Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Problémás jellegük miatt a bölcsességfogak különleges szerepet töltenek be a fogászatban. Habár a felnőttek egy részénél nem bújnak elő, a legtöbb embernek mégis négy bölcsességfoga van. A szájüregben leghátul elhelyezkedő és legutoljára előbújó bölcsességfogak gyakran nem férnek el az állkapocsban, ferdén nőnek ki, nyomják a szomszédos fogat, így velük összefüggésben igen gyakoriak a fájdalmas fogászati panaszok.
Blogcikkünkben áttekintjük, hogy a páciensek szempontjából melyek a leggyakoribb tünetek, amelyeket bölcsességfogak okoznak, illetve ilyen esetekben mire érdemes odafigyelni.

 

Milyen fogászati panaszok alakulhatnak ki rendellenes bölcsességfogak miatt?

Ínygyulladás
A bölcsességfog körül kialakuló ínygyulladást másnéven pericoronitisnek is nevezzük. A leggyakoribb panasz, amikor a növekedésében elakadt bölcsességfog felett egy kis területen átszakad az íny. Ez a nyílás arra elegendő, hogy baktériumok bejussanak a fog körüli tasakba, innen mélyebb szövetekbe és így gyulladást okozzanak. A bölcsességfog körül kialakult tasak gyulladását kezelni kell, mert a gyulladás mélyebbre terjed. A kiterjedtebb gyulladás szájzárhoz vezethet, amely jelentősen megnehezítheti a fog eltávolítását.

Feszítő fájdalom
Az alsó állcsontban jelentkező feszítő fájdalom az egyik klasszikus panasz a bölcsességfogak növekedésével kapcsolatban. Igen gyakran alakul ki helyhiány, azaz az előbújó fog koronájának átmérője nagyobb, mint a rendelkezésére álló hely az állcsontban. Könnyen belátható, hogy ilyenkor a fogcsíra elakad, legtöbbször anatómiai akadályba ütközik és ezért nem tud előtörni. Ez a folyamat anatómiai okokra vezethető vissza, ami miatt az alsó állcsontban okoz jelentősebb panaszokat, leggyakrabban feszítő fájdalmat.
Korábbi blogcikkünkből még többet tudhat meg a bölcsességfogakról: https://dentoplant.hu/amit-a-bolcsessegfogrol-tudni-erdemes

Fogfájdalom
Klasszikus, erős fogfájdalmat egy szuvas bölcsességfog, vagy a bölcsességfog előtti ún. második nagyőrlőfog szuvasodása is okozhatja.

Bölcsességfog szuvasodása: Egy félig kinőtt bölcsességfog tisztítása nem könnyű feladat. Hátul kevés a hely, lehet gyulladt az íny, ami miatt inkább elkerüli a páciens a feladatot. Ha a bölcsességfog évekig „áll” félig kinőtt pozícióban könnyen elszuvasodhat.

Második nagyőrlő fog szuvasodása: A másik igen gyakori helyzet, amikor a rendellenesen bedőlt bölcsességfog az előtte lévő, hetes őrlőfognak feszül, így a második nagyőrlőfogban fogszuvasodás alakul ki. Ilyenkor a rendellenes bölcsességfog eltávolítását követően megvárjuk a gyógyulást, majd ezt követően készítjük el a fogtömést.

Rezorpció, azaz fog felszívódás. A nyomás hatására előfordulnak olyan helyzetek, amikor a bölcsességfog koronája nekifeszül az előtte lévő hetes fognak, majd azon felszívódási folyamat indul meg, akár jelentős anyaghiányt okozva. A külső fogrezorpció bizonyos esetekben speciális anyagokkal kezelhető, de kizárólag akkor, ha tökéletes izolálásban és hozzáférésben tud rajta a fogorvos dolgozni. Ez a feltétel pedig a rezorpciók jelentős hányadánál nem teljesül, mert mélyen, a csontban, nem izolálható helyen alakul ki.

Szájnyitási korlátozottság
Szájnyitási korlátozottság
ról akkor beszélünk, ha maximális szájnyitás 3 cm-re , vagy annál kisebb tartományra korlátozódik. Nehezített bölcsességfog előtörés, vagy bölcsességfogak körüli gyulladás gyakran okoz korlátozott szájnyitást. Ennek oka a gyulladásnak a rágóizmokat érintő hatásában keresendő. Szájnyitási korlátozottsággal feltétlenül keressük fel fogorvosunkat, mert a semmiből jött szájnyitási korlátozottság fontos tünet. A bölcsességfogakkal összefüggésben ez a legtöbbször fokozódó gyulladást jelent, amely kezelést igényel.

Szájzár
Szájzárról akkor beszélünk, ha szájnyitáskor az alsó és felső metszőfogak éle közötti távolság legfeljebb 1 cm. A szájzár oka leggyakrabban olyan gyulladás, amit az állkapcsot mozgató izmok görcse kísér. Sok más kórkép mellett például egy későn kezelt alsó bölcsességfog körüli gyulladásos állapot is vezethet szájzárhoz. A szájzárnak számtalan oka lehetséges. A szájzár egy igen erős tünet, amelynek kialakulásakor haladéktalanul fogorvoshoz, vagy szájsebész szakemberhez kell fordulni.

Zsibbadás, zsibongás
Bölcsességfogakkal összefüggésben egy ritkább tünet, amire speciális anatómiai helyzet hajlamosít. Amikor az alsó bölcsességfogak az állcsontban mélyen, az idegcsatornához közel helyezkednek el, vagy az ideg fut magasabban az állcsontban, akkor a körülöttük kialakult gyulladás könnyebben eléri az idegszálat fokozottabb, fájdalmas panaszokat okozva.

Amennyiben a fenti panaszok jelentkeznek, akkor mielőbb szájsebész szakemberhez kell fordulni. Fogorvosi vizsgálattal, röntgen felvétellel és 3 dimenziós CBCT diagnosztikával a bölcsességfogak helyzete pontosan megismerhető és a tünetek behatárolhatóak. Ezt követően lehet döntést hozni arról, hogy csak egy nehezített bölcsességfog növekedési epizódról van szó, vagy a fog elrekedt az állcsontban és nincs remény a megfelelő előtörésére. Arról, hogy egy bölcsességfog eltávolításra kerül-e, mindig a szakorvos megfelelő mérlegelését követően döntünk.

Korábbi blogcikkünkből még többet tudhat meg a bölcsességfogakról: https://dentoplant.hu/amit-a-bolcsessegfogrol-tudni-erdemes!

 

Dr. Maráz Kinga
Dentoalveoláris szájsebész szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!