Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Napjainkra elfogadottá vált, hogy a hiányzó fogak pótlásának a legkorszerűbb lehetősége a fogbeültetés, azaz a fogászati implantátum behelyezése. A rendelőnkben alkalmazott prémium kategóriás implantátum rendszerek sikeraránya kiemelkedő és biztonságos. Ma már sokkal inkább az a kérdés mit kell azért tennünk, hogy 5-10 év után is kitűnően működjenek ezek a fogpótlások. Megfelelő gondossággal kivitelezett fogbeültetés és jó szájhigiénia mellett az implantátumos fogpótlások egy teljes életen át kiválóan működnek, de ezért a kezelőorvosnak és a páciensnek sokat kell tennie.

Az alábbiakban sorra vesszük azokat a legfontosabb szempontokat, melyek átgondolása minden fogbeültetés sikerének kulcsa:

1. A fogbeültetés alapos előkészítése:

A legfontosabb a fogbeültetés korrekt sebészeti indikációjának megállapítása, valamint a SAC rendszer szerinti esetbesorolás és rizikóértékelés. Az implantátum behelyezését és annak módját mérlegelni kell a páciens általános egészségi állapotának és a konkrét foghiány tükrében. Ehhez a fázishoz a páciens kórtörténetét, betegségeit, gyógyszerszedését és vérkép eredményét szükséges áttekinteni. Szükséges esetben egyéni rizikóelemzést kell elvégezni. pl.: immunszupresszált pácienseknél, vagy antirezorptív terápiában részesülőknél.
Amennyiben a műtét elvégzésének nincs egészségügyi akadálya, a következő feladat a helyi tényezők feltárása, azaz a szájüregen belül ki kell értékelni az állcsont mennyiségét és minőségét, valamint egyéb faktorokat pl.: helyviszonyokat, harapási rendellenességeket és a szájhigiéniát.
Sebészeti szempontból fontos lokális tényező a meglévő csont mennyisége és minősége. A csont mennyiségének megítélésére korszerű röntgen és 3D CBCT felvételek állnak rendelkezésre. A csontkínálat pedig meghatározza a műtéti módszert. Elegendő csontállományról akkor beszélünk, amikor a behelyezni kívánt implantátumot a biztonsági zónánál nagyobb mennyiségű csont borítja. Amennyiben nincs megfelelő csontmennyiség, akkor csontpótlás szükséges. A csonthiány típusa meghatározza milyen csontpótló módszerrel lehet sikeresen pótolni. Rendelőnkben mind horizontális, mind vertikális csonthiányok pótlására tudunk megfelelő megoldásokat javasolni.

 

2. Számítógépes tervezés

Számítógépes tervező program és a 3D CT felvétel segítségével elvégezhető a műtéti tervezés és elkészül egy virtuális műtéti terv. A digitális műtéti tervezés során készül a műtéti sablon, azaz egy olyan segédeszköz, amely a megtervezett implantátum beültetést segíti reprodukálni a műtét alatt. A műtéti sablon segíti a sebész munkáját abban, hogy fogbeültetéskor az implantátumok pozícionálása pontosan a digitális terv szerint történjen, így a sebészi sablon segítségével a műtéti terv pontosan végrehajtható. Rendelőnkben a Nobel Biocare DTX Studio programját használjuk, melynek segítségével a Nobel Guide sablonokat tervezzük.

 

3. Felkészült és tapasztalt szájsebész

A fogbeültetés és a csontpótlás különböző technikái is speciális továbbképzési programokon sajátítható el. Rendelőnkben 25 éves szakmai tapasztalattal, a legkorszerűbb módszerekkel tudjuk a stabil eredményeket biztosítani. Rendelőnk vezető szájsebésze, Dr. Maráz Kinga a University of Los Angeles, gIDE Master Program in Implant Dentistry képzését végezte el 2008-ban. A felkészültség egyben jelenti, hogy a tudásunk naprakész és a legújabb szakirodalmi adatokat is figyelembe vesszük, amikor döntést hozunk egy páciens érdekében.

 

4. Prémium minőségű implantátum rendszerek

Az implantátum rendszerekre többszörösen igaz, hogy a minőség a legjobb döntés.
Mindig érdemes igazolt tudományos hátterű implantátum gyártó cég termékét választani. Rendelőnkben a Nobel Biocare cég implantátumait használjuk, melynek fejlődésében a kutatás-fejlesztés jelentős szereppel bír.
A minőségi implantátum rendszerhez minőségi protetikai rendszer is tartozik, ami sok esetben már egy hosszú távú siker záloga is.
Nobel Biocare impantátumokra a garancia teljes élettartamra szól, de a garancia feltételeivel mindig legyünk tisztában.
Implantátum Regisztrációs kártya, vagy Gondozási könyv a fogbeültetésről és a fogpótlásról, amely tartalmazza a fogbeültetés dátumát, típusát, annak visszakövethető LOT számát és a fogpótlás adatait is.
Nagy múltú cégek esetében biztosított, hogy akár 10-20 évre visszamenőleg is lehetőségünk van alkatrészek utánrendelésére.

 

5. Az implantátumot körülvevő ínyszövet mennyisége és minősége

Kevesen tudják, hogy az implantátumok körüli ínyszövet optimális kialakítása jelentősen befolyásolja későbbiekben a fogbeültetések hosszú távú sikerét. Nem véletlen, hogy jelenleg a nemzetközi implantológiai szakirodalom legfontosabb közleményei előszeretettel foglalkoznak a periimplantáris lágyrészek mennyiségi és minőségi kritériumaival.
Az implantátumot körül vevő íny mennyisége és minősége is döntő jelentőségű a hosszú távú siker szempontjából. Amennyiben az implantátum körül az úgynevezett keratinizált, feszes íny vastagsága 2mm-nél kevesebb, a használatban általában helyi irritáció jelentkezik, az implantátum tisztítása nehézségekkel jár és megnő az esélye az implantátum körüli gyulladások kialakulásának.
(J. Esthetic Restor. Dent. 2023 Jan;35(1):183-196. Impact of peri-implant soft tissue characteristics on health and estheticsAlberto M., Oscar G-Martín, Gustavo Á-Ortiz)
Az impantátumok körüli ínyszövet megfelelő kialakítása a szájsebész feladata és napjainkban számtalan sebészi korrekciós módszert alkalmazunk. Rendelőnkben az egyik leggyakoribb mukogongivális sebészeti beavatkozás a vesztibulumplasztika, mellyel a beszűkült, vagy hegesedett szájtornác formája visszaállítható. Ugyanakkor gyakran a keratinizált íny mennyisége is kevés, amihez már az íny minőségén is változatni kell, ezt feszes íny szélsesítéssel, szájpadlásból átültetett szabadlebenyekkel, vagy Strip-Graft™ technikával korrigálható.

 

4. Az implantátumhoz tartozó felcsavarozható fogpótlási megoldások és precíz, pontos, feszülés mentes hidak.

Minőségi implantátumokba beépített felépítmény elemek, protetikai csavarok is szigorú protokollok és vizsgálatokat követően kerülnek alkalmazásra. A Nobel Biocare Procera CAD/CAM fogpótlásait a cég zárt rendszerben gyártja és teljes körű, 10 éves garanciát biztosítanak hozzá.

 

5. A fogpótlás megfelelő beállítása a szájba helyezést követően

Fontos a fogbeültetésre készült fogpótlás átadását követően a szakorvosnak meggyőződni, hogy:

  • Az elkészült pótlás pontosan illeszkedik,
  • A páciens megfelelően tudja tisztítani,
  • Az okklúzális erőket megfelelően be kell állítani, hogy az implantátumok túlterheléséből eredő komplikációkat megelőzzük.
  • Minden esetben egy OPT rtg felvétellel zárjuk az átadást

 

6. Gondozás és az implantátumok tisztítása

A fogbeültetéseket gondozni, tisztítani és kontrolálni kell. Ahogy egy autót is megfelelő időközönként a szervízbe visszahívnak, az implantátumos fogpótlások garanciájának is feltétele a rendszeres kontroll vizsgálatokon való megjelenés. Rendelőnkben sikeres implantátum higiéniai szakrendelés működik, ahol az implantátumok tisztítását a legkorszerűbb EMS svájci Airflow készülékéhez kialakított speciális kézidarabbal végezzük. Dentálhigiénikus kollégánk és szájsebész kollégánk közösen ellenőrzik évről évre a páciensek és a fogpótlások állapotát.

 

Még többet tudhat meg a fogbeültetések tervezéséről, lépéseiről, a csontpótlásról és a Nobel Biocare implantátumokról korábbi blogcikkeinkből:

https://dentoplant.hu/fogbeultetes-elso-lepes-a-tervezes
https://dentoplant.hu/fogbeultetes-kompromisszumok-nelkul
https://dentoplant.hu/legkorszerubb-fogpotlasok-a-dentoplant-fogaszati-rendeloben
https://dentoplant.hu/fogbeultetes-az-iny-vedelmevel-a-nobel-biocare-on1-fejlesztese

 

Dr. Maráz Kinga
dentoalveoláris sebész szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!