Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Amint véget ér az aktív fogszabályozó kezelés, megkezdődik a fogszabályozás retenciós fázisa. Ezt a periódust legalább annyira komolyan kell venni, mint a rögzített fogszabályozós időszakot, hisz annak a végeredménye csak így lesz tartós. A retenciós készülékek feladata az elért eredmény megőrzése. A sikeres fogszabályozás nem sokat ér, ha az elért állapotot nem tartjuk fenn hosszú távon. A fogak részleges visszamozdulása a megszerzett eredmény ellenére előfordulhat. Ez egy természetes, de nem kívánatos folyamat. Megakadályozása kivehető és fix retenciós készülékekkel lehetséges.

 

Miért szükséges a retenció? Miért mozdulnak vissza a fogak?

Az orthodonciai kezelési eredmények potenciálisan instabilak, ezért a retenció biztosítása három szempont miatt fontos:

  • A gingivális és parodontális szövetek érintettek az orthodonciai fogmozgatás során, ezért a készülék eltávolítása után időt igényel a reorganizációjuk. Általánosságban 3-4 hónapig tart, amíg a gyökérhártya regenerálódik és megszűnik vagy mérséklődik a kisfokú mozgathatóság. A kollagén és rugalmas rostok reorganizációja lassúbb, mint a gyökérhártyáé, átépülésük kb. 4-6 hónap alatt következik be, míg más rostok 1 év után is képesek elmozdítani a fogakat.
  • A gingivális és parodontális szövetek érintettek az orthodonciai fogmozgatás során, ezért a készülék eltávolítása után időt igényel a reorganizációjuk. Általánosságban 3-4 hónapig tart, amíg a gyökérhártya regenerálódik és megszűnik vagy mérséklődik a kisfokú mozgathatóság. A kollagén és rugalmas rostok reorganizációja lassúbb, mint a gyökérhártyáé, átépülésük kb. 4-6 hónap alatt következik be, míg más rostok 1 év után is képesek elmozdítani a fogakat.
  • A növekedés által okozott változások elronthatják a kezelési eredményt. A retenciót nem szabad felfüggeszteni a növekedés befejeződéséig. Általánosságban elmondható, hogy a rögzített készülékes multibond kezeléseket többnyire korai maradó fogazati időszakban kezdjük el és a kezelés időtartama általában 18-30 hónap között van. Ez azt jelenti, hogy a kezelést javarészt 12-14 éves kortól kezdődően végezzük, amikor még jelentős növekedés várható, különösen a vertikális növekedés vonatkozásában. Vizsgálatok azt mutatják, hogy nagyon lassú vertikális növekedés folytatódik felnőttkorban is, különösen, ha ez a növekedésprogram kedvezőtlen, az visszamozdulást okozhat még évekkel a komplex kezelés után is.

 

Mitől torlódnak össze az alsó metszőfogak?

A kezelés összhangban kell legyen a növekedéssel. Az alsó metszők torlódásának legfőbb oka a mandibula (alsó állcsont) növekedése, normál növekedésprogram szerint (lefelé és előrefelé növekszik, a környező szövetek előre és lefelé irányuló húzása miatt), a torlódás rendszerint ahhoz társul, hogy az alsó metszők a nyelv felé billennek a növekedés következtében.

 

Hogyan őrizhető meg a kezelési eredmény?

A retenció legfontosabb tényezője a funkció.
A száj körüli (periorális) izmok túl- vagy alulműködése, a külső és belső izomgyűrű közti dinamikus egyensúlyi állapot megbomlása befolyásolja a relapszus (visszamozdulás) kialakulását. Vagyis a funkcionális helyreállításra való törekvés.

Megkülönböztetünk kivehető és rögzített retenciós (eredménymegőrző) készülékeket:

  • A kivehető retenciós készülékek a kivehető fogszabályozó készülékekhez hasonlatos eszközök, vagy speciális műanyag fólia sínek. Ezek a teljes fogazatot stabilizálják, de a fogakat már nem mozgatják a fogszabályozó készülékekkel ellentétben. Általában alváshoz kell hordani őket, de rendszeres viselésük és időszakos ellenőrzésük elengedhetetlen. Ha a páciens nem viseli előírás szerint őket, akkor a fogak elmozdulhatnak, ami komoly feszülést okozhat, amikor újra szájba kerül a készülék. Ez az erő károsíthatja a fogakat, így a megfelelő hordási időt fontos betartani.
  • A fix retenciós készülékek a frontfogak stabilitásáról gondoskodnak. Ezek azok a fogak, amelyek legkönnyebben visszamozdulhatnak. Emiatt olyan speciális íveket/drótokat fejlesztettek ki, melyek tömőanyaggal rögzíthetők a fogak nyelv felöli részére, és hosszú távon kényelmesen viselhetők, ezzel biztosítva a tökéletes esztétikai eredményt. Az angol „life-long retainer” kifejezés is arra utal, hogy ezek az apró drótelemek hosszú távra lettek tervezve, és akár több évtizedig is gond nélkül viselhetők.

Fontos tudni, hogy a retenció nem különül el a fogszabályozó kezeléstől, annak része lévén szerepel a kezelési tervben!

 

Dr. Vadász Anna
Fogorvos
Fogszabályozó szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!

Amennyiben többet szeretne olvasni a fogszabályozásról, olvassa el az alábbi blogbejegyzéseket is:
https://dentoplant.hu/helyteremtes-a-fogszabalyozas-soran
https://dentoplant.hu/bolcsessegfogak-szerepe-a-fogszabalyozasban