyulladása mélyebbre terjed, az íny le is húzódik oly mértékben, ami már a fogkőeltávolítást követően nem áll vissza.

2. Szájüregi rákszűrés és a szájnyálkahártya vizsgálata

Fogászati vizsgálat során minden alkalommal szájüregi rákszűrést is végzünk. Nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni.
Nem is gondolnánk, de a szájnyálkahártya állapota általános egészségi állapotunkról és szokásainkról is sokmindent elárul. Pl.: iszunk- e eleget, idegességünkben rágcsáljuk a szánk belső oldalát, gyulladt-e az ínyünk, van-e duzzanat, ami visszatérően kialakul…stb. Ugyanakkor egyes belgyógyászati betegségekre is jellemzőek lehetnek a korai szájnyálkahártya tünetek.

3. Garancia megőrzése

Aki időben jelenik meg a vizsgálaton, megőrzi a fogpótlás garanciáját. Rendelőnkben tervezett, megkezdett és befejezett kezelésekre garanciát vállalunk, melynek feltétele a rendszeres fogászati kontroll. Rendelőnkben készült munkáinkra vonatkozó garancia részleteiről honlapunkon olvashatnak: https://dentoplant.hu/garancia

4. Gondozás

A gondozási folyamat biztosítja a rendelőnkben készült munkák hosszútávú tartósságát. Fogbeültetés, csontpótlás, vagy fogágybetegség kezelése során az eredmények megőrzéséhez is szükséges a rendszeres dentálhigiéniai kontroll. Egy kezeléssorozat lezárásakor javaslatot teszünk, milyen gyakran szükséges kontroll vizsgálaton megjelenni. Hogy mitől függ a visszarendelés gyakorisága az a kezelés típusától és a páciens állapotától függően változhat. A visszarendelés gyakoriságának megállapításához rizikóanalízist végzünk. Fogágybetegség esetén ezt a rizikóbesorolást a berni Egyetemen alkalmazott risk assessment koncepció szerint végezzük.
A rendelőnkben végzett fogbeültetéseket követően évente, előrehaladott fogágybetegség kezelését követően félévente, súlyos alapbetegség, vagy fogágybetegség mellett pedig 4 havonta végzünk professzionális szájhigiéniás tisztítást. A gondozási program a biztosítéka annak, hogy a páciens és az orvos is hosszú távon elégedett lesz az eredménnyel.

 

Gyermekek fogászati szűrővizsgálata

A gyermekek rendszeres fogászati ellenőrzését fél évente javasoljuk a Dentoplant Fogászati Rendelőben. A gyermekek fogazatában számtalan változás történhet viszonylag rövid időn belül, mint: fogváltás, tejfogak és maradófogak szuvasodása, vagy akár egy rapid gyors fogszuvasodás.

 

Miért fontos a fogorvosi vizsgálathoz szoktatás?

Gyermekek esetében van a legnagyobb jelentősége betartani a fél éves kontrollt. Jelentős eredményeket lehet elérni azzal, ha panaszmentesen ül be egy gyermek a vizsgálatra, és esetleg egészséges fogakkal, dicsérettel távozik. A lelki támogatás éppen olyan fontos, mint a professzionális ellátás. A tejfogak épségének megőrzése kardinális a fogazat és az állcsontok szimmetrikus fejlődése szempontjából. A korán elvesztett tejfog később fogszabályzással kezelendő problémákhoz vezethet. Nagyon fontos tudnunk, hogy a romlásnak indult tejfogakat ugyanúgy be kell tömni, mint a maradófogakat, hiszen a környezetükben lévő, később kibújó maradó fogak is károsodhatnak, szuvasodhatnak. Viszont aki rendszeres kontroll alatt van, ritkán kerül súlyosan szuvas foggal a fogorvosi székbe, vagy fogfájós helyzetbe.

 

Megelőzés, prevenció

Rendelőnkben kiemelten fontosnak tartjuk a felnövekvő generációk fogazati épségének megőrzését és a prevenciót.

A gyermekfogászati prevenció legfontosabb elemei:

  • rendszeres gyermekfogászati kontroll,
  • megfelelő szájhigiénia,
  • egészséges táplálkozás,
  • szülői példamutatás, támogatás,
  • időben elvégzett barázdazárás
  • az állcsontok szimmetrikus fejlődésének követése

Személyes példamutatással és rendszeres fél évenkénti kontrollal a gyermekeink fogazata is egészségesen megőrizhető. Egy gyermek úgy viszonyul a fogmosáshoz és a fogászati szűrővizsgálathoz, ahogy azt a szüleitől látja. Hogy jó példát mutassunk és jó kedvvel menjünk fogorvoshoz, ezért alkalmazzuk rendelőnkben a családi fogászati modellt. A családi fogászati kezelés során megtervezzük, hogy milyen ütemben tudnának együtt a gyermekkel eljönni a kezelésekre. Kiemelten fontos számunkra a szájhigiénia együttes oktatása és betanítása.

A Dentoplant Fogászati Rendelő szakorvosai és fogorvosai

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!