Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A gyermekek fogazatában számtalan változás történhet viszonylag rövid időn belül, mint: fogváltás, tejfogak és maradófogak szuvasodása, vagy akár egy rapid gyors fogszuvasodás. Ez a fogazat fejlődése és a növekedés szempontjából kritikus életkor a 8-14 éves kor körüli, úgynevezett vegyesfogazati időszak. Vegyesfogazati, azaz ekkor már nem csak tejfogak, hanem azokkal egyidőben maradó fogak is megjelennek a szájban. Kritikus fontosságú ekkorra a megfelelő szájhigiénia elsajátítása, mert a tejfogak és maradó fogak is szuvasodhatnak.

Hogyan gondoskodhatunk a romlásnak induló tejfogakról, milyen következményekkel járhat a tejfogak korai elvesztése és mi is az a helyfenntartó készülék? Dr. Vadász Anna kollégánk tollából született blogcikkből választ kaphat!

 

A tejfogakat is be kell tömni

A romlásnak indult tejfogakat gondosan be kell tömni, hiszen a környezetükben lévő, később kibújó maradó fogak is károsodhatnak, szuvasodhatnak.

A Dentoplant Fogászati Rendelőben a tejfogak szuvasodását ugyanolyan gondossággal látjuk el, mint egy maradó fogat. A tejfog szuvasodását fontos kezelni, mert fogfájással töltött éjszakákat és számos gyulladásos következményt előzhetünk meg. Hosszú távon a tejfogak megtartásával az állcsontok szimmetrikus fejlődését biztosítjuk, esetleg egy költségesebb fogszabályzó kezelést is elkerülhetünk. A megelőzés a szülők és a fogorvosok kezében van, ezért javasoljuk a napi három alapos fogmosás mellett gyermek pácienseink rendszeres, félévenként történő ellenőrzését.

 

Korán elvesztett tejfog

A tejfogak épségének megőrzése fontos a fogazat és az állcsontok szimmetrikus fejlődése szempontjából. A korán elvesztett tejfogak a maradófogak rendellenes helyzeti előtörését vonhatják maguk után, később fogszabályzással kezelendő problémákhoz vezethet.
Nagyon sok helyzeti eltérést okozhat az idő előtti (korai) tejfogextrakció, amelyről akkor beszélünk, ha egy tejfogat az alatta lévő maradófog előtörésénél legalább egy évvel előbb távolítanak el.

 

Korán elvesztett tejfog azaz a korai tejfog extrakció következményei

A fog hiánya negatív hatású az állcsontok növekedésére, csökken a rágás hatékonysága, a szomszédos fogak az extrakciós rés felé kezdenek el vándorolni vagy dőlni, így az eltávolított tejfog alatt lévő maradófog helye beszűkül. A fogak egymás felé dőlése következtében sokszor a harapás is süllyed. Leggyakrabban a tejmolárisok, különösen a második tejőrlő idő előtti eltávolítása okoz rendellenességet. A korai tejfogextrakció következménye lehet a mélyharapás kialakulása, a maradófogak torlódása, de előfordulhat az is, hogy egyáltalán nem tud előtörni a maradófog.

 

Mi az a helyfenntartó készülék?

Ahhoz, hogy ne szűküljön be a hely a maradófog számára úgynevezett helyfenntartó készülék alkalmazása szükséges. Típusát a foghiány, illetve a foghiányok elhelyezkedése és a fogelvesztés ideje alapján tudjuk kiválasztani. A legkedvezőtlenebb eset, ha a második tejőrlő (leghátsó tejfog) elvesztése az első maradó nagyőrlő fog előtörése (kb 6 éves kor) előtt történik. Kedvezőbb eset, ha a korai fogelvesztés már a nagyőrlő előtörése után történik. Ebben az esetben a helyfenntartónak kettős szerepe van, biztosítja a helyet a kisőrlő fog akadálytalan előtöréséhez és helyben tartja a nagyőrlő fogat. Léteznek rögzített és kivehető helyfenntartó készülékek. A rögzített készülékek esetében a foghiány miatti rést gyűrűkre vagy koronákra forrasztott kengyellel vagy drótívvel biztosítjuk, melyek a hiányt határoló másik fog oldalsó vagy rágófelszínén támaszkodnak.

Passzív helyfenntartó készüléket alkalmazunk mindaddig, amíg csak a meglévő rés megőrzése a cél. Amennyiben már tágításra is szükség van, úgy az aktív készülékeket hívjuk segítségül. Például a különböző kivehető fogszabályozók is ilyenek.

A helyfenntartó készülékek alkalmazása során is fontos a folyamatos, rendszeres ellenőrzés, a gyermek és a szülő együttműködése.

 

A Dentoplant Fogászati Rendelőben hiszünk abban, hogy személyes példamutatással és rendszeres félévenkénti kontrollal a gyermekeink fogazata is egészségesen megőrizhető.

Dr. Vadász Anna

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!