Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Mindannyiunk számára fontos az emberi kapcsolatokban az első benyomás, egy harmonikus, magabiztos mosollyal pedig egyből pozitív energiát tükrözünk. A felnőttkori fogszabályozás tervezésében az esztétikai igény mellett nagyon fontosak az orvosi és egészségügyi szempontok is.
A szabályos rendezett fogazat és a harmonikus állcsont közötti viszony előfeltétele a kiegyensúlyozott működésnek, a hosszantartó egészséges, szuvasságtól és fogágybetegségtől mentes szájüregnek. Felnőtt fogszabályozó kezeléssel idősebb életkorokban is javíthatjuk a rendellenes működést, kiváló eredményeket elérve. Tudni kell azonban, hogy ekkor már állcsontnövekedéssel nem számolhatunk, így az állcsontok szintjén is észlelt komplex dento-skeletális elváltozás korrekt ellátása olykor állcsont áthelyező műtétet tesz szükségessé.

Alábbi blogcikkünkben Dr. Vadász Anna fogszabályozó szakorvos gyűjtötte össze a felnőttkori fogszabályozással kapcsolatban legfontosabb tudnivalókat.

 

1. Fogszabályozni felnőttkorban is lehet, de olykor hosszabb ideig tartó kezelésre kell számítani

A felnőttkori fogszabályozás sajátossága, hogy az állcsontok növekedésirányítással történő befolyásolása már nem jöhet szóba, így ha az eltérés nem csak a fogak szintjén, hanem az állcsontok méretbeli, helyzeti eltérésén is alapul, kétféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre.
Komprehenzív kezelés keretein belül a leplező (”camouflage”) kezelés, amely kompromisszumos megoldás, így a hosszútávú stabilitás szempontjából kevésbé előnyös, illetve az állcsont orthopaediai sebészeti beavatkozással történő kezelés, ami teljes rehabilitációt jelent.
Kiegészítő kezelés keretein belül részleges kezelésekkel az adott elváltozást, problémát orvosoljuk, nem törekszünk a teljes rehabilitációra. A cél a megfelelő funkció fenntartása, javítása, jobb orális egészség elősegítése, kedvező esztétikai viszonyok kialakítása. Tehát korlátozott fogszabályozó feladatokat jelent, egyes részleteit igyekszik csak korrigálni a harapásnak.

 

2. Nem lehet mindent átlátszó sínnel megoldani

Az alignerek vékony, általában mélyhúzott vagy 3D nyomtatott fóliák, melyeket egy előre megtervezett setup modellre készítenek el. Azért említjük többesszámban, mert a fogszabályozó kezelés több fólia felhasználásával megy végbe.
Igen gyakran halljuk a páciensek részéről, hogy szeretnének fogszabályozást, tudják elkéstek vele, de csak a kivehető átlátszó sínt hajlandóak viselni. Bár sokféle eltérés korrigálására alkalmasak a kivehető, aligner rendszerek a fogszabályozó szakorvos feladata megítélni és eldönteni, hogy adott esetben alkalmazhatóak-e. Ugyanis az egyes fogaknak, fogcsoportoknak a különböző mozgatásokra adott biológiai reakciójának tapasztalatokon alapuló ismerete a megfelelő kezelési mód kiválasztásához nélkülözhetetlen.

 

3. Felnőttkorban kisebb résnyitásokra és esztétikus fogpótlások előkészítésére is használjuk a fogszabályozást

Rendelőnkben – a nagy számban beültetett fogimplantátumok miatt – gyakran találkozunk olyan esettel, amikor a fogak elmozdulása a foghiányt kedvezőtlenül eltorzítja. Ebben az esetben kiegészítő fogszabályozó kezeléssel a rés újra kinyitható úgy, hogy egy esztétikus méretű implantátum és korona legyen behelyezhető.
A felnőttkori fogszabályozás szükséges lehet:

  • pótlások előkészítésénél, a pillérfogak párhuzamosítása, a fogak legelőnyösebb elosztása esetén,
  • jobb ajakzáródás és ajakalátámasztás elérésekor,
  • ha egy implantátum számára kevés a hely és a célunk rést nyitni a fogszabályozóval,
  • foghiány mellett bedőlt fogak felegyenesítésénél,
  • front torlódás megszüntetésénél,
  • és még számos eset adódik, amikor a fogszabályozás lehet a megoldás.

 

4. Fogágybetegségben elmozdult fogak korrekciója is lehetséges fogszabályozóval

Igaz, de csak egy jól kezelt és karbantartott fogágybetegség esetén. Ilyen esetben a rendszeres parodontológiai kontroll, valamint a tökéletes szájhigiénia elengedhetetlen.

 

5. Ínyplasztikai kezeléseket is igen sok esetben ki kell egészíteni fogszabályozással

A fogsoríven kívül előtört fogak esetében kialakult csonthiánynál akut vagy krónikus traumák, helytelen fogérintkezés vagy lepedék okozta gyulladás hatására ínyvisszahúzódás (recessio) alakulhat ki, amely komplex fogszabályozási és parodontológiai terápiával orvosolható.

 

6. Többféle rögzített készülék közül választhatunk

Ma már az elváltozások súlyosságától függően és a kezelési céloknak megfelelően sokféle készülék és technológia áll rendelkezésre. A hagyományos fém színű rögzített fogszabályozó készülékeken kívül, esztétikus kerámia vagy átlátszó zafírkristály bracketek is elérhetőek a fogak belső felszínén rögzülő készülékek és a kivehető, aligner (láthatatlan műanyag sín) rendszerek mellett.

Rendelőnkben kortól és nemtől függetlenül minden páciens számára személyre szabott kezelési tervet állítunk fel, amelynek eredménye a funkcionalitásában és esztétikájában is gyönyörű mosoly.

 

Dr. Vadász Anna
Fogorvos
Fogszabályozó szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!