Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A tejfogaknak kisgyermekkorban nagyon fontos szerepük van. Fő céljuk, hogy megkönnyítsék a szilárd táplálék fogyasztását, segítsék a beszédet, és szerepet játszanak az állcsontok normál fejlődésében. Ezen kívül őrzik a helyet a maradó fogak számára az állkapocsban. 6 éves kor körül azonban elkezdenek mozogni, majd kiesnek, hogy a maradó fogak vegyék át a helyüket. Mivel a gyerekeknek 20 tejfoga van, a felnőttnek pedig 32 maradó foga, így könnyen kiszámolható a különbség, ami azt is jelenti, hogy nem csupán fogváltásról van szó, hanem új fogak előbújásáról is.

Az alábbiakban a fogváltással kapcsolatos leggyakoribb tényekkel és tévhiteket vesszük sorra:

 

Mi a gyermekkori fogváltás menete?

Az alsó metszőfogak meglazulásával indul a tejfogak váltása, ami 6-7 évesen érkezik el a gyermekek életébe. Ekkorra azonban már az első nagyőrlő fogak, vagyis a hatos fogak vagy már előtörtek, vagy előtörő félben vannak. Ezek előbújását nem előzi meg tejfog kiesése, ezért sokszor a szülők azt hiszik, azok még csupán tejfogak, nem fordítanak rájuk kellő figyelmet, gondolván, úgyis lesz helyette másik.

 

Maradó fogak veszélyben

Bár a tejfogak kevésbé ellenállók, mint a maradó fogak, mégis az új és egészséges maradó rágófogak is gyorsan képesek elromlani. Elsődleges veszélyforrásaik azok a mély barázdák, amelyek segítik az étel aprítását, finom péppé őrlését. A fogak barázdái gondos tisztítást, odafigyelést, sőt megelőző beavatkozást is igényelnek, mivel rendkívül jó táptalajt biztosítanak a szuvasodást okozó baktériumoknak. Ezért mondják a fogorvosok, hogy a leginkább veszélyeztetett maradó fogak az első nagyőrlők, hiszen hónapok is eltelhetnek, mire felfedezi a szülő a létezését.
A valóban cserélődő első tejfogak az alsó és felső nagymetszők, azaz középvonaltól számítva az első fogak. Őket sorrendben követik a kismetszők, a szemfogak, majd az első és második kisőrlők. Ezek általában néhány hónap vagy egy év eltolással cserélődnek, nagyjából ebben a sorrendben, de itt is lehetnek egyéni eltérések. Összességében a fogváltás átlagosan 12 éves korra zárul le, a második nagyőrlők vagyis a sorban hetedik fogak előbújásával. Ha a gyermek rendelkezik bölcsességfog csírákkal, akkor azok csak 17 éves kora után bújnak elő, ám, hogy valóban számíthatunk e rájuk, az sok mindentől függ, érdemes efelől a fogorvostól érdeklődni.
A barázdált fogak már említett megelőző beavatkozása nem más, mint a rendszeres fogászati kontroll, a fogkőeltávolítás, a helyes fogmosás elsajátítása, valamint az őrlőfogak barázdazárása. Az orvos a mély barázdákba speciális záróanyagot juttat, mely így megakadályozza, hogy ott szuvasodás induljon be. Az időben elvégzett barázdazárással, a fogápolás rendszerességével elkerülhető és megelőzhető a fogszuvasodás.

 

Szabad ilyenkor mozgatni a fogat, vagy hagyjuk, hogy magától essen ki?

Az erősen mozgó tejfog irritálhatja a fogínyt, ami megduzzad, begyullad, érzékennyé válik, így a fogmosás sem lesz tökéletes. Ezért azt ajánljuk, hogy nyugodtan mozgassák ezeket a fogakat, hogy minél előbb visszaálljon a fogíny egészsége és elősegítsük a maradó fog előtörését.

 

Kibújt a maradó fog, de a tejfog még nem esett ki. Ki kell húzni ilyenkor a tejfogat?

Ha a tejfog mozog és a maradó fog rágófelszínének éppen csak egy kis része előbújt, akkor nem szükséges azonnal eltávolítani a tejfogat, várhatunk pár hetet vele. Ha viszont a maradó fog koronai része már legalább félig előtört vagy azt látjuk, hogy a tengelye nem egyezik meg a tejfog tengelyével, akkor érdemes minél hamarabb eltávolítani a tejfogat, hogy a maradó fog ne kezdjen el rossz irányba előbújni.

 

A frissen előtört maradó fogak nem tökéletesen illeszkednek a sorba. Mikortól kell szabályozni?

A gyermekek maradó fogainak mérete az előtöréskor is már megegyezik a felnőttek fogainak méretével, az állcsontjuk mérete viszont még közel sem akkora. Az állcsont folyamatosan növekszik, legerőteljesebben 8-12 kor között. Ezért természetes, ha a fogak 6-8 évesen még nem férnek el tökéletesen egymás mellett. Az enyhe torlódás a növekedéssel megoldódhat, azonban kifejezett eltérés esetén javasoljuk a fogszabályzós kezelést. Az első fogszabályozó szűrővizsgálatra 7 éves korban érdemes eljönni.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a teendő, ha az alsó maradó metszők a nyelv felől törnek elő, míg a tejmetsző fogak még stabilan sorban vannak. Ilyenkor érdemes a tejfogak eltávolításával megkönnyíteni a maradó fogak sorba rendeződését, így a nyelv izomerejének hatására beállhatnak a helyükre.

 

Nem pont olyan fehér a maradó fogak zománca, mint a tejfogaké. Mi az oka?

A tejfog és a maradó fog zománcának szerkezete eltér egymástól, ezért a színük sem lesz megegyező. A tejfogak inkább kékesfehérek, míg a maradó fogak színe sárgásfehér. A fogváltás során egymás mellé kerülő tej- és maradó fog színe között erős különbség lehet, de ez teljesen természetes. Amikor már nem lesznek tejfogak, sokkal fehérebbnek fogjuk látni a maradó fogakat.

 

Melyek a fogváltást kísérő leggyakoribb tünetek ?

A fogak kiesése mindig jelentős esemény az ember életében, akkor is, ha gyerekként veszítjük el a tejfogunkat és akkor is, ha felnőttként vagyunk kénytelenek megválni egy már maradó fogtól. A különbség jellemzően az, hogy egy normál folyamat részeként a tejfog kiesése nem jár fájdalommal, hiszen mire elérkezik az ideje, addigra a tejfog gyökere jórészt felszívódik, így már kevés tartja helyben és sok esetben egy harapással ki is fordul az ínyből.
Tehát jelentős fájdalommal nem kell számolni, de némi tünettel azért járhat a fogváltás. Általában a következők a leggyakoribbak:

  • A mozgó fogak körül az íny irritált, duzzadt és érzékeny lehet. Ez akkor jellemző tünet, ha túl sokáig mozog a fog. Ha sem a gyermek, sem pedig a szülő nem tudja vagy akarja kibillenteni a helyéről, akkor érdemes a fogorvost megkérni, mert a fog eltávolításával szinte azonnal enyhülni kezd az irritáció is.
  • A fogak növekedését fokozott nyáltermelés is kísérheti, akár a babák esetében a tejfogak előbújását. Ez a tünet a szájzug fertőzését, gyulladását idézheti elő, amire szintén a fogorvos nyújthat segítséget.
  • Az előtört fogak egy részét hosszabb ideig még íny fedheti, ami kisebb tasakként képes fenntartani a fog körüli lepedéket. Nagyon fontos ilyenkor is a megfelelő szájhigiénia fenntartása.
  • Ha a tejfog kiesett és hosszú idő után sem bújik elő a maradandó fog a helyén, akkor megint csak érdemes fogorvoshoz fordulni, aki egy vizsgálattal megállapítja, hogy van-e egyáltalán leendő fog. Csírahiány esetén konzultáljunk fogszabályzó szakorvossal, hogy a meglévő fogak helyes növekedését, mikortól és hogyan támogassuk fogszabályozással.

https://dentoplant.hu/tejfogak-korai-elvesztese-es-a-helyfenntartas
https://dentoplant.hu/a-sullyedo-tejfogakrol
https://dentoplant.hu/a-fogvaltas-nehezsegei-mi-allhat-a-hatterben

A fogváltás folyamata minden gyermeknél egyéni ütemben történik, többnyire az iskolaérettséggel esik egy időszakra. Vannak akiknél szinte egyik pillanatról a másikra leváltódnak a tejfogak és vannak, akiknél a maradó fogak előtörése jóval tovább várat magára. Ha bizonytalanok vagyunk gyermekünk fogváltásával kapcsolatban, érdemes szakorvoshoz fordulni és egy vizsgálatot követően meghallgatva a szakember véleményét pontos képet kapunk.

 

Dr. Vadász Anna
Fogszabályozó szakorvos