Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Érdemes odafigyelni ínyünk egészségére, mert egyes esetekben nem csak felületes gyulladásra, hanem fogágybetegségre, vagy akár belgyógyászati kórképre is figyelmeztethet. Amikor az íny megduzzad és lüktet, fogmosásra vérzik és érzékeny, nagy valószínűséggel ínygyulladás alakult ki. Ilyenkor érdemes időben felkeresni fogorvosunkat, mert a gyulladást kiváltó ok megszüntetésével az íny maradéktalanul meggyógyul. Az okok feltárása kiemelten fontos, mert a lepedék és fogkő okozta ínygyulladás mellett hormonális változásokra , vagy a szervezet csökkent védekezőképességére is figyelmeztethet a tünet.

Mi az ínygyulladás?

Az ínygyulladás , vagy a szakmai szóhasználatban emlegetett gingivitis a fogakat körülvevő íny felületes gyulladása, amely általában jól reagál a kezelésre. Leggyakoribb tünete az ínyvérzés, amelyet mindannyian tapasztalhattuk fogmosást követően. Az időben észrevett ínygyulladás kezdetben csak az íny felszínét érinti, ha azonban kezelés nélkül hagyjuk akkor a legegyszerűbb gyulladás is tovább terjedhet a fogágy mélyebb rétegei felé. Leggyakoribb formája a dentális plakk, azaz a lepedék okozta forma, de jól ismertek nem plakk okozta ínygyulladási formák is. pl. a terhességi ínygyulladás, cukorbetegség mellett kialakuló ínygyulladás, vagy a leukémiás betegek ínygyulladása.

 

Az ínygyulladás tüneteiről

Az ínygyulladás leggyakoribb tünete az ínyvérzés. Szinte mindig kíséri lüktető fájdalom és érzékenység a fogközökben, valamint gyakran alakul ki ínyduzzanat, púp, pukli.
Jellemző az „idegentest érzés” , mintha valami a fogközökbe ékelődött volna, de nincs ott mégsem, vagy úgy érezzük nem tudjuk eltávolítani. A fájdalom, ami étkezéskor, rágáskor jelentkezik és a darabos ételek hatására kifejezetten fokozódik és kellemetlen. Az ínygyulladás gyakran rossz lehelettel jár, az íny színe élénk vörösre (a gyulladás következtében kialakult színváltozás), vagy lila színűre változik (a gyulladás következtében kialakult színváltozás) és az íny kontúrja megváltozik pl.: lecsapott papillák, felülete is megváltozik pl. „lepedékes” íny, foltos felület, lebenyezett, burjánzó felszín. Az ínygyulladás előrehaladottabb állapotában az íny visszahúzódhat.

 

Az ínygyulladások csoportjai:

I. Plakk okozta ínyelváltozások (Dental Biofilm-induced gingivitis) Murakami et. al 2018.
Kizárólag biofilm által kiváltott ínygyulladások tartoznak ebbe a leggyakoribb csoportba. Kezdetben még csak a fogakat körülvevő ínyszövet felszíni gyulladásos folyamatával indul, ami kezeléssel és megfelelő szájhigiénia kialakításával teljesen gyógyítható.

II. Szisztémás és helyi faktorok által befolyásolt ínygyulladások:
Számos hormonális változással járó állapot is befolyásolja az íny állapotát, de a kezeletlen cukorbetegség és a leukémia is gyakran okozója lehet.

A/Szisztémás állapotok:

 • Hormonális rendszerrel összefüggő állapotok:
  1. Pubertás
  2. Menstruációs ciklus
  3. Terhesség
  4. Fogamzásgátló szedése
 • Hiperglikémia
 • Leukémia
 • Alultápláltság
 • Dohányzás

B/ Intraorális állapotok és befolyásoló helyi tényezők:

 • Nem megfelelő koronaszélek, túlérő tömések
 • A nyál csökkent termelése (Hyposalivatio)

III. Gyógyszer indukálta ínygyulladások

IV. Nem plakk okozta íny elváltozások és betegségek (Non-Dental Biofilm-induced) Holmstrup et. al 2018. Ide soroljuk egyes Genetikai és fejlődési rendellenességeket Specifikus gyulladásokat, vírusos, gombás eredetű ínygyulladásokat is

 • Genetikai és fejlődési rendellenességek
 • Specifikus gyulladások
 • Gyulladásos és autoimmun állapotok
 • Reaktív folyamatok
 • Neoplazmák, tumorok
 • Hormonális és metabolikus megbetegedések
 • Sérülések, traumás léziók
 • Az íny pigmentácói

Rendelőnkben magasan képzett szakemberek és klinikai fogászati higiénikusok végzik az ínygyulladás kezelését és a további professzionális szájhigiéniás kezeléseket.

Amennyiben többet szeretne olvasni az ínygyulladásról, olvassa el alábbi blogbejegyzéseket is:
https://dentoplant.hu/mindent-az-inygyulladasrol
https://dentoplant.hu/inygyulladas-terhesseg-alatt

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!

 

Dr. Maráz Kinga
dentoalveoláris sebész szakorvos