Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Az ínygyulladás az egyik leggyakoribb szájüregi betegség, kezeletlenül akár fogágybetegséghez is vezethet. Sokáig csak kevés tünettel jelentkezik, ennek ellenére vannak apró jelek, amelyek kialakulására figyelmeztetnek. Hogy melyek ezek?
Dr. Maráz Kinga tollából született blogcikkünkből átfogó információt kaphat az ínygyulladásról, annak okairól, típusairól és tüneteiről és professzionális kezelési lehetőségeiről is olvashat!

 

Mit nevezünk ínygyulladásnak?

Az ínygyulladás a fogakat körülvevő íny felületes gyulladása, amely általában jól reagál a kezelésre. Az időben észrevett ínygyulladás még csak az íny felszínét érinti, ha azonban kezelés nélkül hagyjuk és nem fordulunk fogorvoshoz, akkor a legegyszerűbb gyulladás is tovább terjedhet a fogágy mélyebb rétegei felé. Ennek következménye akár egy destruktív fogágybetegség is lehet. Leggyakrabban az ínyszél mentén felhalmozódott dentális plakk, azaz a lepedék okozza, de ismertek nem plakk okozta ínygyulladási formák is. Kialakulásában szerepet játszhatnak különböző szisztémás faktorok, hormonális tényezők, előidézhetik gyógyszerek, specifikus bakteriális, vírusos, gombás fertőzések, okozhatják lokális okok is, mint a nem megfelelően záródó, pontatlan koronaszél.

 

Melyek az ínygyulladás tünetei?

 • Az ínygyulladás legfőbb tünetei közé tartozik:
 • ínyvérzés
 • ínyduzzanat, púp, pukli
 • lüktető fájdalom, érzékenység
 • fájdalom étkezéskor, rágáskor
 • rossz lehelet
 • vörös íny (a gyulladás következtében kialakult színváltozás)
 • lila íny (a gyulladás következtében kialakult színváltozás)
 • íny kontúrjának változása pl.: lecsapott papillák,
 • az íny visszahúzódása
 • felület változás pl. „lepedékes” íny, foltos felület, lebenyezett, burjánzó felszín.

 

Miért fontos az ínygyulladás időben történő kezelése?

..hogy megelőzzük a fogágybetegséget

Az ínygyulladás megelőzhető. Kezdetben még csak a fogakat körülvevő szövetek felszíni gyulladásos folyamata zajlik. A leggyakrabban előforduló, plakk okozta ínygyulladás szájhigiéniás kezeléssel teljesen gyógyítható. A gyulladás kezelés nélkül azonban a mélybe terjedhet és innentől már fogágybetegségről beszélünk. Ha kialakul a fogágybetegség, az már speciális kezelést igényel.

 

…hogy időben észleljünk egyéb belgyógyászati megbetegetgedéseket

Érdemes odafigyelnünk ínyünk egészségére, mert egyes esetekben belgyógyászati kórképre is figyelmeztethet. Súlyos megbetegedések korai tünete lehet (pl.: leukémiás betegnél). Ezeket az elváltozásokat általános tünetek (láz, rossz közérzet) is kísérik. Ránézésre nem lehet elkülöníteni az általános ínygyulladástól, így a pontos diagnózis felállításához vérképre és belgyógyász specialista közreműködésére is szükség lehet.

 

…hogy minél előbb meggyógyítsunk egy gyulladásos folyamatot

A szervezetünkben zajló lassú gyulladásos folyamatok teljes szervezetünk egészének működését befolyásolják.
(Fotók forrása: https://www.periodontal-health.com/periodontitis/)

 

Ínygyulladás a terhesség alatt

Terhesség során a megemelkedett hormonszint hatással lehet az íny állapotára. Az íny szövete fellazul, duzzadtabbá válik és a sérülésekre, gyulladásra is érzékenyebben reagál. Ilyenkor fokozottabb gyulladásos folyamatot indíthat el a fogakon felhalmozódó lepedék. Ez további ínyduzzanatot és ínyvérzést okozhat, és elősegítheti a sokkal komolyabb fogágybetegség kialakulását.

Szakirodalmi adatok támasztják alá, hogy összefüggés van a fogágybetegség és terhességi komplikációk között. Sajnos egy elhanyagolt fogazatú, ínygyulladásban szenvedő terhes nő esetén lényegesen nagyobb a rizikója annak, hogy a keringő toxinok és gyulladásos mediátorok miatt koraszülés következzen be, vagy egy alacsony testsúlyú csecsemőnek adjon éltet.

 

Hogyan előzhető meg?

Rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat

Amennyiben nincsenek panaszai, akkor is érdemes fogorvosát felkeresni rendszeresen szűrővizsgálat céljából. Felnőtteknek évente, gyermekeknek félévente javasoljuk a rendszeres kontrollt. További problémákat előzhet meg azzal, hogy gondot fordít fogai és ínye egészségére.

 

Megfelelő szájhigiénia

Kérje ki fogorvosa, vagy egy szájhigiénikus tanácsát arról, hogy milyen egyéni szájápolási módszer lehet a leghatékonyabb. Általános szabály, hogy naponta kétszer mosson fogat kézi vagy gépi fogkefével, lehetőleg használjon antibakteriális fogkrémet és rendszeresen használjon fogselymet vagy fogköztisztító kefét.

Az egyéni szájhigiéniás programot a specialista fogorvos és a dentálhigiénikus közösen alakítják ki. Mivel minden eset más és más, így csak egy személyre szabott program lehet elég alapos ahhoz, hogy hosszú távon az egészséges fogágy fenntartását támogassa. Ennek során felhívjuk a páciens figyelmét a nehezen tisztítható „kritikus” területekre, melyek időről-időre visszatérő gyulladásos panaszokat okoztak.

 

Professzionális szájhigiéniás kezelések

 1. Az első szájhigiéniás kezelés alkalmával állapotfelmérést, és parodontológiai státuszfelvételt végzünk. Az alsó és felső fogsoron teljes ultrahangos fogkőeltávolítást, tisztítást alkalmazunk, majd speciális kézi műszerekkel dolgozzuk át a kezelt felületeket. Ezt követően a fogfelszíneket abrazív pasztával és speciális kefékkel, gumiharangokkal polírozzuk. A sima felszínek csökkentik a lepedék megtapadásának lehetőségét. Akinél nem a fogkő, hanem inkább az elszíneződés okozta lerakódás a jellemzőbb, már az első alkalommal is ajánljuk a nagynyomású „Kavo Prophy Mate Neo” sópolírozást, vagy EMS kezelést.
  Részletes információk az EMS kezelésről: https://dentoplant.hu/innovacio-a-szajhigieniaban-a-dentoplant-fogaszaton.)
 2. A második szájhigiéniás ülésre az ínygyulladás már javul, a duzzadt íny visszahúzódik, így ekkor ultrahanggal már olyan területekről is eltávolítható a fogkő, melyeket az előző kezelés alkalmával nem lehetett elérni. A fogfelszíneket abrazív pasztával és speciális kefékkel, gumiharangokkal simára polírozzuk. Ezt a kezelést is kiegészítheti az „Prophy Mate neo” sópolírozás, melynek során ízesített sóval nagy nyomással fújjuk át a felszíneket.
  A kezelési sorozat befejeztével pácienseinket felvesszük egyéni szájhigiénes programunkba. Fogágybetegségek parodontális kezelésének befejeztével a berni rizikóbecslést végezzük el és ennek eredményétől függően 3, 4, vagy 6 havonta rendeljük vissza és tisztítjuk.

Dr. Maráz Kinga

 

A Dentoplant rendelőjében magasan képzett klinikai fogászati higiénikusok végzik a professzionális szájhigiéniás kezeléseket, amelyek által hatékonyan megelőzhető vagy idejében kezelhető az ínygyulladás.

Természetesen nem feledkezhetünk meg az évente aktuális fogászati szűrővizsgálatról sem!
Bízza magát szakembereinkre, kérjen időpontot szájhigiéniai kezelésre!
Részletes információk: http://dentoplant.hu/szolgaltatasok/szajhigienia

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!