Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Azokban az esetekben, amikor nem áll rendelkezésre elegendő számú jó állapotú pillérfog, akkor már nem készíthető a saját fogakra rögzített fogpótlás. A fogsor végéről hiányzó őrlőfogak pótlására rögzített fogpótlást sajnos csak implantátumok beültetésével tudunk készíteni.

A sorvégi foghiányok pedig azok a speciális esetek, amikor a fogív „rövidül”, így nincs hátsó fogpillér. Ilyen esetekben a fogbeültetéssel biztosított implantátum pillérekre felkerülő koronák, vagy hidak az eredeti fogakhoz leginkább hasonlító, működésben stabil fix megoldásnak bizonyulnak. A sorvégi foghiányok fogpótlásának másik lehetősége, amikor nem kerül implantátum behelyezésre. Ekkor a pillérek hiányában csak a fémlemezes, részleges kivehető fogpótlás készíthető el, amelynek viselése és megszokása nehézségekkel jár viselője számára.

 

Mi történik amikor a fogsor végéről vesztünk el fogakat?

  • Romlik a rágás hatásfoka

A fogsor végén a rágás folyamatában kiemelt központi szerepet ellátó őrlőfogaink foglalnak helyet. Az első és második őrlőfog területe jelentős rágóerőt elbíró, rágási centrum, ha megfelelő érintkezéssel egységben működik a szemben lévő, ún. antagonista fogakkal. Belátható, hogy egy vagy több rágófog elvesztése a rágófelület jelentős csökkenéséhez és a táplálék megőrlésének minőségi romlásához vezet.

  • Megbomlik a rágózóna egysége

Már egyetlen fog elvesztését követően is a fogív egysége megbomlik. Egyéni, hogy mennyi idő alatt, de a hiány melletti fogak bedőlnek, a hiánnyal szemben lévők pedig kiemelkednek, sokszor jelentős elmozdulásokat eredményezve. A kialakult foghiányt pótolni kell, mert a kompenzációs mozgások az állcsontban folyamatosan működnek és elfordult olyan eset is, hogy egy felső fog annyira kiemelkedik a felső fogívből, hogy az alsó foghiány helyére „belóg”. Ilyenkor a kiemelkedett fog többnyire mozog is, valamint nem megbízható pillére egy későbbi fogpótlásnak, és akadályozhatja a szemben lévő foghiány megfelelő koronális elhelyezkedését.

  • A fogelvesztés miatt helyileg csonthiány alakul ki

Minden foghúzást követően a kihúzott fog helyén kisebb-nagyobb csontfelszívódás indul el. A kialakuló csonthiány mértéke igen sok tényezőtől függ: a fogelvesztés oka, a fog “előélete” igen fontos szempont pl.: fogágybetegségben szenvedőknél már eleve kialakult gyulladás következtében, vagy parodontális gyulladások sorozata, baleset, cysta, sikertelen gyökérkezelés utáni fractura… Az eltávolított fog helyén kialakuló csonthiánynál számít az is, hogy az állcsont melyik területén veszítünk fogat, milyen csontminőségű területről. A felső állcsont sorvégi fogai ún. D4 csontminőségű területén a fogakat rögzítő csont gyorsabban összeesik, mint az alsó állcsonon. Az is lényeges szempont lehet, hogy milyen módszerrel történt a fogeltávolítás. Minimál invazív fogeltávolításkor, vagy amikor alveólus prezetváció történik mindig több csont őrizhető meg, mint egy durva luxáló fogáltávolítást követően.

 

Miért kiemelt probléma, ha a sor végéről hiányoznak fogak?

Mert ilyen esetben nincs olyan hátsó fog, amit pillérként fel tudunk használni egy rögzített fogpótláshoz. Ezért ilyen esetben részleges kivehető fogpótlás készül, ha a páciens vállalja a fogbeültetést, csak abban az esetben készíthető el egy fix hídpótlás.

 

Sorvégi foghiány és csonthiányok

Őrlőfogak helyére történő fogbeültetéskor figyelembe kell venni, hogy van-e csonthiány és annak milyen a kiterjedése. Felső őrlőfogak implantációs fogpótlásakor az állcsontgerinc csonthiányai mellett az arcüreg csontpótlására is szükség lehet. (Esetbemutatás 1.,2. fotók)
Az alsó állcsonton az állcsontgerinc különböző mértékű felszívódásai mellett a N. alveolaris inferior (alsó fogmedri ideg) lefutása jelentős szempont a sebészi kezelési terv készítésekor.

Az ilyen sorvégi foghiányok esetében rendelőnkben Dr. Maráz Kinga fogászati implantátum beültetését végzi el, majd erre a biztos alapra készítjük a koronákat.
Ne feledjék: Az őrlőfogak pótlását minél hamarabb el kell végezni, mert a foghiány következtében a fogak elmozdulnak és sokszor további kezelés szükséges ahhoz, hogy a harapási síkot visszaállítsuk.

A fogbeültetésről az alábbi linkeken olvashat többet:

 

Dr. Maráz Kinga
Dentoalveoláris sebész szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!