Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A rögzített fogszabályozó készülékek térhódításának köszönhetően egyre több páciens választja ezt a kezelési lehetőséget. Az eszközpaletta bővülésének és a felhasznált anyagok sokszínűségének köszönhetően ma már nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek körében is egyre elterjedtebb. A kezelés célja a teljes funkcionális és esztétikai rehabilitáció. A sikeres eredmény eléréséhez azonban elengedhetetlen a tökéletes szájhigiénia fenntartása, a fogszabályozó megfelelő tisztítása.
A páciensek körében gyakori tévhit, hogy a rögzített készülék mellett lehetetlen a tökéletes szájhigiénia fenntartása. Ez téves megállapítás, ugyanis a kezelést megelőző szájhigiénés oktatás és a kellő odafigyelés mellett a fogszabályozás teljes időtartama alatt megvalósítható a teljeskörű szájápolás.
Egy másik gyakori félelem a páciensekben, hogy a rögzített fogszabályozó készülék eltávolítása után annak ott marad a” nyoma” a fogakon. Sajnos, ha elhanyagolják a fogmosást a bracketek körül felhalmozódó lepedék valóban károsítja a zománcot, kezdetben krétafehér elváltozás, majd manifeszt szuvasodás alakulhat ki, ezért is nagyon fontos már a kezelés kezdetétől fogva komolyan venni az alapos tisztítást.

 

Milyen eszközöket használjunk, ha tökéletesen tisztán szeretnénk tartani fogainkat és a fogszabályozót?

A rendszeres fogmosás és szájápolás mindennapi gyakorlatban alkalmazott eszközei mellett javasolt kiegészítők a fogköztisztító kefe, az egycsomós fogkefe és a superfloss.

 

Fogkefe

Számos különböző típusú fogkefét gyártanak, mely segítheti a megfelelő szájhigiénia fenntartását. Egyes márkákból kapható speciális fogszabályozós fogkefe is. A megfelelő kézi fogkefe kiválasztásánál fontos szempont, hogy puha sörtéjű, lehetőleg kisebb fejű legyen, így hatékonyabb a tisztítás és elkerülhetjük az esetleges készülék sérülést. Körkörös mozdulattal, finoman masszírozva a fogakat és a fogszabályozót nagyon szép eredményt lehet elérni.
Általánosságban azonban elmondható, hogy az odafigyelés és logikán alapuló tisztítás az, ami a siker záloga. Térben el kell képzelnünk a megtisztítandó területeket, és azokat mechanikai tisztítással plakkmentessé kell tennünk. A mechanikai tisztítás a legfontosabb és egyben megkerülhetetlen módja a megfelelő szájhigiéniának. Semmilyen kémiai ágens vagy fogkrém nem helyettesítheti azt. A helyes fogkefehasználat titka az, hogy a fogkefét megfelelően megdöntve a sörtéket a bracket és a fog közötti szögletekbe be kell juttatni.
Az egycsomós fogkefék a nehezen elérhető hátsó gyűrűk, tubusok és egyéb kiegészítők tisztán tartásához használhatók. Kisebb, kompakt kialakításuknak köszönhetően olyan részek is elérhetők, amelyek a hagyományos fogkefe számára megközelíthetetlenek.

 

Fogköztisztító kefe

Az interdentális fogkeféknek két alkalmazási módja van:
Az egyik a fogszabályozó ív alatti terület tisztítása, mely a hagyományos fogkefék számára nehezen elérhető terület. Erre érdemes nagyméretű kefét választani, amely kitölti a két bracket közötti területet, ezzel effektív tisztítást biztosítva.
A másik felhasználási mód a fogköztisztító kefék hagyományos alkalmazása. Ez esetben a két fog közötti területen alkalmazzuk, az íny, és az úgynevezett kontaktpont (a szomszédos fogak érintkezési területe) között.

Fontos szabályok:

A kefe drót elemével elővigyázatosan kell bánni, mert megszúrhatjuk vele az ínyt, ami sérüléshez vezethet. Érdemes emiatt a kefe legvégét meghajlítani, és úgy alkalmazni, hogy egy gördítő mozdulattal az ínytől eltartó irányban juttatjuk be a fogak közé.
A fogak közötti terület mérete különböző lehet, emiatt a keféket különböző méretekben gyártják. Körültekintően kell kiválasztani a megfelelő méretet, mely elégségesen kitölti a tisztítandó részt anélkül, hogy a kefevég megszorulna!

 

Fogselyem

Multiband készülék mellett gyakori panasz, hogy nehezített, vagy egyáltalán nem megoldható a fogselymezés. Szerencsére erről sem kell lemondanunk, hiszen a superfloss pont erre a problémára kínál tökéletes megoldást. Műanyag bevonatú végének köszönhetően könnyedén bevezethető a fogszabályozó elemek alá/közé, így elvégezhetjük a jól megszokott fogselymező mozdulatot.
A hagyományos fogselyem alkalmazására is van lehetőség. Ilyenkor át kell fűzni a fogszabályozó ív alatt a fogselymet minden egyes fogköznél külön-külön.

Az általános szabályokat itt is be kell tartani:

A kontaktponton való átjuttatáskor kontrollálni kell a kifejtett erőt, ezzel megakadályozva, hogy az átpattanó fogselyem sérülést okozzon az ínyben. Tilos hegedülő/fűrészelő mozdulatokat alkalmazni, azaz a fogselyem tengelye mentén nem szabad „ki-be” húzó mozgást végezni, mert az komoly károsodást okozhat hosszú távon mind az ínyben, mind a fognyakon!

 

Plakkfestő tabletták

A lepedék sárgásfehér színe hasonlít a fog színére, ezért nem látható elég tisztán szabad szemmel. A fogakon képződő lepedék feltérképezéséhez lepedékfestő tablettákat, oldatokat használhatunk, melyek pirosra, lilára, zöldre festik ezt az erősen tapadó réteget. A lepedékfestés segíthet ellenőrizni fogtisztítási technikánk hatékonyságát. Fogmosás után rágjunk el egy lepedékfestő tablettát úgy, hogy lehetőleg a teljes fogfelszínhez eljusson, majd öblítés után figyeljük meg, mely fogainkon és azokon hol alakult ki elszíneződés. Ha a fogainkon elszíneződést látunk, újra mossuk meg a fogakat mindaddig, míg a teljes felszínről száműzzük a színeket. Néhány alkalom elég ahhoz, hogy feltérképezzük és egyúttal megszüntessük szájhigiénés hiányosságainkat.
Ezzel, és a korábban felsorolt eszközökkel kiegészítve a fogmosást, valamint megfelelő instruálást követően tökéletes szájhigiénia tartható fenn az akár évekig tartó fogszabályozó kezelés teljes időtartama alatt.

 

Ezek alapján látható, hogy még a rendszeres orvosi ellenőrzés sem helyettesítheti a mindennapos rutinszerű fogápolást és megfelelő táplálkozást. Ezek elhanyagolása esetén még a legszorosabb fogászati kontroll mellett is számolni kell a fogak egészségi állapotának romlásával. A fogszabályozó tisztítása szakember segítségével könnyen megtanulható.

 

Dr. Vadász Anna és Dobó Huanita

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!