Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Különleges odafigyelést és előkészítést igényelnek azok a páciensek, akiknél a fogászati kezelést valamilyen belgyógyászati megbetegedés, vagy speciális gyógyszer szedése mellett szükséges elvégezni. Igen széles betegcsoportról beszélünk: ilyen kiemelt figyelmet igénylő fogászati ellátás szükséges a speciális gyógyszerekkel élők számára, pl.: véralvadásgátlók, antirezorptív szerek, vagy kemoterápiás gyógyszerek. Fogászati szempontból fokozott elővigyázatosságot kíván jó pár szív- és érrendszeri megbetegedés és műtét utáni állapot is. Ha a hazai statisztikákat vesszük alapul, akkor a 40 év korú férfi lakosság kétharmadának, a női lakosság felének van esélye arra, hogy életében valamilyen kardiovaszkuláris betegség következzen be.

 

A véralvadásgátlókról

A véralvadás gátlására számos készítmény ismert a mindennapi gyakorlatban, melyek alkalmazásának célja a vérrög (thrombus) nem adekvát helyen való kialakulásának megelőzése. Hatásmechanizmusuk alapján a véralvadásgátló gyógyszerek több csoportra oszthatók, ám legyen szó akár új, akár régi típusú gyógyszerről, alkalmazásuk műtéteket követően vagy egyéb betegség megelőzése érdekében életmentő jelentőségű, azok szedését abbahagyni nem szabad. Így azon pácienseink részére, akik ezeket a véralvadásgátló gyógyszereket szedik a fogászati- szájsebészeti kezeléseiket is a gyógyszer szedése mellett, a rá vonatkozó protokollok szerint kell elvégezni.

 

Mikor szed valaki véralvadásgátló gyógyszert?

Műtétek után, mélyvénás trombózis/tüdőembólia kezelése és megelőzése érdekében, valamint műbillentyű beültetést követően, pitvarfibrilláció és egyéb, ritkább indikációk esetén szükséges.

 

Miért fontos tudnia a fogorvosnak a kezelés megkezdése előtt, hogy milyen véralvadásgátlót szed a páciens?

A fogorvosi, szájsebészeti gyakorlatban igen gyakoriak a véralvadásgátlóval kezelt páciensek, akikre különös figyelmet kell fordítania az orvosnak, mielőtt elkezdi a kezelést. Sok esetben szükséges a konzultáció kardiológus-, vagy háziorvos kollégával a beavatkozás előtt, hiszen bizonyos esetekben előzetes vérvizsgálatra is sor kell, hogy kerüljön. Egyes kezelések komolyabb vérzéssel járhatnak, melyre az orvosnak tekintettel kell lennie. Legyen szó egy fogeltávolításról, vagy akár egy fogkőeltávolításról (depurálásról), a vérzéssel járó beavatkozások esetében szem előtt kell tartanunk a rizikót az említett betegcsoportnál.

 

Milyen típusú antikoaguláns gyógyszerek léteznek és hogyan is működnek?

  • thrombocita aggregáció-gátlók
  • K-vitamin antagonistákat
  • új típusú orális antikoagulánsokat (NOAC)
  • heparin /LMWH (kis molekulasúlyú heparinok)

Megkülönbözetünk thrombocita aggregáció-gátlókat, K-vitamin antagonistákat, ún. új típusú orális antikoagulánsokat (NOAC) és heparin /LMWH (kis molekulasúlyú heparinok) típusú véralvadásgátlókat. A thrombocita aggregáció-gátlók közül elkülönítjük az acetilszalicilsav hatóanyagúakat és a clopogrelt tartalmazóakat. Előbbi a thromboxan A2 képződést gátolja irreverzibilisen, utóbbi az ADP receptoron keresztül akadályozza a vérlemezkék aggregációját (összetapadását). Egy pár Magyarországon is elérhető gyártmány: ASA 75-EP, Aspirin Protect, Astrix, Kalmopyrin, Atrombin, Clopidogrel Teva, Trombex, Plavix, Kerberan.
Hazánkban jelenleg legtöbben K-vitamin antagonistákat szednek, melyek a K-vitamin epoxid reduktáz gátlásán keresztül hatnak. Ezek 4-hydroxikumarin, vagy acenokumarol típusúak.

Felezési idejük hosszú, hatástartamuk 2-5 nap is lehet!
Legismertebb képviselőik a Syncumar, a Marfarin és a Warfarin.
A heparin típusú véralvadásgátlók közül a Clexane, Fragmin, Heparibene, Fraxiparine a legismertebbek, hatásukat az anti-thrombin III potencírozása és az Xa faktor gátlásán keresztül érik el.
Végül a legújabb gyógyszerek között 2 hatóanyagot különböztetünk meg: a rivaroxabant és a dabigatrant, hatásmechanizmusuk alapja az Xa-faktor és a thrombin (IIa) gátlása. Leggyakrabban az Eliquis, Xarelto és Pradaxa készítményekkel találkozunk. Ezen gyógyszerek gyorsan (2-4 óra) alatt hatnak, hatástartamuk pedig fél nap körül mozog.

 

Mi a protokoll az egyes gyógyszereket tekintve?

Régi tévhit az, hogy a véralvadásgátlók szedésével fel kell hagyni a vérzéssel járó beavatkozások elvégzése előtt. Erre azonban már 2015 óta létezik egy MAÁSZT (Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság) és a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társaságának ajánlásával létrehozott protokoll.
Az ajánlás szerint rutinszerűen egyik típusú gyógyszer szedését sem kell felfüggeszteni! Szerencsére ma már egyre kevesebb páciens ül be úgy a fogorvosi székbe azzal, hogy ő jól tudja mit kell ilyenkor csinálni és már nem is szedi a gyógyszerét.
Nagyon fontos pontja a protokollnak a K-vitamin antagonisták esetében az INR érték (International Normalized Ratio) a kezelés előtti 24-72 órában történő ellenőrzése.
Amennyiben az INR 3,5 alatti értékkel bír, a beavatkozás a lehető leg atraumatiksabb módon, de elvégezhető. Ha az érték 3,5 feletti, konzultáció szükséges a kezelőorvossal, aki esetlegesen átállíthatja a pácienst LMWH szedésére. Amennyiben nem csökkenthető az INR értéke, intézeti ellátás javasolt.
A NOAC típusú gyógyszereket esetében az utolsó bevett adag utáni legkésőbbi időpontban kezeljük a pácienst. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az előzetes konzultáció alkalmával megkérjük az érintett beteget, hogy a reggeli adagját majd csak a beavatkozás után vegye be.
A trombocita agregáció-gátlók és a heparinok esetében nem szükséges előkezelés, viszont alapos lokális vérzéscsillapítás fejében végezhető el a beavatkozás.

https://aok.pte.hu/docs/fog/file/A_verzekeny_betegek_fogorvosi_ellatasa.pdf

 

Mely fogászati beavatkozásoknál kell különös tekintettel lenni a véralvadásgátlót szedő betegek esetében?

Az említett MAÁSZT ajánlás szerint a fogeltávolítás, feltárással járó fog-, illetve foggyökér-eltávolítás, gyökércsúcs-rezekció, parodontális szondázás, szupra- és szubgingivális fogkőeltávolítás, alveoluskorrekció, implantátum behelyezése, abscessus intraorális incíziója esetén kell alkalmazni a protokollokat.

 

Mi a teendő a kezelés után?

A véralvadásgátló gyógyszert szedő páciens ellátására már a szájsebészeti beavatkozás megkezdése előtt fel kell készülni és a pácienst tájékoztatni kell. A szájsebészetben műtéti terület gézlapos kompressziója javasolt 10-15 percig, valamint tranexámsavas (pl. Exacyl) öblögetés is ajánlott. A műtéti terület, vagy fogeltávolítás helyének varratokkal történő zárása gyakori, így a sebfelület összehúzásával a vérzést azonnal kontrolálni lehet. A páciensek tájékoztatása kitér arra, hogy gyógyulási időszakban kerülendő az acetilszalicilsav tartalmú fájdalomcsillapítók szedése, helyettük inkább a paracetamol, vagy codein alapú gyógyszereket érdemes alkalmazni.
A kezelés előtt páciensünket szóban és írásban is tájékoztatjuk a lehetséges szövődményekről, különös tekintettel az utóvérzések otthoni ellátási lehetőségeiről és korlátairól, valamint az intézeti/ügyeleti elérhetőségekről is.

Látható, milyen jelentősége van az első betegvizsgálatnak és az első találkozáskor történő anamnézis felvételnek. Mielőtt a fogászati kezelőszékben helyet foglal a páciens minden esetben kitérünk a véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazásának kérdésére. Fontos, hogy gyógyszerszedéséről pontos adatokat közöljön mindenki kezelőorvosával és a beavatkozás előtt mindig tájékoztassa a kezelőorvosát arról, hogy véralvadásgátló gyógyszert szed. Ha tudunk erről, akkor elő tudjuk készíteni a kezelést és biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen komplikációval nem kell számolnunk.

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!

 

Dr. Mészáros Csongor