Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Csontpótlásra akkor van szükség, amikor az elvesztett fogak helyén a csontállomány annyira elsorvad, hogy emiatt nem lehet megfelelő biztonsággal implantátumot beültetni. Az elmúlt években a szövetregeneráció a fogászati területen is jelentős eredményeket ért el, ennek köszönhetően több megbízható csontpótlási technika és csontpótló anyag is sikeresen használható.

 

Amit a csontpótlásról tudni érdemes….

A fogbeültetéshez megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány szükséges. Az implantológiai tervezésben tapasztalt szakember pontosan tudja, hogy az állcsont mely területére, milyen típusú és mekkora implantátumot szükséges beültetni ahhoz, hogy az egy fogpótlást hosszú távon biztonságosan megtámasszon. Annak ismerete is kiemelten fontos, hogy ehhez mekkora csontmennyiségre van szükség.
A mindennapi gyakorlatban gyakran találkozunk olyan helyzettel, amikor a páciens az állcsontjának egy olyan területére szükséges a fogbeültetés, ahol kevés a csont.
Számtalan csontpótlási technikát ismerünk és használunk a mindennapi praxisban.
A csontpótlási módszerekkel a legtöbb esetben korrigálhatók a csonthiányok és kialakítható egy megfelelő alapzat a tervezett fogbeültetés számára. Természetesen- főleg idős korban- előfordulnak olyan kivételek, amikor az állcsontok sorvadása olyan nagymértékű, hogy annak fogpótlásához már nem a csontpótláson keresztül vezet az út.

 

Miért nem köthető kompromisszum, ha nem megfelelő a csontmennyiség?

 • Mert a fogbeültetés csak megfelelő csontmennyiség mellett lesz sikeres. Az implantáció sikerének alapja a primer stabilitásban és a megfelelő csont megmunkálásban áll. Ha nincs annyi csont, hogy az implantátumot megfelelő nyomatékkal behelyezzük, akkor nem szabad behelyezni, mert korán begyullad az implantátum környéke.
 • Mert hosszú távon csak a megfelelő számú és megfelelően behelyezett implantátum képes a rágóerőt zavartalanul elbírni. Tehát egy gyenge csontkínálat mellett rosszul tervezett fogpótlással szintén nem lesz sikeres és biztosan panaszokat fog okozni a fogpótlás használata.
 • Mert esztétikailag csak akkor lesz megfelelő az eredmény, ha a lágyszövetek alatt megfelelő csont is alátámasztást biztosít. Azaz, ha a szükséges csontpótlást nem végzik el, akkor vagy már rövid távon, vagy később, de várhatóan problémák lesznek az implantátumokkal és az implantátumon rögzülő fogpótlással.

 

Mit nevezünk csontpótlásnak?

Az állcsontok csontpótlása olyan regeneratív szájsebészeti műtéti beavatkozás, melynek során a hiányzó, sorvadt, leépült vagy elpusztult csontszövetet pótoljuk. Biológiai alapja, az ún. irányított csontregeneráció, vagy angol szaknyelven Guided Bone Regeneration (GBR) technika. A csontregeneráció napjainkra a fogászat területén is olyan eredményeket ért el, hogy a sikeres csontpótlás lehetővé teszi, hogy egy korábban elveszített fog helyére a megfelelő gyógyulási időt kivárva implantátumot ültethessünk be.

 

A csontpótlás tervezése

A csontpótlás megtervezése a műtéti kezelési terv része. Ehhez minden esetben 3D CBCT felvételt készítünk, mert a keresztmetszeti képek számtalan értékes adattal szolgálnak a panoráma röntgennel szemben. Rendelőnkben a CBCT felvételt a DTX Studio® számítógépes tervezőprogram segítségével dolgozzuk fel és egyedi számítógépes műtéti modellt készítünk. A számítógépes tervezés segítségével az implantátum behelyezése, annak csontigénye és a kész fogpótlás is megtervezhető. Tekintettel arra, hogy minden eset más és más, a megfelelő mennyiségű és minőségű csont és lágyrészek kialakításának megtervezése mindig egyedi folyamat.

 

Mikor van szükség csontpótlásra?

 • Minden olyan esetben szükséges csontpótlás, amikor a páciens rögzített fogpótlásához fogbeültetés szükséges, de nincs megfelelő mennyiségű és minőségű csontkínálat. Tehát első sorban a rágás lehetőségének megteremtése a cél. (vertikális és horizontális csontdefektusok az állcsont gerincen)
 • Csontpótlás szükséges lehet esztétikai területen is, amikor meglévő fogakra híd fogpótlást tervezünk, de a hiányzó fogak helyén nagy csonthiány alakult ki. Ilyenkor nemcsak a csont, sokszor a lágyrészek korrekciójával kombinált műtéti beavatkozást szükséges elvégeznünk.
 • Arcüreg emelés esetén.
 • Gyökércsúcs rezekciót (eltávolítást) követően a kialakult üreg pótlására.
 • Gyulladások, ciszták következtében kialakult csonthiányok pótlására.
 • Fogágybetegségben meggyengült fogak körüli csonthiány regenerációjához.
 • Klinikai értelemben balesetek, daganatok rekonstrukciója is csontpótlást igényelhet.

 

Milyen csontpótlási technikákat használunk leggyakrabban az implantológiában?

A csontpótlás technikáját tapasztalt szakorvos a CBCT felvétel elemzése, a páciens és a szakirodalmi adatok figyelembevételével dönti el. A választott technika sok tényezőtől függ, pl.: a csonthiány méretétől, a csonthiány dimenziójától, vertikális, hotizontális, vagy kombinált defektusról van-e szó. Számít a meglévő csont mennyisége, a megmaradó csont formája is, illetve a felső állcsonton, vagy az alsó állcsonton dolgozunk.
A leggyakrabban alkalmazott technikák:

 • lateral augmentáció,
 • lateral augmentáció szimultán implantátum behelyezéssel,
 • “sausage” technikák,
 • “sausage” technika szimultán implantátum behelyezéssel,
 • csontblokkal történő csontpótlás.

A felső állcsonton gyakoriak az arcüreg csontos alapjának csonthiányaival kombinált léziók, melynek pótlására:

 • zárt arcüreg emelést,
 • nyitott arcüreg emelést,
 • nyitott arcüreg emelés szimultán implantátum behelyezéssel,
 • vagy nyitott arcüreg emelést állcsontgerinc augmentációval kombinálva tervezhet a sebész.

 

Dohányzás, mint komplikációt növelő tényező a csontpótlások során

A csontpótlások tekintetében a szakirodalmi adatok jelentős komplikációs rátáról számolnak be dohányzók körében. Egyes cikkek szerint akár 50%-kal gyakoribb komplikáció a sebszétnyílás és a csontpótlás felülfertőződése csontpótlást követően a dohányzók esetében. (Barone A.,Santini S., Sbordone L. Crespi R., Covani U. A clinical study of the outcomes and complications associated with maxillary sinus augmentation. Int. J Oral Maxillofac. Implants 2006,21:81-85)

Azon dohányosoknak, akik fogbeültetést szeretnének és ennek kivitelezéséhez még csontpótlás is szükséges, első sorban a leszokást javasoljuk, de egy 3 hónapos időtartamra a dohányzást mindenképpen szüneteltetni javasoljuk.

 

Milyen anyagokkal végezzük a csontpótlást?

A csontpótláshoz felhasznált anyagok igen széles skálája ismert, attól függ, milyen csontpótlási technikával végezzük el a műtétet. Általánosságban elmondható, hogy a kisebb defektusok csontpótlásához saját csont forgácsot (allograft) és osszeokonduktív csontpótló anyagot (xenograftot) használunk.
A saját csontforgács levételét általában a csontpótlás műtéti területének környékéről, lehetőség szerint azonos feltárásból vesszük ki. A csontpótló anyag leggyakrabban bovine derived xenograft (BDX) Bio-Oss™, vagy Nobel Creos Xenogain™. A csontpótláshoz szükségesek formázó és rögzítő elemek, mint membránok és membránrögzítő szegek és csavarok. A csontpótlás technikájától függően alkalmazunk felszívódó, vagy nem felszívódó membránokat, valamint titánnal megerősített membránokat.
Nagyobb csontdefektusok esetében csontblokkot szükséges kivenni, majd azt megfelelő rögzítőcsavarokkal rögzítve végezzük el a csontpótlást. A csontblokkot leggyakrabban a bölcsességfog helyéről távolítjuk el.

Rendelőnkben csak helytálló klinikai eredményekkel igazolt prémium kategóriás csontpótló anyagokat használunk:
A Nobel Biocare™ Creos™ Xenogain csontpótló anyagát és membránjait https://www.nobelbiocare.com/en-int/creos-xenogain

Ha többet szeretne tudni a fogpótlással, vagy egyéb szájsebészeti eljárásokkal kapcsolatban, ajánljuk Önnek további blogcikkeinket:
https://dentoplant.hu/fogeltavolitast-megelozo-gondolatok-a-fogeltavolitast-koveto-kezelesekrol
https://dentoplant.hu/a-szolo-foghianyok-protetikai-megoldasa
https://dentoplant.hu/legkorszerubb-fogpotlasok-a-dentoplant-fogaszati-rendeloben
https://dentoplant.hu/fogbeultetes-elso-lepes-a-tervezes

 

Dr. Maráz Kinga
Dento-alveoláris sebész szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!