Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A megfelelő szájhigiénia egy fogászati kezelés megkezdésének az alapja, szájhigiénia nélkül nincs sem sikeres esztétikai fogászati kezelés, sem szájsebészeti beavatkozás. Megfelelő dentálhigiéniával nem csupán fogaink egészségét őrizhetjük meg, hanem számtalan belgyógyászati kórkép kialakulása is elkerülhető. Az elmúlt években tudományos cikkek sora bizonyította, hogy a nem megfelelő szájhigiénia, vagy az ennek talaján kialakuló, nem kezelt fogágybetegség növeli a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a stroke kockázatát és egyéb belgyógyászati betegségek kialakulását.

 

A szegedi Dentoplant Fogászati és Implantológiai Rendelő kiemelkedik a hazai fogászatok sorából, ugyanis a minőségi szájsebészeti, parodontológiai és implantológiai szolgáltatások mellett – nyugat-európai mintára – egy egyedülálló dentálhigiéniás gondozási programot is megvalósítottak, amelyet közel 10 éve működtetnek sikeresen.  Csató-Dobó Huanitát, a Dentoplant Fogászati és Implantológiai rendelő vezető dentálhigiénikusát a legkorszerűbb szájhigiéniás kezelésekről és a sikeres gondozási program jelentőségéről kérdeztük. 

 

Volt-e olyan meghatározó élménye a pályáján, ami miatt a dentálhigiénia irányában fejlesztette tovább tudását?

A dentálhigiénia iránti elköteleződésem egyértelműen arra a pillanatra tehető, amikor a Dentoplant Fogászaton Dr. Maráz Kinga mellett elkezdtem dolgozni. Akkor láttam meg, milyen új műtéti módszerek léteznek a fogak megmentésére és a pácienssel való együttműködés során milyen változást lehet elérni egy motivált beteg állapotában. Doktornő már akkor olyan ínyplasztikai műtéteket, vagy fogágy regeneráló műtéteket végzett, melyekhez a páciensnek alapos szájhigiéniás előkészítésére és betanítására volt szükség. Ezeket a lépéseket a mai napig közösen végezzük és minden beteg állapotát a nap végén átbeszéljük.

 

Mit jelent a dentálhigiéniás gondozási program?

A dentálhigiéniás program egy egyéni igényekhez beállított visszarendelési rendszer, melyet minden rendelőnkben kezelt páciens részére beállítunk. Szükséges ez a megfelelő szájhigiénia fenntartása miatt és az implantátumok, fogpótlások, tömések garanciájának megőrzése miatt is. Különböző kezelési igényű és állapotú pácienseinket különböző intervallumokban szükséges kontrolálni. Egészséges, nem fogágybeteg pácienseinket, akik csak szűrővizsgálatra érkeztek, vagy fogtömést, korona vagy fogpótlást készítettünk, általában évente várjuk szájhigiéniás kezelésre. Fogbeültetés esetén speciális vizsgálati protokollt követünk és a fél, 1 éves visszarendeléskor röntgenfelvételt is készítünk. Fogágybetegséggel kezelt és kezelés alatt álló páciensek esetén a visszarendelés intervallumának időzítését a berni koncepció szerint határozza meg a kezelőorvos.

 

Fogkőeltávolítás vagy professzionális szájhigiéniás kezelés?

Igen, a köztudat nehezen követi a fejlődést. 20 éve még csak a fogkövet szedték le, azonban ma már közismert tény, hogy a fogkő eltávolítása nem elegendő, mert az csak rövid távú „fogkőtelenséget” eredményez. A cél, hogy hosszú távon se rakódjon le a fogkő és szájhigiénia fenntartását is betanítsuk. Ehhez komplex professzionális szájhigiéniás kezelés szükséges: Piezon fogkőeltávolítást követően Airflow sópolírozás és nagyon alapos finom polírozás, valamint a fogtisztítási hibák korrekciója történik. Ezzel a módszerrel érhető el, hogy ne rakódjon le azonnal hetekkel a kezelést követően a fogkő.

 

Melyek a legkorszerűbb szájhigiéniás módszerek? A dentálhigiénikus milyen kezelést ajánl?

A jelenleg elérhető legkorszerűbb szájhigiéniás kezelés az Irányított Biofilm Terápia (Guided Biofilm Therapy). Ez egy plakkfestéssel kezdődő, oktatás és tisztítás. A kezelés lépéseit protokoll szerint végezzük és teljesen fájdalommentes, valamint nem koptatja a fogfelszíneket, így hosszú távon is kíméletesebb. A kezelést a svájci EMS cég Airflow Piezon Master rendszerével végezzük.

 

Egyre többet hallani arról, hogy a fogágybetegség népbetegség és a fogak elvesztése mellett meglepően egyes betegségek kialakulásának kockázatát megnöveli. Elmondaná, hogy mi az összefüggés a fogágybetegség és egyéb betegségek között?

A fogágybetegség korai felismerése és kezelése azért kiemelten fontos, mert a fogágyon keresztül a véráramba kerülő baktériumok több, a szervezetet érintő kórkép és betegség kialakulásáért tehetők felelőssé. Tehát a kérdés kulcsa a fogágy gyulladásában részt vevő biofilm, az elszaporodó baktériumok, melyek rágáskor, mintegy benyomódnak, bepréselődnek a mélyebb rétegekbe és így a véráramba is. Szakirodalmi adatok támasztják alá, hogy a fogágybetegség növeli a II. típusú cukorbetegség, a szív és érrendszeri megbetegedések, az időskori demencia és a koraszülés, valamint a kisebb magzati súly kialakulásának kockázatát.

Napjainkra jellemző, életmóddal kapcsolatos tényezők, mint a dohányzás, stressz, kóros elhízás, cukorbetegség és egészségtelen táplálkozás mindkét betegség súlyosbodását okozhatják.

 

A rendszeres fogászati szűrővizsgálaton és a dentálhigiéniai gondozáson való részvétel minden korosztálynak javasolt. Rendelőnkben a legkorszerűbb, Irányított Biofilm Terápia segítségével a protokoll szerint végezzük a szájhigéniás kezeléseket.  A svájci EMS Airflow Piezon Master készülékkel  végzett szájhigiéniás kezelés fájdalmatlan és a fogfelszínekkel kíméletesebb a hagyományos eljárásokkal szemben.

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!

Amennyiben többet szeretne olvasni a szájhigéniáról, olvassa el az alábbi blogbejegyzéseket is:
https://dentoplant.hu/iranyitott-biofilm-terapia
https://dentoplant.hu/korszeru-dentalhigieniai-kezelesek-a-dentoplant-fogaszati-rendeloben
https://dentoplant.hu/innovacio-a-szajhigieniaban-a-dentoplant-fogaszaton