Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A gyökérkezelés gyakran szükséges velejárója egy fogászati kezelésnek, amely a közhiedelemmel ellentétben nem jelenti az adott fog végét. A gyökérkezelést ma már fogszakorvos specialista, az endodontus végzi. Mikroszkóp használatával és speciális képzettséggel jelentős sikeraránnyal megmenthetők gyökérkezelés alkalmazásával a sérült fogak.

A gyökérkezeléssel egy fog megtartható, viszont a gyökérkezelt fogak gondozása nagyobb körültekintést igényel. A gyökérkezelt fog anyaga törékenyebbé válik, így a kezelés végén nagyon alapos tömést, vagy koronai lezárást kell rá tenni. Ha a végleges felépítés elmarad – mert a fog már nem fáj, és a páciens nem jön vissza a lezáró kezelésre – bizony rövid időn belül újra fertőződhet, „felázhat” a gyökértömés és kezdhető újra a procedúra.

 

Mit nevezünk újra gyökérkezelésnek?

Az újra gyökérkezelés, vagy szaknyelven gyökértömés revíziója egy korábban lezárult gyökérkezelés újrakezdését jelenti. Egy gyökérkezelés ellenőrzése során izolálásban fel kell ismét tárni a fog gyökércsatornáit, ki kell tisztítani, fertőtleníteni és megmunkálni, majd új gyökértöméssel lezárni. A koronai rész alapos lezárása és felépítése zárja a kezelést. Gyakorlatilag a gyökérkezelés minden lépését újra „végigjárjuk” azzal a nehézséggel, hogy a korábbi végleges gyökértömést ki kell szedni a szűk csatornából és a korábbi kezelést korrigálni kell. Látható, mindez mennyire alapos munkát igényel, így ezeket a kezeléseket is mindig nagyításban végzünk el.
Egy újragyökérkezelés csökkentheti a ​​panaszait és elősegítheti a gyógyulást, végeredményben pedig a fog megmaradását. Ha azt gyanítja, hogy a korábbi gyökérkezelt fog újbóli kezelést igényel, keresse fel fogorvosát vagy egy endodontus specialistát az újraértékelés céljából.

 

Hogyan derül ki, hogy újra gyökérkezelésre lenne szükség?

Tekintettel arra, hogy a gyökérkezelt fogak nem élnek, a páciensek nem is érzékelnek szuvasságot, de sokszor egy kisebb gyulladás is panaszmentesen alakul ki. Leggyakrabban góckutatáson, vagy egy alapos fogorvosi vizsgálat során a fogorvos látja az újra gyökérkezelés szükségességét. Sajnos, amikor már a páciens panaszkodik pl.: a fog mellett genny ürül, vagy egy kis csomó megjelenik, és nagy gyulladás alakul ki, akkor már nehezebb a fog megtartása, azonban akkor sem lehetetlen.

 

Mikor van szükség újragyökérkezelésre?

Ha egy gyökérkezelt fogat meg szeretnénk tartani, az alábbi leggyakoribb esetekben ajánlja az eljárást kezelőorvosunk:

  • Az egyik leggyakoribb eset, amikor egy korábban gyökérkezelt fog koronai részéből kiesik a tömés, de a páciens nem megy el fogorvosához, mert még nem fáj.
  • Ha új szuvasodás alakul ki, ilyenkor a beáramló baktériumok megfertőzhetik a gyökércsatorna töltőanyagát, egy új fertőzést okozva a fogban.
  • Rosszul illeszkedő korona, vagy tömés esetén.
  • Gyökérkezelt fogat érő trauma, törés, repedés esetén.
  • Előfordul, hogy a páciens az utolsó kezelésre nem megy el és így a végleges felépítés elmarad – mert a fog már nem fáj- a kezelés félbemarad és ilyenkor rövid időn belül újrafertőződhet, „felázhat” a gyökértömés és kezdhető újra a procedúra.
  • Lehetséges olyan eset is, amikor a korábbi gyökérkezelés nem gyógyul megfelelően és a gyökércsúcs körül, vagy oldalcsatorna mentén ismét gyulladás alakul ki.
  • Korábban gyökérkezelt fog esetében olyan is előfordulhat, hogy hosszú évekig tartó tünetmentes állapot után lassú gyulladásos folyamat alakul ki, vagy egy új korona készítését követően az addig panaszmentesnek vélt gyökérkezelt fog lesz panaszos.

Mint minden fogászati ​​vagy orvosi beavatkozásnál, lehetséges, hogy a fog nem gyógyul a várt módon a kezdeti kezelés után, számos okból, beleértve:

  • A keskeny vagy ívelt csatornákat a kezdeti eljárás során nem kezelték megfelelően.
  • A csatorna bonyolult anatómiája az első eljárás során észrevétlen maradt.
  • A korona elhelyezése vagy a fogtömés nem volt tökéletes az endodontiai kezelést követően – bármilyen módon rés keletkezett a foganyag és a restaurátum anyaga között, így egy fertőző kapu nyílt meg a fog belseje felé.

Az újra gyökérkezelés szükségességét leggyakrabban egy fogorvosi vizsgálat, vagy góckutatás tárja fel. A rendelőnkben végzett gyökérkezeléseket gondozás céljából 6 hónap múlva visszarendeljük és ellenőrizzük. Ezért is fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálat, melyet felnőtt korban évente javaslunk.

Ha szeretne mág többet tudni a gyökérkezelésről, ajánljuk figyelmébe az alábbi blog cikkünket is:
https://dentoplant.hu/gyokerkezelessel-szamos-fog-megmentheto

 

Dr. Hajsz Márton
Fogorvos
Endodontus szakorvos jelölt