Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Sokan úgy képzelik el a fogszabályozást, hogy amikor megtörténik a kellő elhatározás és felkeresnek egy erre specializálódott rendelőt az őket zavaró probléma megoldásának érdekében, már az első adandó alkalommal fogszabályozó készülékkel távoznak. Ez azonban nem ennyire egyszerű! Nagyon fontos a pontos kezeléstervezéshez az alapos és precíz dokumentáció elkészítése. A betegek számára ”láthatatlan” háttérmunka eredménye a végső célt és sikert biztosító kezelési terv megszületése.

Az alábbiakban összefoglaljuk, melyek is a fogszabályozás alapvető lépései.

 

1. Az első lépés egy személyes konzultáció

Előre egyeztetett időpontban történik az első konzultáció, amely során figyelembe vesszük a páciens igényeit, és az elérendő célt. Az alapos fogászati vizsgálat alkalmával sor kerül a funkcionális vizsgálatra is, felmérjük a szájhigiéniát és a fogak állapotát. Ahhoz, hogy egy fogszabályozó kezelést el lehessen kezdeni, alapfeltétel a tökéletes szájhigiénia és a meglévő szuvasságok, kérdéses, panaszos fogak ellátása, hiszen a készülék felhelyezését követően nehezítetté válik a tisztítás és egyéb fogászati ellátás kivitelezése (pl. fogtömés).

 

2. Második találkozás, dokumentáció

Ekkor fotókat, lenyomatokat valamint röntgeneket készítünk, mely mind elengedhetetlen eleme a diagnosztikának. Kiértékelésük hozzásegít a kezelési terv meghatározásához. Fontos, hogy ekkorra már rendezett szájhigiéniával és fogazattal rendelkezzen a páciens, mert ennek hiányában nem mehet végbe a dokumentáció.

 

3. Kezelési terv megbeszélése

Ekkor kerül sor a személyre szabott kezelési terv részletes megbeszélésére, az árajánlat ismertetésére. Ennél a lépésnél különösen nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációra, annak érdekében, hogy a páciens számára minden érthető és világos legyen. Ha a páciens beleegyezik a kezelésbe, elindul a készülékrendelés folyamata.

 

4. Az aktív kezelés kezdete: fogszabályozó készülék átadása, felhelyezése

A rögzített készülék felragasztása hosszabb idő, hiszen nagyon precíz munkát igényel, mivel a bracketek helye megszabja a fogak jövőbeli pozícióját. A fogszabályozó felhelyezésekor alkalmazott korszerű ragasztók védik a bracketek alatt a fogat, fluort adnak le, illetve a ragasztó egy speciális lámpa fényére azonnal megköt.
A fogszabályozó készülék felhelyezését követően olyan praktikus tanácsokkal látjuk el a pácienst, mint: milyen érzékenység várható, mit ehet fogszabályozóval, hogyan kell fogat mosni a fogszabályozó készülékkel, mi történik, ha valami leesik vagy szúr.
Rögzített fogszabályozó készülékkel rendelkező páciensek esetén biztosítani kell a rendszeres (havi) kontrollvizsgálatot.

 

5. A rendszeres kontrollvizsgálat fontossága

Készüléktől függően megfelelő rendszerességgel (multibracket rendszerek esetében általában havonta, kivehető készülékeknél 2-3 havonta) kerül sor a fogszabályozó aktiválására, beállítására. Ilyenkor ellenőrzés, szükség esetén ívcsere, elasztikus elemek, rugók felhelyezése történik. Az aktiválás után pár napos fogérzékenység léphet fel.
Fontos a páciensekkel megértetni, hogy a szájukban lévő készülék akkor is ”dolgozik”, ha a kezelőorvos nem látja, így a kimaradt ellenőrzések alatt kontrollálatlan fogmozgatás akár káros következményekkel is járhat!

 

6. A fogszabályozó kezelés befejezése

Amikor a kezelés elérte célját és létrejött a megfelelő fogérintkezés, a fogszabályozó szakorvos eltávolítja a készüléket. Ezt megelőzően vett lenyomatok alapján történik a fix retenciós készülék elkészítése, amely a levétel alkalmával kerül rögzítésre, általában szemfogtól szemfogig a nyelv felől alul és felül. Ez az ívdarab arra szolgál, hogy az elért állapotot megőrizzük. A fix retainerre ugyanúgy vigyázni kell, megfelelő tisztítást igényel. Ennek rögzítése után készül még egy-egy lenyomat, amelyre a fogtechnikus elkészíti a kivehető retenciós készüléket, amelyet éjszakánként kell hordani általában 1-1,5 évig az aktív fázis befejezését követően. A kezelés végén ismét fotók és befejező minták készülnek.
Bővebb információ a fogszabályozás utáni retencióról: https://dentoplant.hu/fogszabalyozas-utani-retencio.

 

7. A kezelés végeztével sem ”engedjük el a páciens kezét” – a passzív, retenciós fázis és annak ellenőrzése

A kivehető és fix retainerek ellenőrzése is fontos, hiszen ha bármi probléma van velük a fogszabályozó szakorvos korrigálni tud rajtuk, szükség esetén cserélni tudja őket. A retainer sérülésének időben történő felismerése és korrigálása segít megelőzni a fogak nem kívánt visszamozdulását. Fontos az elért eredmény nyomon követése, amelyet további felvételek elkészítésével és összehasonlításával is tudunk analizálni.

 

Dr. Vadász Anna
Fogszabályozó szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!