Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A gyökérkezelés kiváló megoldás az erősen sérült fogak kezelésére abban az esetben, ha a fogbél (pulpa) megfertőződött, elhalt, vagy a szuvasodás olyan kiterjedt, hogy azt nem lehet töméssel helyreállítani. A saját foganyag megőrzése érték, így mindenképp érdemes a fog megtartása érdekében a gyökérkezelést elvégezni. A gyökérkezelés megmenti a fogat a fogeltávolítástól és lehetővé teszi a páciens számára, hogy hosszabb ideig megőrizhesse természetes fogait.

 

Mi történik gyökérkezelés során?

A gyökérkezelés során a fertőzött szövetek eltávolításra kerülnek a fog belsejéből. A fog gyökércsatornáinak alapos fertőtlenítését követően egy speciális töméssel töltjük ki az így keletkezett üres teret. A gyökértömést követően kerülhet sor a fog koronájának felépítésére.
A professzionális helyi érzéstelenítési technikáknak köszönhetően a kezelés teljesen fájdalommentes.

 

A gyökérkezelés előkészítése

Diagnózis: A pontos diagnózis ismeretében a kezelés is mindig sikeresebb. Ennek felállításához röntgenfelvételt és nagy felbontású endo CBCT felvételt készítünk. A nagy felbontású 3 dimenziós CBCT felvételen a legapróbb részletekig vizsgálható a gyökércsatorna szerkezete, lefutása és a fog körül található csont szerkezete.

Érzéstelenítés: Helyi érzéstelenítést alkalmazunk, hogy a kezelés teljesen fájdalom- és kellemetlenségektől mentes legyen pácienseink számára.

Izolálás: A munkaterület tisztántartásáért egy úgynevezett izoláló gumit, azaz kofferdám izolálást helyezünk fel, ami nemcsak a beavatkozás környezetét tartja tisztán, hanem a pácienst is védi a tisztító hatású átöblítőszerek lenyelésétől.

Ha többet szeretne tudni a kofferdam izolálásról, olvassa el korábbi blogcikkünket:
https://dentoplant.hu/kofferdam-izolacio

 

A gyökérkezelés fő lépései

Megnyitás (trepanálás): Kis nyílást készítünk a koronán, hogy hozzáférjünk a gyökércsatornákhoz.

Exstirpálás: Eltávolítjuk a fertőzött fogbél szöveteket.

Gyökércsatorna megmunkálása: A gyökércsatorna megmunkálása során alaposan megtisztítjuk a gyökércsatornákat és ezáltal eltávolítjuk a szöveteket megfertőző baktériumok legnagyobb százelékát is.

Gyökércsatorna fertőtlenítése: A gyökércsatornák fertőtlenítését a szakirodalomban elfogadott protokollokhoz igazodva végezzük különböző fertőtlenítő folyadékokkal.
Gyógyszeres gyökércsatorna zárás: Abban az esetben, ha a gyökérkezelést több ülésen végezzük, gyógyszeres zárást helyezünk a megtisztított csatornába, hogy az elpusztítsa a fennmaradó baktériumok toxinjait, ezzel azok aktivitását is csökkentjük és ideiglenes töméssel lezárjuk a fogat.

Végleges gyökértömés: A következő látogatás során a gyógyszert és az ideiglenes tömést eltávolítjuk, és a gyökérkezelt csatornákat speciális gyökértömő anyaggal látjuk el.

A fog felépítése, tömése: Végül töméssel, betéttel vagy koronával látjuk el a fogat, a sérülés mértékétől függően. A gyökérkezelt fogak részben a keringés hiánya, részben pedig a foganyagveszteség mértéke miatt mechanikailag sérülékenyek, törékenyek. A repedések, törések megelőzése miatt javasolt a gyökérkezelt fogak biomimetikus szemlélettel való megerősítése és felépítése. Bizonyos esetekben a fogorvos javasolja a csücskök (rágófelszín) fedését, hogy elkerülje a mechanikai gyengülés okozta esetleges problémákat. Gyökérkezelt fogak helyreállítására leggyakrabban overlayt, azaz betét típusú indirekt tömést készítünk.

 

Mire számíthat a páciens gyökérkezelés után?

Mint minden fogászati beavatkozást követően közvetlenül a gyökérkezelés után a fog és a környező terület érzékeny lehet, amely fájdalomcsillapítókkal preventíven kezelhető. A végleges gyökértömés után pár napig tompa érzés, vagy ráharapási érzékenység, jelentkezhet, azonban ezek a panaszok 1-2 hét alatt elmúlnak. Nagy kiterjedésű fertőzés, gyulladás kezelése esetén elhúzódóbb diszkomfort érzés állhat fent akár 1-2 hónapig is.

 

Mikor sikeres a gyökérkezelés?

A fájdalommentes gyökérkezelést követő rendszeres fogászati utógondozással a megmentett fogak egy életen át megtarthatók. A szájhigiéniára azonban fokozottan oda kell figyelnünk.
A Dentoplant Fogászati Rendelőben olyan gondozási rendszer működik, melynek során a gyökérkezeléseket a fél éves kontroll vizsgálatok alkalmával újra ellenőrizzük. A gyökérkezelés sikeressége a fél éves kontrollvizsgálatok alkalmával már eldönthető, ekkor még időben lehet dönteni arról, hogy esetlegesen szükséges-e kiegészítenünk a terápiát. Ezt követően évente várjuk vissza pácienseinket professzionális szájhigiéniás kezelésre.

Ha többet szeretne tudni a gyökérkezelésről, olvassa el alábbi blogcikkünket is:
http://dentoplant.hu/szolgaltatasok/gyokerkezeles

 

Dr. Néma Viktória
Endodontus szakorvosjelölt

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!