Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A parodontális terápia és a kezelés tervezés fontossága a fogpótlások és az implantáció hosszútávú sikeressége érdekében

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért kellenek előkészületek a fogpótlás elkészítése, vagy implantáció előtt. Miért kell leszedni a fogkövet és miért kell gyökérkezelni egy fogat? Miért nem lehet azonnal egy fogbeültetést elvégezni, vagy gyorsan pár fogat lecsiszolni és a koronákat feltenni? Tapasztalatunk szerint felgyorsult világunkban a „Lassan járj, tovább érsz” mondásnál nem is lehetne találóbb hasonlatot keresni, amivel jellemezni tudnánk a fogászati kezelési terv folyamatát. A tervezés és az előkészítés a pácienssel közös munka, egy út, melynek a célja az, hogy a fogpótlás és az implantátum megfelelő környezetbe kerüljön. Ha az elkészült fogpótlásokat mind funkcióban, mind esztétikában szeretnénk megőrizni, ahhoz elengedhetetlen, hogy parodontálisan kontrollált, kariológiailag szanált közegbe kerüljenek átadásra.

 

Mi az első lépés a kezelési tervben?

Elsőként fontos ismernünk és felvennünk a páciens anamnézisét, mely során korábbi műtétekre, szisztémás betegségekre, allergiákra és szedett gyógyszerekre kérdezünk rá. Fontos ismernünk a családi anamnézist, hiszen a fogágybetegségnek genetikai eredete is lehet. Klinikai vizsgálatot végzünk, melyet fotó- és röntgendokumentáció követ. Sokszor szükséges mikrobiológiai vagy szövettani vizsgálat is az adott elváltozás természetének felderítése érdekében. Miután a diagnózist felállítottuk és a prognózist meghatároztuk, kezelési tervet készítünk.

Az akut kórképekkel (tályog, gingivitis, parodontitis) érkező páciensek panaszainak enyhítése érdekében ezen esetek már a komplex terápia legelején ellátásra kerülnek. Szintén fényt kell deríteni a kezeletlen szisztémás betegségekre (pl. diabetes mellitus), vagy az esetleges fertőző betegségekre. A reménytelen prognózisú fogakat eltávolítjuk, fokozva a terápia hatékonyságát.

 

A fogágybetegség előzetes kezelése kulcsfontosságú

A fogágybetegség ismert rizikófaktora a periimplantális (implantátum körüli) betegségeknek, így a beültetett implantátum sikertelenségének. Gyakorlatilag mindegy, hogy a páciens nem tudta, hogy eddig fogágybeteg volt, de amennyiben a kezelési terv kezdetén a diagnózis egyértelműen igazolja a fogágybetegség fennállását, onnantól már vezetni és irányítani kell a kezelést. Fontos figyelembe venni az implantátum körüli csökkent vérellátást és az ebből adódó csökkent védekezőképességet, ami a fogbeültésekre jellemző. A tökéletes sebészi tervezés és műtéti tervezés ellenére is előfordulnak sikertelenségek, amennyiben a szájhigiéné és a gondozás nem megfelelő.

 

Fogbeültetés dohányzás mellett nem ajánlott

Kiemelt jelentőségű a dohányzás problémaköre, amely hazánkban még igen magas számban fordul elő és a magas számú aktív dohányzóval továbbra is az európai mezőny sereghajtójának számítunk. A hazai szabályozás kitér a dohányzással kapcsolatos komplikációkra- így hosszú idő óta végre -egyértelműen hazai ajánlás is állást foglal abban a kérdésben, hogy a napi másfél doboz (vagy annál több) cigaretta fogyasztása abszolút kontraindikáció a fogászati implantátum behelyezésének tekintetében. Több nemzetközi szakirodalomban megjelent cikk szintén alátámasztja, hogy a dohányzók esetében a regeneratív sebészi (csontpótlás, gerincaugmentációk) beavatkozások szignifikánsan nagyobb komplikációs rátát eredményznek. Így csontpótlás tervezése esetén a dohányzásról való leszokás, vagy mennyiségi megszorítás is javasolt.

 

Mi történik a parodontális terápia során, hogyan készítjük elő pácienseinket a fogpótlás elkészítésére?

A státuszfelvétel után nemzetközi szakirodalom ajánlásai szerintl (Periodontal Screening and Recording) meghatározzuk az egyes fogak parodontális kezelését. Már ekkor elkezdjük az elsődleges instruálást és motiválást, melynek igen nagy szerepe lesz a teljes kezelés során, valamint azt követően is.
Nagyon fontos a supra- és subgingivalis depurálás (fogkőeltávolítás) és polírozás. Elkerülhetetlen a rosszul záródó, plakkretentív restaurátumok cseréje, a szuvas fogak ellátása, az endodonciai kezelés megkezdése.
Adott esetben szükséges lehet a zárt kürett, illetve nyitott kürett kezelés is, mely fontos része a dezinfekciónak. A megfelelő tisztíthatóság és a mobilitás fokozódásának megelőzése érdekében a szükséges helyeken sínezzük a fogakat.

6-8 hét után újraértékelés történik, mely során vérzési indexet és plakkindexet nézünk, vizsgáljuk a tasakok mélységének csökkenését. Szintén ellenőrizzük a páciens motiváltságát és készségét a szájhigiéné fenntartására.

 

Mikor jöhet a fogpótlás és az implantáció?

Ha az előkészítés során elértük a megfelelő eredmény, csak akkor végezhetünk sebészi terápiát, ortodonciai kezelést, majd definitív protetikai kezelést. A fogpótlás terve kiemelten fontos, mert ehhez igazítjuk a csontpótlást és a számítógépes tervezést. A lágy- és keményszövet defektusok, foghiányok és helyzeti rendellenességek korrekciójára törekszünk. Sebészi terápiaként szóba jöhetnek a csontaugmentációk, mukogingivális sebészeti beavatkozások illetve az implantáció.
A fogbeültetést megelőző szanálásra már hazai ajánlás is készült, (EMMI egészségügyi szakmai irányelv (EüK 2022/6.) fogászati implantá… (jogkodex.hu)), így nem csak a külföldi szakirodalomra támaszkodunk.

 

Végül, de nem utolsó sorban a fenntartó terápia, avagy a gondozás a hosszú távú eredmények megtarásának legfontosabb bástyája.

Amennyiben a fogágybetegséget kontroll alatt tartjuk, átadjuk a foghiány pótlására szolgáló restaurátumot és gondozásba vesszük betegeinket. Az ellenőrzések és higiénés kezelések gyakoriságának meghatározására Niklaus P. Lang és Maurizio S. Tonetti által kiadott Peridontal Risk Assessment irányadást vesszük alapul.

Rendelőnkben több, mint 15 éve működik egyéni szájhigiéniás és gondozási program, amely a természetes fogak és implantátumok speciális tisztítására specializálódott. Az alapos szájhigiénés kezeléseink és az otthoni megfelelő tisztítás hosszútávú sikerességet eredményeznek, mind a fogágybetegség féken tartásában, mind a fogpótlások állagának megőrzésében. Az elért eredményeink hosszútávú megőrzése a pácienssel közös célunk. A Dentoplant Fogászati és Implantológiai Rendelőben működő implantátum higiéniai szakrendelés munkájáról tudjanak meg többen alábbi cikkünkből: https://dentoplant.hu/az-implantatumok-korszeru-gondozasa-es-az-implantatumok-higieniajanak-fontossaga

A fogbeültetések tervezési folyamatáról szóló korábbi blogcikkünk szorosan kapcsolódik a komplex kezelési terv témájához. Amennyiben mélyebben érdeklődik a fogászati implantátumos fogpótlások iránt, ajánljuk figyelmébe Dr. Maráz Kinga vezető szájsebész kollégánk cikkét:
https://dentoplant.hu/fogbeultetes-elso-lepes-a-tervezes

Dr. Mészáros Csongor

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!