Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Teljes fogatlansággal élők esetén egy jól működő fogpótlástól nem csak az étkezés minősége, hanem egész megjelenésük függ. Így gyakori igény páciensek részéről, hogy rögzítsük a fogsort. Ugyanakkor sokan idegenkednek a fogbeültetéstől és nem egyszer hangzik el a konzultációk során, hogy a páciens nem szeretne komolyabb műtétet. Rögzíteni azonban csak stabil pillérhez -jelen esetben implantátumokhoz- lehet. Tehát amennyiben valaki rögzített fogsort szeretne, a műtét nem kerülhető el, ugyanakkor az alsó fogatlanság esetére már két implantátum egyszerű behelyezésével is kínálkozik korszerű megoldás.

Mikor készítünk lokátoros fogsort?

A kivehető fogpótlást legegyszerűbben implantátumokba behelyezett úgynevezett lokátor felépítményekkel lehet stabilizálni. A lokátor felépítmények az implantátumok gyógyulását követően kerülnek behelyezésre az implantátumokba. A fogpótlást pedig lenyomatvételt, vagy scannelést követően készítjük el. A lokátoros fogsor rögzítést napjainkban az alábbi indikációkkal alkalmazzuk:

  • alsó fogatlanság esetén, amikor az állcsont gerinc jelentősen sorvadt, a teljes kivehető fogsor rögzíthető minimum 2 db implantátummal (ideális esetben elegendő a 2 db fogbeültetés)
  • ideiglenes fogpótlásnak csontpótló műtétek gyógyulási időtartamára 1-2 impantátummal rögzített ideiglenes fogpótlás készíthető

Miért nem készítünk a felső fogívre is lokátoros fogsort?

Elméletileg lehetséges a felső fogsort is lokátorral rögzíteni, ugyanakkor ritkán szoktunk ilyen fogpótlást készíteni. Mivel az elhorgonyzási szabályok szerint a felső állcsonton biztosan nem elég 2 db implantátum a stabilizáláshoz, hanem ott már minimum 4 db implantátumra van szükség. Ez részben jelentős költségnövekedést okoz, részben pedig 4 db implantátumra a mai korszerű irányelvek szerint már inkább az All-on-4® felcsavarozható fogpótlást javasoljuk, ami egy rögzített, nem kivehető fogpótlás. Az All-on-4® koncepció pedig mind műszaki tartamában, mind pedig a költségek tekintetében egy magasabb kategóriát képvisel. https://www.nobelbiocare.com/en-int/all-on-4-treatment-concept

Mit nevezünk lokátor felépítménynek?

A lokátor egy speciális kétrészes implantátum felépítmény. Úgy kell elképzelni, mint egy rögzített patent. Két részből áll az egyik fele az implantátumon, míg a másik fele pedig a fogsorban van rögzítve. A lokátor pozitív elemeként (pátrix) az implantátum felépítménye szolgál. A rögzítő elem (mátrix) pedig a kivehető fogsor belsejében kap helyet. A belső részben elhelyezkedő műanyag gyűrűk biztosítják a súrlódást, melyek különböző erősségben állnak rendelkezésre és kopásuk esetén cserélhetők, utánrendelhetők.

Miért jó választás az implantátumon elhorgonyzott lokátoros fogsor?

Minden egyes fog elvesztésével az állkapocs csontmennyisége csökken. Mire valaki teljesen fogatlanná válik, a sorvadás sokszor anatómiai képleteket „közelít meg”: a felső fogsor esetében az arcüreg, az alsó állcsontban az idegcsatorna közelsége miatt sokszor nehézségekbe ütközik a megfelelő méretű implantátum behelyezése. A fogatlanná válás során a leépülés az állcsontokat más módon érinti. Amellett, hogy a csontmennyiség nem megfelelő, egy igen fontos probléma az is, hogy az állcsontok dimenziói és egymáshoz viszonyított helyzete is változik. Az implantátumok beültetésével célunk a fogpótlás stabilizálása, megtámasztása és a retenció fokozása, valamint az alveoláris atrófia (további csontlebontódás) megelőzése.

Lehetséges-e implantátumot beültetni a már meglévő teljes kivehető fogsor alá?

Igen, amennyiben a páciens már meglévő alsó és felső fogpótlásai stabilan meghatározzák a harapást és a fogsor nem régi, akkor a már elkészült teljes kivehető fogsor rögzítettségének fokozása érdekében van lehetőség implantátumok beültetésére. Ez esetben a meglévő pótlás átalakítására van szükség, melyet során a lokátor implantátumon rögzülő eleme kerül a fogsor nyálkahártya felöli részébe. A sebészi-protetikai tervezés elvégzése után a kivehető pótlás akár műtéti sablonként is szolgálhat. Általában a páciensekazonban már olyan fogsorral érkeznek, amelyek nem megfelelőek, a fogsor már nem illeszkedik megfelelően és ilyen esetben új fogpótlást is szükséges készíteni.

Mi a lokátoros pótlás elkészítésének menete ?

Amennyiben nincs szükség fogeltávolításokra, akkor a tervezést követően azonnal beültethetőek az implantátumok. Ha esetleges fogeltávolításokra van szükség, akkor 4-6 hónap gyógyulási idő következik, amely kivárása után CBCT felvételt készítünk. A 3 dimenziós CBCT felvétel segítségével a behelyezésre kerülő implantátumok méretét és pontos pozícióját határozzuk meg. Alsó fogatlan állcsont esetén az oldalsó metszők, a szemfogak és a premolárisoknak megfelelő pozíció javasolt behelyezésre 2 implantátumos megoldás esetén. Ehhez a még pontosabb végeredmény érdekében egyes esetekben sebészi sablon készítésére is sor kerül, ami már a protetikával és a csontkínálattal összehangolva segíti a lehető legpontosabb implantátum behelyezést.
Az implantátumok behelyezése után 3-4 hónappal megtörténik a felnyitás és a gyógyulási csavar behelyezése. Az ínyformázó csavarok után lenyomatvételi fejeket helyezünk az implantátumra, majd lenyomatot készítünk. A fogtechnikai laboratóriumban több munkafázis után elkészül a fogpróba, majd a kész fogsor, benne a felépítményre illeszkedő „patenttel”.
(forrás: ITI.org)

Hogyan gondozzuk az elkészült fogpótlást és a beültetett implantátumokat?

Az implantátumok gondozása kiemelt figyelmet igényel, hiszen az implantátum körüli kisebb keringési rendszer csökkent védekezést biztosít egy természetes fogéhoz képest.
Az implantátumok hosszútávú sikerességének eléréséhez szükséges gondozásról egy korábbi blogcikkünkből részletesebben is olvashatnak: https://dentoplant.hu/az-implantatumok-korszeru-gondozasa-es-az-implantatumok-higieniajanak-fontossaga

A fogsor gondozása nagyban hasonlít a teljes fogsorral kapcsolatos teendőkhöz.
A pótlást tisztítani mosószerrel, szappannal, vagy csak langyos vízzel kell, fogkrémmel dörzsölni nem szabad, hiszen az abrazív anyagokat tartalmazhat, így az akrilát pótlást felszínét porózussá teszi.
Fontos a rendszeres fogorvosi kontroll, mely során az esetleges frikció csökkenést és az alábélelés szükségességét kiszűrhetjük, megelőzve ezzel a későbbi komplikációkat, esetleges implantátumvesztést. Rendelőnk személetében kiemelt helyet kap a fenntartó terápia, jól szervezett parodontológiai és implantátum gondozási rendszert működtetve.

Remélhetőleg olvasónknak nem lesz szüksége lokátoros fogpótlásra, de a családban és rokonságban élnek olyan idős emberek, akiknek életminőségén korszerű módszerekkel lehet javítani, gondolj rájuk!

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!

Dr. Maráz Kinga Dr. Dento-alveoláris sebész szakorvos
Mészáros Csongor
Dento-alveoláris sebész szakorvos jelölt