Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Az egészséges fogágy egy olyan alap, ami nélkül sem tartós esztétikai eredmény, sem hosszú távon jól működő fogpótlás nem tartható fent. Így nem túlzás azt mondani, hogy a megfelelő szájápolási rutin elsajátítása és alkalmazása munkánk hosszú távú eredményességének egyik záloga.

A szegedi Dentoplant Fogászati Rendelő megelőző szemléletével kiemelkedik a hazai fogászatok sorából, ugyanis rendelőnkben a minőségi szájsebészeti, parodontológiai és implantológiai munkánk mellett Dobó Huanita dentálhigiénikus kollégánk vezetésével egy egyedülálló gondozási programot is megvalósítunk. Egyéni szájhigiéniás programunk keretében iTOP (Individually Trained Oral Prophylaxis ) minősített vezető dentálhigiénikusunk a legkorszerűbb szájápolási tanácsokkal látja el el pácienseinket.

Dobó Huanita dentálhigiénikus kollégánk blogcikkéből megismerkedhet a dentálhigiénia fogalmával, illetve átfogó képet kaphat személyre szabott szájhigiéniás programunk működéséről és a dentálhigiénikusok professzionális munkájáról is.

 

Mit nevezünk dentálhigiéniának?

A dentálhigiénia a szájüreg egészségének a védelme érdekében végzett oktatás, prevenció és szájhigiéniás kezelés. Olyan komplex szemléletet jelent, melynek elsődleges célja, hogy megteremtsük a szájüreg tisztaságát és elkerüljük a fertőzéseket. A hagyományos dentálhigiéniás kezelések közé elsősorban a szájhigiénia személyre szabott betanítását, a fogkőeltávolítást, polírozást, EMS Airflow profilaxis kezeléseket, valamint az íny- és tasakkezeléseket soroljuk.

Ugyanakkor a helyes szájápolás mindenkinél egyedi kihívásokat tartogat, így fontos eleme a dentálhigiénikus munkájának a tanácsadás és az egyedi, személyre szabott szájhigiénia kialakítása is.

 

Egyéni szájhigiéniás program

Az egyéni szájhigiéniás programot a specialista fogorvos és a dentálhigiénikus közösen alakítják ki. Mivel minden eset más és más, így csak egy személyre szabott program lehet elég alapos ahhoz, hogy hosszú távon az egészséges fogágy fenntartását támogassa. Ennek során felhívjuk a páciens figyelmét a nehezen tisztítható „kritikus” területekre, melyek időről-időre visszatérő gyulladásos panaszokat okoztak.

Más tisztítási technikát igényelnek a hidak, fogpótlások, más eszközöket kell használnia azon páciensnek, aki implantátummal él, és másként szükséges tisztítani az ínyplasztikán átesett fogakat is. Csak egy közös vonás van az előbb felsoroltakban, mégpedig az, hogy hozzáértő szakértelemmel kell kiválasztani és betanítani a tisztításukhoz használandó technikákat.

 

Melyek a dentálhigiénikus feladatai?

A dentálhigiénikus feladata a fogak és az íny egészségének megőrzése, tehát az egészséges szájhigiénia kialakítása.

Főbb feladatai:

 • Szájhigiénés tanácsadás
 • Speciális szájápolási eszközök megismertetése és bemutatása (Instruálás)
 • Motiválás
 • Fogkő-eltávolítás
 • Professzionális szájhigiénés kezelések:
  • EMS – irányított biofilm terápia
  • Lézerekezelések – Photodinámiás therápia
 • Szájhigiénia visszaellenőrzése és újra betanítása
 • Fogfehérítés
 • Fogágybetegek gondozási programjának vezetése

 

Mit nevezünk Recall-nak?

A recall angol eredetű szó, amely visszahívást, visszarendelést jelent. A fogászatban ez megegyezik a páciens megfelelő időszakonkénti visszarendelésével, a gondozással. Egy kezelés sorozat lezárását követően nem veszünk véglegesen búcsút páciensünktől, hanem a kezelés típusától és a páciens állapotától függően rizikóanalízist végzünk. Fogágybetegsék esetén ezt a rizikóbesorolást a berni Egyetemen alkalmazott risk assessment koncepció szerint végezzük.
https://www.perio-tools.com/pra/en/

A rendelőnkben végzett fogbeültetéseket követően évente, előrehaladott fogágybetegség kezelését követően félévente, súlyos alapbetegség, vagy fogágybetegség mellett 4 havonta végzünk professzionális szájhigiéniás tisztítást. A gondozási program a biztosítéka annak, hogy a páciens és az orvos is hosszú távon elégedett lesz az eredménnyel. A gondozás a páciens szempontjából a legfontosabb befejező fázisa egy lezárt kezelésnek.

 

EMS

Az irányított biofilm terápia (Guided Biofilm Therapy®) a dentálhigiéniai kezelések legmodernebb változata, a jelenlegi leghatékonyabb szájhigiéniás technika Európában. A kezelés célja az íny feletti és íny alatti biofilm (baktériumok) rendkívül alapos, de kíméletes és fájdalommentes eltávolítása. Az irányított biofilm kezelés egy kockázatértékelésen alapuló, nyolc lépésből álló kezelési protokoll, mely a szájüreg egyensúlyát és hosszútávú egészségét segít fenntartani. Minden esetben alapos állapotfelméréssel és személyre szabott kockázatértékeléssel kezdődik.
Részletes információk: https://dentoplant.hu/innovacio-a-szajhigieniaban-a-dentoplant-fogaszaton

 

Lézerkezelések

A lézer egy nagy energiájú fénynyaláb, melynek speciális fizikai tulajdonságaiból adódóan kíméletesen lehet a fogágyat és a fogakat kezelni.

Főbb alkalmazási területei:

 • sebgyógyulás elősegítése műtétek, fogeltávolítás után
 • Herpes simplex korai kezelése
 • Antimicrobial Photodynamic Laser Therapy (ADPT)
 • fogágybetegség gondozása
 • fogágytasakok műtéti kezelése
 • implantátumok tisztítása, fertőtlenítése, gondozása.

 

Implantátumok korszerű gondozása

Az implantátum hosszú távú sikeressége nagyban függ a megfelelő szájhigiénia kialakításától. A dentálhigiénikus sokat segít egy szájsebésznek abban, hogy a rendszeres kontroll és szájhigiéniai kezelések során ellenőrzi az implantátumok melletti íny állapotát és jelzi a kezelőorvosnak, amennyiben kis eltérést észlel. Az implantátumok körüli gyulladás kezdeti fázisát periimplantitisnek nevezzük, amely még csupán az implantátumot körülvevő íny gyulladását jelenti. Ha ezt a dentálhigiénikus időben jelzi a kezelőorvosnak könnyen kezelhető és megoldható a gyógyulás.

Az implantátumra készített fogpótlások sokkal alaposabb gondozást igényelnek, mint gondolnánk. Ezért ilyen esetekben rendelőnkben a speciális tisztítási trükkök betanításán túl kifejezetten implantátumok tisztítására kifejlesztett eszközökkel dolgozunk. Szerencsére már minden fogorvos kolléga tudja, hogy az implantátumok tisztítása hagyományos fém eszközökkel tilos, mert olyan sérüléseket okoznak a implantátum nyaki felületén, ami a lepedék lerakódásának nagyban kedvez, és ez végső soron gyulladáshoz vezethet.

Az implantátumok tisztításához kifejezetten erre kialakított, csúcstechnológiájú teflonbevonatú fejeket használunk a piezo fogkőeltávolító készülékhez, így az implantátumokat gyengéden, ám mégis hatékonyan tudjuk tisztítani.

Az implantátumok hosszú távú követését is a dentálhigiénikus végzi. A beültetett implantátumok kontrolljának kritériumaira elsőként Prof. Albrektsson tett tudományos javaslatot, melynek menete ma is jól alkalmazható, kiegészítve az azóta aktuális nemzetközi guideline-okkal.

Implantátumos fogbeültetések követésének első lépése, hogy röntgenfelvételt készítünk a beültetett és becsontosodott implantátumról, majd amikor a fogpótlás rákerül közvetlenül, illetve egy következőt arra 1 évre. A fogbeültetést követő években a terhelés hatására a kezdeti csontmintázat mindig változik, de ennek állapotát évről-évre követjük. A követés a radiológiai vizsgálat mellett természetesen szondázást és az íny állapotának vizsgálatát is magába foglalja.

Összegezve, munkánk hosszú távú eredményességének feltétele az Ön szép és egészséges mosolya. Ennek alapja, hogy pácienseink dentálhigiénikus kollégáink segítségével elsajátítsák az esetüknek megfelelő fogmosási és szájápolási technikát egyéni szájhigiéniás programunk keretében.

 

Dobó Huanita
a Dentoplant Fogászati és Implantológiai Rendelő vezető dentálhigiénikusa

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!