Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A multibracket készülékek a leggyakrabban alkalmazott fogszabályozó készülékek napjainkban. Bár számos típusuk létezik, pár általános jellemző elmondható róluk.

Ezek a készülékek előre gyártott elemekből állnak, azaz a készülék elemei nem egyedileg, személyre szabottan kerül legyártásra (pár ritka kivételtől eltekintve). A gyártók átlag értékek, és a természetes fogazatban előforduló alaki jellemzők alapján határozzák meg a különböző elemek formáját és fizikai jellemzőiket. Úgy fejlesztik őket, hogy a populáció nagy részében sikerrel alkalmazhatóak legyenek. Az egyedi különbségek figyelembevétele a szakorvos feladata, így a szakember a különböző elemeket egyedileg, a páciensre személyre szabottan alkalmazza „térben és időben”.

 

Milyen elemekből állnak a multibracket rendszerek?

Bracketek:

A multibracket készülékek sarokkövei a bracketek. Ezek nem mások, mint apró, négyzet/téglalap alakú fém vagy kerámia „tappancsok”. A legtöbb rendszer esetén minden fogtípusra másik bracket való, mely egyedi, a fogra jellemző talpformával és mozgatási értékekkel rendelkezik. A legfontosabb elemük az úgynevezett „slot”, mely egy speciális formájú és precízen beállított helyzetű bevágás a bracket testében. Ez a bevágás fogadja be az íveket. A slot helyzete kódolja térben a fog mozgatásához szükséges információkat. Ez egy térben elhelyezett pozícionálási információ, egy térbeli „kód”. Az általános tévhittel ellentétben, a modern rendszerekben, elsődlegesen a bracket tartalmazza a fogra jellemző mozgatási információkat, nem pedig az ívek!

Az ívek többféle módon rögzülhetnek a bracketekben. A hagyományos rendszereknél különböző „kötözési”/ligírozási módokat alkalmazunk. Ezek vagy gumigyűrűk, vagy drót ligatúrák lehetnek. Ezek szorítják be az íveket a slotba, és tartják helyben az ívet. Ezek a sokak számára ismert „színes kis gumik”. A gumik alternatívái a drót ligatúrák, melyek elsődlegesen alkalmazandók a kezelés során az idő nagyrészében.

A bracketek korszerű típusa az úgynevezett „önligírozó” bracketek, melyek esetében a rögzítést speciális zárszerkezet végzi, mely az ív behelyezése előtt nyitható, majd behelyezés után zárható. Ilyenkor nincs szükség egyéb rögzítő elemekre.
Rendelőnkben ilyen önligírozó bracketeket használunk.

A bracketek szerkezete és anyaga nagyon sokféle lehet. Vannak tisztán fémből vagy kerámiából készült (esztétikus) bracketek illetve ezek kombinációi, de készülhetnek zafírkristályból vagy aranyból is.

 

Milyen részekből áll egy rögzített fogszabályozó?

Fogszabályozó ívek:

A fogszabályozó készülékek egyik ikonikus eleme az ív, ami egy speciális, „drótszerű eszköz”. Ez fut végig a multibracket készülék tappancsaiban (bracketekben). Különböző formájú és anyagú ívek léteznek. A modern rendszerek legikonikusabb ívei az alakmemóriával rendelkező, rugalmas ívek. Ezek speciális fémötvözetekből készülnek. Igaz rájuk, hogyha egy bizonyos erőtartományon belül torzulnak, akkor rugalmas tulajdonságuknak köszönhetően visszatérnek eredeti formájukba. Ezt a tulajdonságukat használja fel a fogszabályozás is.

 

Ligatúrák és rugók:

A multibracket rendszerekhez rögzíthetők különböző drót és gumi elemek. Egyrészt az a szerepük, hogy a fogakat egymáshoz rögzítik, így stabilizálják azok pozícióját, valamint stabilitást biztosítanak más fogak elmozdításához. Ezek általában drótból készült ligatúrák.

A fogak mozgatása a fogív mentén különböző aktív elemekkel lehetséges. Ezekkel húzó vagy tolóerőt lehet kifejteni. A különböző fogakat el lehet tolni egymástól, ezzel rést nyitva köztük, vagy egymás felé lehet húzni őket, ezzel zárva a réseket. Ilyen eszközök a gumiból készült láncszerű gyűrűsorok (füzérgumi), illetve a fémből készült különböző rugók.

 

Csak maradófogazatban lehet alkalmazni a multibracket rendszereket?

Az esetek legnagyobb részében tisztán maradófogazat esetében használjuk ezeket a készülékeket, ám előfordulnak olyan szituációk is, amikor vegyes fogazat idején (maradófogak és tejfogak is vannak a szájüregben) ragasztunk bracketeket a maradó fogakra. Ilyen készülék konstrukció például a ”2 by 4” , ez esetben a 4 metszőfogon és az első nagyőrlő fogakon rögzülnek bracketek. A fogszabályozó kezelés időzítéséről szóló korábbi blogcikkünkből részletesen tájékozódhat arról, mikor érdemes a fogszabályozást gyermekkorban elkezdeni: A fogszabályozó kezelés időzítése gyermekkorban.

 

Milyen gyakran kell kontroll vizsgálatra járni multibracket rendszerek esetében?

Általában 4-6 hetente szükséges aktiválni a készüléket. Fontos a rendszeres megjelenés a fogszabályozó szakorvosnál, ugyanis a rendszer akkor is ”dolgozik”, amikor a kezelő orvos nincs jelen.

A szakorvosaink által megtervezett fogszabályozó kezelésre tekinthet úgy, akár egy egészségügyi-szépészeti befektetésre, amelyet egy életen át kamatoztatni tud majd. Az esztétikus fogsor elérésén túl a rágófunkció helyreállításában, így az életminőség javításában is szerepet játszik.

 

Dr. Vadász Anna
Fogorvos
Fogszabályozó szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!

Amennyiben többet szeretne olvasni a fogszabályozásról, olvassa el az alábbi blogbejegyzéseket is:

https://dentoplant.hu/helyteremtes-a-fogszabalyozas-soran

https://dentoplant.hu/bolcsessegfogak-szerepe-a-fogszabalyozasban