Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogágybetegség, vagy más néven parodontitis alattomos betegség, amely akár fogvesztéshez is vezethet. Tulajdonképpen a fogat tartó szövetek krónikus gyulladása, amely ínygyulladással kezdődik, majd azokat a területeket támadja meg, amelyek rögzítik a fogat. Ide tartozik az íny, a fogakat körülvevő csont, a fogcement és a gyökérhártya.
A fogágybetegségről részletesen alábbi blogcikkünkben olvashat: https://dentoplant.hu/a-fogagybetegsegekrol.

A fogágybetegség kapcsán az alábbi kérdések fogalmazódhatnak meg bennünk:

 • Vajon a fogágybetegség gyógyítható?
 • Vagy biztosan elveszítem mozgó fogaimat?
 • Mi a teendő, ha úgy érzem fogágybetegség alakult ki?
 • A szájhigiénia valóban ennyire fontos, hogy ezen múlhat fogaim megmaradása?

Dr. Maráz Kinga dentoalveoláris szájsebész szakorvos tollából született blogcikkünk mindezekre választ ad!

 

Az időben történő kezelés fogakat menthet

Az időben felismert fogágybetegség jó eredménnyel gyógyítható és szinten tartható. A fogágybetegség napjaink népbetegsége, sajnos hazánkban tízből nyolc felnőtt érintett. Megfelelő kezelése fogazati állapotunk és általános egészségünk megőrzése érdekében sokkal fontosabb, mint gondolnánk. Ha felmerül a fogágybetegség gyanúja, érdemes időben szakemberhez fordulni, és egy szűrővizsgálat keretében szakvéleményt kérni. Rendelőnk specialitása, hogy még az előrehaladottabb fogágybetegség kezelését követően is hosszú távú, tartós eredményre számíthatnak pácienseink.
A fogágybetegségek kezelése egy aránylag hosszadalmas folyamat, melynek során több különböző típusú kezelést alkalmazunk. A betegség súlyosságától függően egyéni igényekhez igazított parodontális kezelési tervet készítünk, melyben az egyes kezelési fázisok igen szorosan kapcsolódnak egymáshoz.
További részletes információk a fogágybetegségről, és annak kezeléséről: https://dentoplant.hu/szolgaltatasok/fogagybetegseg-kezelese.

 

A szájhigiénia egy biztos alap

Mivel a fogágybetegség kialakulása a fogakra felrakódó lepedékkel, majd gyulladásos epizódokkal kezdődik, belátható, hogy a plakk eltávolításának, azaz a szájhigiéniának jelentős szerepe van a kezelés folyamatában és a gyógyulásban. A fogágybetegségből való felgyógyulás alapja a gondos, rendszeres szájápolás és megfelelő fogmosási technika elsajátítása. Mindezek mellett szükséges a speciális fogtisztító eszközök, módszerek használatának a napi fogmosási rutinba való beépítése, és a kezelés végén elvégzett rizikóbecslés szerinti visszarendelési ütemben való gondozás. A gondozás során a dentálhigiénikus és a specialista szakorvos közösen vizsgálja és követi a páciens állapotát.
Korszerű dentálhigiéniai kezeléseinkről itt olvashat: https://dentoplant.hu/korszeru-dentalhigieniai-kezelesek-a-dentoplant-fogaszati-rendeloben.

 

A fogágybetegség kezelési menetének főbb vonalai

 • Első vizsgálat, fotók, mikrobiológiai mintavétel a fogágytasakokból
 • Diagnózis, staging, grading besorolás
 • Egyéni kezelési terv felállítása
 • Előkészítés, instruálás, motiválás, tasakmérés
 • Az úgynevezett oki kezelés fázisa
 • Kiértékelés
 • Véglegesített kezelési terv
 • Újraértékelés, tasakmérés
 • Műtéti tervezés (regeneratív sebészet, ínyrecessziók műtétei, mucogingivális sebészet…)
 • Fogágybetegségek rizikó becslése és a szupportív terápia beállítása
 • Gondozás

A továbbiakban az egyes fázisok részletekbe menően ismertetjük.

 

Fogágybetegek első vizsgálata

A páciens panaszainak és állapotának felmérése első alkalommal lényegében egy komplex adatgyűjtés a páciens belgyógyászati és a fogazati állapotáról. Az ambuláns lap kitöltése mellett státuszfelvétel, OPT áttekintő röntgen felvétel, kiegészítő röntgen felvételek és CBCT felvétel is készül, majd ezek kiértékelésével párhuzamosan történik egy intraorális vizsgálat.

 

Fogágybetegség diagnózisa

 

A fogágybetegségek diagnosztikája egy nemzetközileg elfogadott egyezményes klasszifikációs rendszerhez igazodik. A jelenleg használt csoportbeosztás nem tesz különbséget a krónikus és az agresszív formák között. A fogágybetegség klasszifikációjában – az orvostudomány egyéb területein már régóta elfogadott- stage (stádium) és grade (típus) stádiumbeosztást vezettek be. A kezelés menete minden esetben ugyanaz, de az alkalmazott módszereket a staging és grading besorolástól tesszük függővé.
További részletes információk a fogágybetegség diagnosztizálásáról: https://dentoplant.hu/reszletesen-a-fogagybetegsegrol.

 

Mintavétel, baktériumok, parodontopathogének

Néhány fogágybetegség típusról bizonyítást nyert, hogy jellegzetes baktériumok túlzott elszaporodása jelentős pusztítást eredményez a fogágyban. A klinikai képtől függően bakteriológiai tenyésztéshez mintát veszünk a fogágy tasakokból. Amennyiben a mikrobiológiai vizsgálat eredménye parodontopathogén kórokozókra pozitivitást mutat, akkor teljes szájdezinfekciós protokollt végzünk.

 

Teljes szájdezinfekciós protokoll (Full Mouth Desinfection)

A teljes szájdezinfekciót, mint kezelési stratégiát Quirynen (1995) vezette be a szakirodalomba. A protokoll hatékonyságáról számtalan későbbi említés található (Apatzidou, Radvar, Körner). A teljes szájdezinfekciós kezelés lényege, hogy célzott antibiotikum szedése mellett 24 órán belül áttisztítjuk az összes fogfelszít, ínytasakot és „holtteret”, megelőzve ezzel, hogy a kitisztított tasakok a szájban lévő többi tasakból újrafertőződjenek. Mindezt kürettálással, azaz íny alatti tisztítással is kiegészítjük, mellyel a gyulladt szöveteket és fertőzött gyökércement réteget is eltávolítjuk.
Előreheladottabb gyulladás esetén, amikor a baktériumok infiltrálják a tasakok falát, szintén a kürettálás során eltávolítjuk a fertőzött tasakfalat. A kezelést az antibiotikum szedése mellett a páciens otthonában kiegészíti rendszeres Clorhexidines szájöblítéssel, és a nyelvhát tisztításával. Az otthoni protokollról rendelőnkben minden esetben részletes tájékoztatást kapnak pácienseink.

 

Kiértékelés (Evaluation)

A dezinfekció, vagy kürettálás után 3-4 héttel egy kontrollvizsgálat történik, és ismételt tasakmérések. Ekkor értékeljük a gyógyulás mértékét, az egyéni szájhigiénia hatékonyságát és megválasztjuk a további kezelési stratégiát.

 

A fogágy nyitott kürettálása

Ez a kezelés, a fogágybetegségek kezelésének legrégebbi és sokat módosított műtéti megoldása. Ennek során a mély, nehezen hozzáférhető tasakokat direkt rálátás mellett tisztítjuk és a gyökérfelszíneket elsimítjuk. A nyitott küretthez lebenyes tasakműtétet alkalmazunk. Ez a beavatkozás is helyi érzéstelenítésben és professzionális kéziműszerek segítségével történik. A zárt küretthez képest a különbség annyi, hogy a fog külső és belső oldalán mikrosebészeti metszések segítségével választjuk le az ínyt, direkt rálátással tisztítjuk a tasakokat, gyökérfelszíneket és műtéti területet a beavatkozás végén varratokkal zárjuk.

 

Újraértékelés (Reevaluation)

A parodontális kezelés legtanulságosabb fázisa, melynek során kiderül, hogyan reagál a kezelésre a fogágy és eldönthető, milyen további lépéseket szükséges megtenni. Ismét ellenőrizzük, lemérjük a tasakok mélységét, a tasak vérzési indexét, kontrolláljuk az íny gyulladásmentességét és a páciens szájhigiénés állapotát. Mindez az alaposság teszi lehetővé, hogy a fogak megtartása érdekében a legideálisabb, és a hosszabb távon megoldást nyújtó kezelési stratégiát válasszuk.

 

Műtéti tervezés, fogágy műtéti beavatkozások

A fogágy műtéti úton történő kezelései a terápiás folyamat végső lépései, már megfelelően edukált páciens esetén végezhető el egy megfelelően előkészített fogágy esetén. Tapasztalt szakember a páciens állapotához, elvárásaihoz igazítva, a műtéti kritériumok egyöntetű figyelembe vételével dönt a sebészeti beavatkozás típusáról.

Regeneratív műtéti módszerek

 • Csontpótlás

A szövetregeneráció kutatása során elért eredmények a fogágybetegségek gyógyításában is megtalálták méltó helyüket. Szigorú kritériumok mellett lehetőség nyílik a leépült fogágy korrekciójára csontpótlással.

 • Zománc-mátrix derivátum (EMD)

A Dentoplant Fogászati Rendelőben követve a korszerű regeneratív szemléletet, megfelelő esetválasztás és az indikációk betartása mellett lehetőség van a nyitott kürett műtét során zománc-mátrix derivátum (EMD) regeneratív potenciálú anyag bejuttatására, és ezzel a fogágy újraépítésére.

 • Fogágy plasztikai sebészeti beavatkozásokkal leggyakrabban az ínylehúzódásokat, ínyrecessziókat kezeljük. Esettől függően kiegészítjük a műtéti beavatkozást szubepitheliális palatinális kötőszöveti szabadlebeny átültetéssel, vagy keratinizált palatinális szabadlebeny átültetéssel.
 • Mukogingivális sebészet

Kiegészítő mukogingivális beavatkozások (lágyrészműtétek), mint vestibulum plasztika, feszes íny szélesítés, keratinizált palatinális szabadlebeny átültetés, frenulum plasztika szintén a fogágy egészségét támogató beavatkozások rendelőnkben.

 

Fogágybetegségek rizikó becslése (risk assesment) és gondozásba vétel

„Végül, de nem utolsó sorban”, tartja a mondás. A fogágybetegség kezelését befejező fázis talán a legfontosabb és leghosszabb szakasza a kezelésnek. Ez biztosítja az elért eredmények fennmaradását. A fogágy kezelés lezárásakor útmutatást adunk pácienseinknek, hogy milyen gyakran kell kontrollra és professzionális szájhigiéniás tisztításra jönniük, hogy az eredményt fenntartható legyen. Mindezt egy több tényezős rizikó analízis segítségével egyénileg adjuk meg.

A Dentoplant Fogászati Rendelőben tapasztalt szakemberek segítségével a legmagasabb minőségű műszerek és anyagok felhasználásával még az előrehaladottabb fogágybetegség kezelését követően is hosszú távú, tartós eredményre számíthatnak pácienseink.

 

Dr. Maráz Kinga
Dentoalveoláris szájsebész szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!