Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Azaz mindent az implantátumra felcsavarozható koronákról

A mai korszerű implantátumra készülő koronák felcsavarozhatók. A technikai fejlődéssel elhagyjuk a régi, ragasztással történő rögzítési módszert. Esztétikai zónába, frontfogak pótlására a legmagasabb esztétikai követelményeknek megfelelő és egyedileg formázott Procera® koronákat, míg hosszabb hidak megvalósításához a Procera®, On1™, vagy fémkerámia megoldásokat javasoljuk.

 

Miért jobbak implantátumokra a csavar rögzítésű koronák?

A csavarrögzítéssel kiküszöbölhető a ragasztott felépítmények rögzítéséhez használt ragasztóanyag által okozott gyulladás, amit a koronaszél mentén túlfolyó cement okozhat. A ragasztócement hosszú távon az implantátum körüli szövetek pusztulásához vezethet. További előnye, hogy a csavarrögzítés lehetőséget ad arra, hogy a rögzített pótlást szükség esetén le lehet “szerelni” és tisztítani, ellenőrizni lehet olyan területeken is ahol egyszerűen nem férünk hozzá. A felcsavarozható fogpótlást levéve a fogtechnikus tudja korrigálni pl.: a kerámiafelület repedését, vagy egyéb ritkán előforduló sérüléseket.

 

Nobel Procera® egyedi ASC csavarozású koronák

Rendelőnkben évek óta alkalmazzuk a Nobel Biocare™ által kifejlesztett ASC csavarozású Procera™ felépítményeket. Ez a legkorszerűbb implantátumra készülő olyan korona típus, ami lehetővé teszi a frontfogak koronáinak „rejtett rögzítését “. A Procera® koronákat alkalmazhatjuk mind a frontfogak, mind az őrlőfogak területén. Kimagasló esztétikai tulajdonságai és egyedisége miatt a frontfogak pótlására minden esetben ezt a megoldást ajánljuk. Stabilitása, rögzítettsége pedig a rágófogak pótlására is alkalmassá teszi.
A csavarrögzítéssel kiküszöbölhető a ragasztott felépítmények rögzítéséhez használt ragasztóanyag által okozott gyulladás, ami hosszú távon szintén az implantátum körüli szövetek pusztulásához vezethet.
A koronák csavarrögzítését az ASC betűszó jellemzi: Angulated Screw Channel, azaz „kanyarcsavaros” vagy szögben történő csavarozási eljárás, ami 25° szögkorrekciót enged meg a javunkra. Apróságnak tűnik, azonban a szögben történő csavarozás lehetőséget teremt arra, hogy a rögzítőcsavar egy frontfognál a belső oldalra kerüljön, vagy egy felső körhídnál is esztétikusan a belső oldalra kerüljön a csavarbemenet. A csavarbemenet zárására már olyan esztétikus rétegezési technikákat alkalmazunk, mellyel teljesen eltüntethető a koronában lévő nyílás.

 

Nobel Procera® koronák alkalmasak:

  • szóló koronák készítésére,
  • frontfogak esztétikus pótlására,
  • őrlőfogak pótlására,
  • rövid hidak készítésére,
  • körhidak rögzítésére.

 

Nobel Biocare On 1™ rendszere

A Nobel On1™ rendszerének nagy előnye, hogy olyan felcsavarozható fogpótlás készítését teszi lehetővé, ami a műtét után védi az ínyt a sérülések lehetőségétől. Az On1 elsősorban alkalmas a rágófogak pótlására készülő szóló koronák és hidak rögzítésére, azonban frontfogak pótlására nem ezt a rendszert ajánljuk. A csavar rögzítés további előnye, hogy a fogpótlás levehető, tisztítható és javítható.
A Nobel Biocare On1™ koncepciója védi az implantátum körüli szövetek épségét azzal, hogy már a fogbeültetés műtét alkalmával behelyezésre kerül

A Nobel On1™ rendszerének nagy előnye, hogy olyan felcsavarozható fogpótlás készítését teszi lehetővé, ami a műtét után védi az ínyt a sérülések lehetőségétől. Az On1 elsősorban alkalmas a rágófogak pótlására készülő szóló koronák és hidak rögzítésére, azonban frontfogak pótlására nem ezt a rendszert ajánljuk. A csavar rögzítés további előnye, hogy a fogpótlás levehető, tisztítható és javítható. 

A Nobel Biocare On1™ koncepciója védi az implantátum körüli szövetek épségét azzal, hogy már a fogbeültetés műtét alkalmával behelyezésre kerül az On1™ Base köztielem. Ez a véglegesen becsavarozott elem, a későbbi fogpótlás készítésének mozzanatait az íny szintje fölé emeli. A rendszer alkalmazásával megspórolunk egy implantátum felnyitó műtétet, valamint a lenyomatvétel és a próba során történő kezelések már az íny szintje fölött történnek, ezzel is kikerülve annak sérülését. , a későbbi fogpótlás készítésének mozzanatait az íny szintje fölé emeli. A rendszer alkalmazásával megspórolunk egy implantátum felnyitó műtétet, valamint a lenyomatvétel és a próba során történő kezelések már az íny szintje fölött történnek, ezzel is kikerülve annak sérülését.

(Forrás: Wang QQ, Dai R, Cao CY, et al. One-time versus repeated abutment connection for platform-switched implant: A systematic review and meta-analysis. PLoS One 2017;12(10):e0186385.)

Részletes információk a Nobel On1 koncepcióról: https://www.nobelbiocare.com/en-int/on1-concept

 

Nobel Biocare On 1™ koronák alkalmasak:

  • szóló őrlő és kisőrlő koronák készítésére,
  • rövid hidak készítésére a rágóterületen.

 

Multiunit bázisra felcsavarozható hidak és az All on 4™

A multiunit az egyik legrégebb óta sikerrel alkalmazott felcsavarozható köztielem bázis. Kizárólag több tagú hidak rögzítésére alkalmas, azaz esztétikai és szóló foghiányok pótlására nem kifejezetten. Multiunit rendszerrel rövidebb, vagy hosszabb hidakat és az All on 4™ fogpótlásokat rögzítjük. Alkalmas tengelyállás korrekcióra is.

Azt, hogy a fenti technikák közül melyiket alkalmazzuk, egy alapos vizsgálatot követően minden alkalommal páciensünk egyedi esete dönti el. Az eredmény pedig garantáltan tartós, esztétikus fogpótlás lesz, amellyel pácienseink hosszú éveken keresztül elégedettek lehetnek.

Ha többet szeretne tudni a témáról, olvassa el alábbi blogcikkeinket is:

Dr. Maráz Kinga
Dento-alveoláris sebész szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!