Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogíny duzzanat olyan általános fogászati probléma, amely életünk során bármelyikünknél jelentkezett már 1-2 alkalommal. Szerencsés esetben mire észrevesszük a problémát és időpontot kérünk fogorvosunkhoz, nyomtalanul el is múlik. Ugyanakkor érdemes figyelemmel kísérni a kialakult ínyduzzanatot, mert esetenként komolyabb gyulladásra, vagy elhalt fogra is figyelmeztethet.

 

A duzzadt fogíny leggyakoribb okai

A duzzadt fogíny igen gyakran előforduló szájüregi tünet, ami nemcsak helyileg okozhat panaszt, hanem más fogászati megbetegedés korai tünete lehet. Fontos a pontos okot tisztázni és a betegséget kezelni, nem a tünetet. Az íny megnagyobbodása, duzzadása, pukli, vagy a papilla elemelkedése mindenképpen gyulladást jelez.

 

Ínygyulladás

A leggyakrabban ínyduzzanatot okozó gyulladás a plakk okozta gingivitis, azaz a nem megfelelő szájhigiénia miatt kialakuló ínygyulladás. Ilyenkor a fogakon visszamaradt lepedékben elszaporodó baktériumok okozzák az elsődleges problémát. Szerencsére ez a korai ínygyulladás még megfelelő szájhigiéniával, szájöblítővel és professzionális rendelői tisztítással visszafordítható folyamat.
A tisztítást jelentősen megnehezíti, ha rögzített fogszabályozó készülék, vagy gyűrű van a fogakra felhelyezve. Ilyenkor a fogszabályozó elemek mellett a szájápolást külön el kell sajátítani és rendszeres kontroll alatt kell tartani.
Amikor a plakk huzamosabb ideig nem kerül letisztításra, akkor az előbb-utóbb fogkővé alakul és az elszaporodó baktériumok még változatosabb csoportjai jelennek meg rajta. Ilyenkor az íny gyulladás már károkat okozhat és a mélybe terjedhet. Ismertek olyan ínygyulladási formák, melyek a fogközökben gyakorlatilag „letarolja” az ínypapillákat. Mikor ilyen „lecsapott”, sérült ínypapillát látunk gyulladt környezetben, mindenképpen forduljunk fogorvoshoz, mert ekkor a szájvizek nem segítenek. A mélybe terjedő ínygyulladást pedig a fogágybetegség „előszobájának” is tekintjük. Az íny egészsége tehát megfelelő szájhigiéniával megőrizhető, az íny gyulladása megelőzhető, de a kialakult fogágybetegség már speciális kezelést igényel.
https://dentoplant.hu/mindent-az-inygyulladasrol

 

Fogágybetegség

A fogágybetegség jellemzője, hogy a gyulladás mélyre terjed és nem csak az íny, hanem az alatta lévő többi tartószövetet is érinti, melynek eredménye a fogak mozgathatóvá válása és végső esetben elvesztése. Kialakulása lassú folyamat és kezdeti fázisa kevés panasszal jár, így sok páciens már előrehaladott stádiumban fordul hozzánk. A fogágybetegségnek számtalan típusa ismert, 2018-óta már nem teszünk különbséget a krónikus és agresszív formák között, hanem az elfogadottá vált stageing és grading bosztás szerint végezzük a besorolását. A fogágybetegség kezelést igényel, mert egyéb esetben fogelvesztéshez és belgyógyászati kórképek komplikációjához vezethet. A fogágybetegségről további részleteket olvashat korábbi blogcikkeinkben:
https://dentoplant.hu/reszletesen-a-fogagybetegsegrol
https://dentoplant.hu/a-fogagybetegsegekrol

 

Ínyhyperplázia

Az ínyszövet megnagyobbodásakor az ínypapillák formája és mérete is megváltozik. A szakirodalomban egyes gyógyszerek mellékhatásaként írták le a legszembetűnőbb formákat, melyek pl.: Ca-csatorna blokkoló gyógyszerek, Cyclosporin, Phenytoin stb. hatására alakultak ki. Az íny extrém módon megnagyobbodhat a fogkő és a rossz szájhigiénia miatt, ennek eldöntése szakorvos hatásköte.

 

Sérülés az ínyen

Sokunkkal fordult már elő, hogy egy sietős fogmosás alkalmával a fogkefe rosszul csúszott meg a kezünkben és a műanyag feje megütötte az ínyt és a csontos alapzatot. Erre a „balesetre” általában emlékszünk és 2-3 nap alatt kezelés nélkül meggyógyul. Ilyenkor nemcsak piros, de az ütés nyomán kis fehéres fibrines sérülés is lehet az ínyen, ami érzékeny.
Speciális ínysérülés a forró pizzán lévő sajt okozta égés, ami leggyakrabban a szájpadláson a felső metszőfogak közötti papillán a leggyakoribb. Napokig tart a fájdalom, de szintén 2-3 nap alatt rendeződni szokott.
Másik igen speciális trauma a „halszálka” okozta szúrás. Ennek ismerete azért fontos, mert a szúrás során baktériumos juthatnak a mélyebb szövetekbe és tályog is kialakulhat.

 

Sérült fog melletti ínyduzzanat

Kiterjedt fogszuvasodás, vagy a fogat ért baleset következményeként is kialakulhat ínyduzzanat. Ilyenkor a fogállomány jelentősebb sérülése következtében baktériumok jutnak a fogbélbe és ott gyulladást indítanak el. Ilyen esetben az íny gyulladása, csak egy mellékes tünet, a fog kezelése, gyökérkezelése, vagy eltávolítása lehet a megoldás.

 

Fogágy tályog

Fogágybetegség előrehaladott formáiban, esetleg az íny megszúrása következtében kialakult gennyes folyamat, mely mindenképpen kezelést igényel. Tályog előfordulhat elhalt fog gyökere mellett is.

 

„Pukli” a fog mellett

A pukli általában nem jelent jót: tejfogak alatt, vagy mellett jelentkezhet a fogváltással összefüggésben, de szuvas tejfog mellett szinte biztosan a fogbél elhalást kísérő következmény. Felnőttek esetében a „pukli” lehet tályog, fisztulanyílás, fogágygyulladás, esetleg elhalt fog gennyes gyulladása.

 

Gyökérkezelt fogak mellett kialakuló duzzanat

Gyökérkezelt fogak esetén, ha repedés, törés alakul ki, akkor annak mentén a baktériumok beszivároghatnak a mélyebb rétegekbe, ott gyulladást okoznak. Előfordul, hogy a nem megfelelő gyökérkezelés során nem sikerül egy csatornát megfelelően feltárni és az ott a visszamaradt holttérben alakul ki a gyulladás, ami kitörve az íny duzzanatát okozza.

 

Bölcsességfogak körüli duzzanatok

Rendellenesen előtörő bölcsességfogak körül is gyakran alakul ki ínyduzzanat. Különösen azok az esetek hajlamosak a gyulladásra, amikor a félig kinőtt, vagy rendellenes pozícióban lévő bölcsességfog felett már kicsit megnyílik az íny, mert ilyenkor a baktériumok szabad utat kapnak a mélyebb szövetek felé. A bölcsességfog körüli ínytasak gyakorlatilag elérhetetlen a fogkefe számára, tisztítani lehetetlen, így előbb-utóbb kialakul az úgynevezett pericoronitis, azaz a bölcsességfog tasak gyulladása. A pericoronitis mindenképpen figyelmet igényel, mert többszöri gyulladást követően előfordulhat szájzár, vagy tályog is.

 

Mi a teendő az ínyduzzanattal?

  • alapos fogmosás
  • szájöblítő
  • jégkocka, borogatás
  • fájdalomcsillapítók

A fogíny duzzanatát kísérő fájdalom vény nélkül kapható gyulladásgátló, fájdalomcsillapító gyógyszerek segítségével is csökkenthető, de csak átmenetileg. Amennyiben a tünetek pár nap után nem enyhülnek, mindenképpen keresse fel fogorvosát!

 

Mire számíthat a fogorvosi rendelőben, ha ínyduzzanattal keresi fel fogorvosát?

  • A pontos diagnózis felállításához alapos fogorvosi vizsgálatra és OPT röntgen és3D CBCT vizsgálatokra lehet szükség.
  • Az eredmények tükrében kezelési tervet készítünk
  • Időben észlelt esetben egy alapos professzionális szájhigiéniás kezelés is elegendő lehet a gyógyuláshoz
  • A dentálhigiénikus bemutatja a szájhigiénia lépéseit és szükség esetén a speciális szájhigiéniás eszközök használatát is betanítja
  • Amennyiben a gyulladás már mélyebbre terjedt, nyitott tasakműtét, vagy tályog megnyitása és excochleálás is szóba jöhet
  • Elhalt fog esetén gyökérkezelés és mikroszkópos feltárást végzünk a fog megmentésére.

A duzzadt fogíny igen gyakori szájüregi tünet, ami nemcsak helyileg okozhat kellemetlenséget, hanem más fogászati megbetegedések korai jelzője is lehet. Minden esetben a legfontosabb a pontos okot tisztázni és a betegséget kezelni, nem a tünetet. Az íny megnagyobbodása, duzzadása, pukli, vagy a papilla elemelkedése mindenképpen gyulladást jelez. Ha pedig már kialakult egy ínyduzzanat amelynek állapotában 1-2 nap alatt a javulás nem észlelhető, mindenképpen keresse fel fogorvosát!

 

Dr. Maráz Kinga
Dentoalveoláris szájsebész szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!