Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A bölcsességfogak szerepe sokáig nem volt tisztázott a fogszabályozási kezelési folyamatban. Ennek köszönhetően még ma is sok fogorvos, illetve páciens első kérdése a fogszabályozó szakorvos felé, hogy akár már az első konzultáció előtt érdemes-e őket eltávolítani.

 

De vajon mi az igazság?

A fogszabályozási konzultáció, illetve a kezelési terv elkészítése előtt fogat eltávolítani nem szabad, ez igaz a bölcsességfogakra is. Ez alól természetesen kivételt jelentenek az erősen destruált, egyéb fogászati beavatkozással menthetetlen fogak, hiszen a végső eredményt lehetetlen lenne ezekre alapozni. A harmadik őrlőfogak eltávolítására szükség lehet a fogszabályozó kezeléshez kapcsolódóan, vagy attól függetlenül, egyéb fogorvosi indokokból is.

 

Tévhit, vagy valóság a bölcsességfog eltávolítás szükségessége?

A legszélesebb körben elterjedt elmélet szerint az alsó metszőfogak visszamozdulását, torlódását a fogszabályozás után a bölcsességfogak okozzák. Komoly szakmai vita övezi a kérdéskört, de a legtöbb kutatási eredmény cáfolja az elméletet, a vizsgált kutatások 83% ellene szól. Vannak ellentétes eredmények is, de a vita teljes feloldása még várat magára. Emiatt a döntést mindig a kezelőorvosnak kell meghoznia egyedi belátása szerint.

 

Milyen esetben lehet még igény a bölcsességfog eltávolítására?

Vannak olyan fogszabályozáshoz köthető klinikai szituációk, melyek mindenképp megkövetelik a bölcsességfogak eltávolítását. Ilyenek az állcsont-ortopédiai műtétek, melyek bizonyos típusai előtt legalább fél évvel el kell távolítani őket; és ilyen az őrlőfogak hátramozgatása, disztalizálása, melyet szintén akadályoznak a bölcsességfogak.

Kétségkívül, a leggyakoribb okok a 8-asok eltávolítására nem a fogszabályozási kezeléshez kötődnek, hanem általános fogászati problémák indokolják, melyek a populáció nagy részét érintik: – a fogak elakadása a helyhiány miatt, a félig előtört fogak környékén kialakuló lágyrész gyulladások, a tisztíthatatlan fogak szuvasodása, az előtte lévő fogak gyökér felszívódását is okozhatják az előtörni nem tudó bölcsességfogak.

Fontos megérteni, hogy ezek az okok akkor is indokolttá tehetik a bölcsességfog eltávolítást, ha azoktól függetlenül szükség van fogszabályozásra. Nem minden esetben van összefüggés a két probléma között.

 

Dr. Vadász Anna
fogszabályozó szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Bölcsességfogakkal kapcsolatos témában készült korábbi blogcikkek tanulmámyozását követően teljesebb képet kaphat:

https://dentoplant.hu/panaszos-bolcsessegfogak

https://dentoplant.hu/amit-a-bolcsessegfogrol-tudni-erdemes

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!