Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A korona az egyik legegyszerűbb fogpótlás, amely egyetlen fog helyreállítására szolgál. Nem foghiányt pótlunk vele, hanem egy meglévő fog koronájának jelentős mértékű hiányát restauráljuk. A fogkoronát az előkészített fog meglévő részére – a korona anyagától függően – speciális ragasztócementekkel rögzítjük. Korona készülhet egyetlen beültetett implantátumra is, ilyenkor különféle felcsavarozható megoldások közül választhatnak pácienseink. Jelen cikkünkből a saját fogakra készülő koronákról tudhatnak meg részleteket.

 

Milyen esetekben szükséges koronát készíteni?

A korona olyan esetekben lehet megoldás, amikor egy fogból jelentős foganyag mennyiség hiányzik és a meglévő részt már nem lehet, vagy nem biztonságos töméssel, vagy betéttel ellátni. A korona, mint fogpótlás készülhet természetes fogra, ami lehet élő fog, vagy gyökérkezelt fog is. Ha viszont már elvesztettünk egy fogat, akkor a helyére beültetett implantátumra is helyezhetünk koronát.

Korona készítése javasolt az alábbi esetekben:

 • Olyan élő fogak esetében, melyek szerkezete jelentősen meggyengült, jelentős darab. hiányzik szuvasság vagy törés miatt és felépítése töméssel vagy betéttel nem lehetséges.
 • Olyan gyökérkezelt fogak esetében, melyek szerkezete jelentősen meggyengült, jelentős darab hiányzik.
 • Gyökérkezelt frontfogak, melyen látható repedések húzódnak.
 • Esztétikai okokból, a frontfogak jelentős elszíneződése miatt.
 • Implantátumra helyezett korona, mikor egy hiányzó fog pótlását fogbeültetéssel oldjuk meg.

 

A korona fogpótlások fő típusai:

1. Természetes fogra készülő korona: szuvas, letört, súlyosan destruált fog koronai részének pótlására szolgáló fogpótlás.
2. Korona implantátumra: A szóló implantátumokra készülő koronák közül napjainkra a felcsavarozható megoldásokat részesítjük előnyben. Az implantátumra felcsavarozható koronákról egy korábbi blogcikkünkből tájékozódhatnak részletesen. https://dentoplant.hu/a-szolo-foghianyok-protetikai-megoldasa

 

Milyen anyagból készülhet a korona?

A legkorszerűbb koronák ma már fémet nem tartalmazó kerámiákból készülnek. Több típus közül választhatunk, részben mechanikai stabilitás, részben az esztétikai elvárásoktól függően. A legpontosabb koronák napjainkban CAD CAM rendszerrel készülnek. A fémet tartalmazó koronafajták közül az arany-kerámia koronák még igen pontos megoldások lehetnek.

A korona készítésének menete:

 • Első alkalommal a pácienssel részletesen átbeszéljük, milyen típusú koronát fogunk készíteni. Ezek alapján készül el a kezelési terv és az árajánlat.
 • Az első kezelés alkalmával a fogorvos helyi érzéstelenítésben előkészíti a fogcsonkot, azaz preparálja a kiválasztott korona típusának megfelelően. Olyan fog esetében, amelyből jelentős darab hiányzik szükség lehet csonkfelépítésre, vagy csapozásra is annak érdekében, hogy a fogcsonk mechanikailag biztonságos alapot nyújtson a koronának. Az első kezelés során történik a lenyomatvétel, majd a lecsiszolt csonkra azonnali ideiglenes koronát készítünk, hogy ezzel is védjük a fogat az átmeneti időszakban.
 • A fogtechnikus néhány nap alatt elkészíti a koronát.
 • Ezt követően következik a vázpróba, nyerspróba kérdése. Problémásabb, nehezen hozzáférhető, vagy jelentős felépítésen átesett fogaknál a kezelőorvos lehet, hogy kér vázpróbát, melynek során a korona „sapka” próbája történik meg. Ilyenkor ellenőrizzük az alapok pontos illeszkedését. Nyerspróbát kiemelt esztétikai területre készülő front koronáknál kérünk, amikor a már majdnem kész, de még a végső égetés előtt ellenőrizzük a formai adottságokat.
 • Majd a korona végleges ragasztása történik.
 • Az elkészült koronát kontroll vizsgálaton ellenőrizzük.

 

A korona készítése fájhat?

Mivel a koronához történő preparálást érzéstelenítésben végezzük, a kezelés fájdalommentes.

 

A korona felhelyezését követő időszakról:

A korona átadását követően 1-2 hétig normális lehet a friss fogpótlás érzékenysége.

 

A korona színének meghatározása:

A fogpótlások színét megfelelő fényviszonyok mellett a rendelőben is meg lehet állapítani. A fogszín meghatározására szolgáló egyköz a fogszínkulcs. Ennek segítségével lehet behatárolni, milyen színtónusba sorolhatók a páciens meglévő fogai. Olyan eset is lehetséges, amikor valaki a meglévő fogainak színével nincs megelégedve, világosabbat szeretne. Ilyenkor a fogpótlás készítése előtt elvégezhető a fogfehérítés, majd ezt követően készítjük el a koronát. Speciális fogszín megállapítását a fogtechnikai laboratóriumban végzik.

Rendelőnkben alapos vizsgálat elvégzése után az Ön igényei szerint készítjük el a kezelési tervet, a minőségi eredmény elérése érdekében.

 

Dr. Maráz Kinga
Dentoalveoláris szájsebész szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!